De winnende foto’s zijn inmiddels gepubliceerd in Natuurfotografie Magazine editie 46 (nummer 2-2020), maar we willen hier graag nog een keer de winnaars en de eervolle vermelding in het zonnetje zetten.
De jury uitslag hieronder verwoord door Rob Blanken had bepaald geen eenvoudige taak, want er waren niet alleen veel (meer dan 600) inzendingen, ook de kwaliteit van de foto’s was dit keer bijzonder hoog.
Jurybeoordeling eerste prijs en winnende foto van: Ad Witte
Dode bladeren op een stuk dood hout. Een bijzondere foto! Wat vooral opvalt zijn de prachtige details in de bladeren, de mooie scherpte en de hele fraaie, iets koele tinten, heel goed passend bij het thema. Dat in combinatie met de rustige, goed uitgebalanceerde compositie maakt deze bijzondere foto tot een terechte winnaar.
De maker Ad Witte heeft daarmee een Metz mecablitz 15 MS-1 digital draadloos macroflitsen gewonnen, ter beschikking gesteld door onze hoofdsponsor Transcontinenta. Gefeliciteerd Ad!!!
Jurybeoordeling tweede plaats: Gonnie van de Schans
Springstaartje. Je ziet de laatste tijd met enige regelmaat foto’s van springstaartjes. Deze ieniemienie beestjes (0.3mm) zijn behoorlijk bewegelijk en daardoor niet makkelijk te fotograferen. Het springstaartje op deze foto is mooi scherp en omgeven door een prachtig bokeh met fraaie kleuren wat een bijzondere feeërieke sfeer geeft. Ook de compositie is prima.
Gonnie heeft hiermee een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,- gewonnen, beschikbaar gesteld door CEWE.
Jurybeoordeling gedeelde derde plaats: Birgitte Bergman
Druppels op een glad oppervlak (glas of metaal?). Een fascinerende foto. De scherpe druppels hebben mooie details maar vooral de onscherpe druppels zijn interessant door de reflectie van de boom in de druppels. Die boom is telkens weer een beetje anders. Sommige druppels lijken wel op ogen met wimpers. De achtergrond is vaag wat de foto diepte geeft en de koele kleur is heel winters.
Birgitte heeft hiermee een boek gewonnen, ter beschikbaar gesteld door PiXFACTORY en mag daarbij een keuze maken uit het Praktijkboek Macrofotografie OF de Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen.
Jurybeoordeling gedeelde derde plaats: Eleonora Pouwels
Dood blad met slak. Een foto van dode bladeren waarvan met name de nerfstructuur nog zichtbaar is. De blikvanger is het slakje wat vooral komt door het prachtige kleurcontrast tussen het koele blauw en het warme geelbruin van het slakje. De dynamische, wat drukke compositie is toch prettig om naar te kijken. Een heel mooi detail is het transparante deel van het slakkenhuis.
Eleonora heeft hiermee een boek gewonnen, ter beschikbaar gesteld door PiXFACTORY en mag daarbij een keuze maken uit het Praktijkboek Macrofotografie OF de Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen.
Eervolle vermelding: Karin de Jonge
Short-list Photo Challenge Winterse Macro’s
Hieronder de nog behoorlijke lange short-list waaruit de jury de winnaars heeft gekozen.
2 reacties
Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. In de praktijk wordt de term macrofotografie wat ruimer gebruikt dan de definitie. Alles wat gaat over dichtbij-fotografie wordt in het spraakgebruik en bij deze Photo Challenge aangeduid als macrofotografie.
Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn. We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. De winnaar van winterse macro’s is een close-up.