Menu

Onderdeel van Pixfactory

8 dingen om te fotograferen in de herfst

In de herfst kun je van talloze onderwerpen prachtige foto's maken. Overal verschijnen paddenstoelen, de mist zorgt voor mysterieuze landschappen en de groene bossen transformeren langzaam in kleurrijke kunstwerken.
Herfst, de tijd van de paddenstoelen.
Herfst, de tijd van de paddenstoelen. Fotograaf: Unsplash

1. Dauw

‘s Morgens vroeg is er dauw op het gras en bladeren. Dauw ontstaat doordat alles ‘s nachts afkoelt. Deze fijne waterdruppeltjes zijn een mooie toevoeging bij het fotograferen van kleine onderwerpen of paddenstoelen in het gras. Als het heel koud is ‘s nachts, dan bevriezen de druppeltjes en wordt het rijp. Is er geen dauw? Dan kun je een plantenspuit meenemen en zelf wat water sprayen.

2. Mist

Als het mistig is, hangt er een hele mysterieuze sfeer in het bos of over het landschap. Door de mist verdwijnt de omgeving en kun je de nadruk goed leggen op wat er wél zichtbaar is in de voorgrond of in de verte tussen de mistflarden in. Ga naar een fotogeniek plekje en zoek een wat hoger standpunt voordat de zon doorbreekt. Dan sta je alvast klaar voor dat moment. Als de zon er eenmaal is, dan kan de mist heel snel verdwijnen.

 3. Zonneharpen

Wanneer het wat mistig is en de zon door het bladerdek van de bomen valt, zie je de lichtbanen op de paden van het bos vallen. Het is heel erg sfeervol, maar het moment verdwijnt helaas best snel. Om deze zonnestralen te fotograferen, moet je vaak op tijd uit bed en je ziet ze alleen als je tegen de zon inkijkt.

Zonneharpen in de herfst.
Zonneharpen in de herfst. Fotograaf: Unsplash

4. Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn er in vele soorten en ze zijn er in alle maten en kleuren. Je kunt je goed voorbereiden voordat je op pad gaat voor het fotograferen van paddenstoelen. Denk aan het meenemen van een statief, tussenringen, lampjes en een klein reflectiescherm voor het oplichten van schaduwen. En aan praktische dingen zoals een pincet om takjes weg te halen en een kwastje om zandkorrels weg te vegen. Zoek de mooiste exemplaren op om foto’s van te maken en pas tijdens het wandelen goed op waar je loopt.

5. Spinnen en webben

In de herfst is het écht spinnentijd en je ziet daardoor geregeld spinnenwebben. Een web met dauwdruppels en tegenlicht is een geweldig onderwerp voor macrofoto’s. Wanneer je een spinnenweb vanuit verschillende hoeken fotografeert met een open diafragma, krijg je hele abstracte, sfeervolle foto’s. En ook de spin zelf kun je fotograferen natuurlijk, mits hij of zij in het web zit…

Herfst is ook de tijd van de spinnen en spinnenwebben.
Herfst is ook de tijd van de spinnen en spinnenwebben. Fotograaf: Unsplash

6. Eekhoorns

Eekhoorns in de herfst zijn geweldig om te fotograferen omdat ze actief en speels zijn. Ze springen tussen de herfstbladeren en verzamelen noten, wat schattige en levendige foto’s oplevert. Het warme herfstlicht voegt een speciale sfeer toe aan hun afbeeldingen.

7. Gekleurde bladeren

De groene bladeren van de bomen veranderen in het begin van de herfst al snel naar geel, oranje en rood. Tijdens én na deze kleurovergang, zijn de bladeren prachtige onderwerpen om te fotograferen. Houd een blad in je hand en maak daar een foto van met tegenlicht, of pak je macrolens erbij en maak abstracte foto’s van de details. En met een groothoeklens kun je van een afstand laten zien hoe het gehele bos gekleurd is en afsteekt tegen een blauwe lucht met witte wolken.

De typische herfstblad kleuren.
De typische herfstblad kleuren. Fotograaf: Unsplash

8. Dennenappels en kastanjes

Op de grond is van alles tussen de gevallen bladeren te vinden: dennenappels, kastanjes en eikeltjes. Met een macro objectief kun je er mooie, sfeervolle close-up foto’s van maken in het bos. En het zijn leuke onderwerpen om thuis op je gemak te verwerken in een fotografisch stilleven. Omdat het niet bewegende voorwerpen zijn, heb je alle tijd om te spelen met de compositie en je belichting.

Opzoek naar meer inspiratie?

Hopelijk heb je nu voldoende inspiratie om deze herfst op ontdekkingstocht te gaan met je camera. Laat je betoveren door de paddenstoelen die overal uit de grond schieten, omhels de mysterieuze sfeer die mist creëert, en bewonder hoe de groene bossen zich langzaam transformeren tot kleurrijke kunstwerken. Wil je nog meer ideeën en tips? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina van Cameranu. En als je op zoek bent naar de juiste apparatuur om deze prachtige onderwerpen vast te leggen, aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan de Cameranu winkels of hun webshop. Laat de herfst je fotografie avonturen verrijken!

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: