Menu

Onderdeel van Pixfactory

Actie en (on)waarschijnlijkheid

Als je een foto maakt, dan is er erg veel waar je gelijktijdig op moet letten. Onderwerp, actie, scherpstellen, belichting, camerastand, stilhouden, ga maar door. Sommige fotografen zijn zo ervaren en bedreven dat ze het allemaal tegelijk doen en schijnbaar achteloos op het ultieme moment die prachtige velduil uit de hand helemaal scherp en mooi belicht in beeld hebben… Is dat knap? Ja dat is knap. Maar naast knap zijn ze als eerste vooral ook slim.
Steppearend, Oman.
Steppearend, Oman. Fotograaf: Peter Wijn

Slim zijn met je camera doe je zo

 1. Voorbereiden
 2. Uitvoeren
 3. Controleren

Voorbereiden

Als je door een veld loopt waar in die tijd van het jaar wel eens velduilen gezien worden, dan is de kans dat je een velduil op korte afstand over ziet vliegen natuurlijk uiterst klein. Bedenk je daarom dat de kans dat dit twee keer achter elkaar gebeurt nog veel kleiner is. Stel je camera dus alvast helemaal goed in:

 • de autofocus moet een vliegend beest kunnen volgen.
 • het is uitgesloten dat ie op minder dan 8 m overvliegt zo in het open veld, dus gebruik de scherpstelbegrenzer.
 • meet het licht.
 • schuw een hogere iso-waarde niet, 1/4000s hoeft niet, – iso 20.000 ziet er niet uit -, maar met 1/200s is de kans dat een unieke gebeurtenis goed afloopt wel heel erg klein.
 • stel je camera in op het beste belichtingsysteem, A of M denk ik.
 • de tijd die nodig is om het statief op te stellen, zal je niet krijgen, dus het statief hangt aan je rugzak.

Natuurlijk, je wordt tijdens de lange wandeling afgeleid door een mooi bloemetje, of er valt mooi licht op een rij wilgen aan de plas. Dus je gaat door de knieën, monteert je andere lens, zet het statief op, past de iso en eventueel belichtingsmeting aan en als je klaar bent, zet je de instellingen direct weer terug voor de velduil die je ooit hoopt te fotograferen. Ach, een aanvliegende torenvalk of houtduif is ook mooi, toch?

Moeraswespenorchis
Moeraswespenorchis

 

Uitvoeren

Jakkes, daar komt ie, nee echt, daar komt ie… jaren op gewacht daar is ie… Daar is ie!!!

Doordat je vooraf de juiste instellingen hebt gekozen, werp je hooguit een korte blik op de sluitertijd. Concentreer je op scherpstellen, compositie, moment en … ontspan. Ontspannen doe je op zo’n moment door uitademen. Dus ontspan (druk af) tijdens het uitademen. Natuurlijk ben je helemaal niet ontspannen, maar dat wil niet zeggen dat je onscherpe foto’s moet maken. Daarom moet je ook af en toe je vinger van de ontspanner halen en zeker stellen dat de camera je buffer niet vult met onscherpe beelden. De camera stelt beter scherp bij als de spiegel niet de hele tijd voorlangs op en neer wappert. Ontspan…

Controleren

Heb je dat gezien? Daar was ie. Kijk hier op mijn schermpje. Ik zoom 100% in en zie dat het wel/niet scherp is. En de belichting…

En terwijl jij naar je schermpje zat te turen en je enthousiasme of frustratie uitschreeuwde vloog alsnog de tweede over. De kans dat na een eerste beest nog een tweede en of een derde volgen is namelijk best groot. Afhankelijk van de tijd van het jaar, en de soort.

Ik heb hem nog niet zo, die velduil. Daarvoor moet je bij Edward zijn. Edward doet ze natuurlijk niet wandelend, maar uit de auto op een optimale plek die hij kent doordat hij er uren en uren mee bezig is. Uren en uren voorbereiding, en dan, ‘pats’, er klaar voor zijn. Precies weten wat je moet doen, en alles vooraf al goed ingesteld.

Keizerarend, Oman.
Keizerarend, Oman. Fotograaf: Peter Wijn

3 reacties

 1. En zo is het! Eventueel zou je de instellingen voor die overvliegende velduil onder één van de geprogrammeerde voorkeursinstellingen kunnen stoppen, dan hoef je alleen maar aan een wieltje te draaien, toch? Die moeraswespenorchis is trouwens wel héél mooi vind ik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

3 reacties

 1. En zo is het! Eventueel zou je de instellingen voor die overvliegende velduil onder één van de geprogrammeerde voorkeursinstellingen kunnen stoppen, dan hoef je alleen maar aan een wieltje te draaien, toch? Die moeraswespenorchis is trouwens wel héél mooi vind ik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: