Airglow!

Wat is die groene/oranje gloed op mijn foto? Noorderlicht? Lichtvervuiling? Het kan Airglow zijn!
Sterke Airglow aan de noord hollandse kust, incl een mooie vallende ster
Sterke Airglow aan de Noordhollandse kust, incl een mooie vallende ster. Fotograaf: Corné Ouwehand

Wat is airglow?

Airglow is een relatief onbekend fenomeen dat zich voordoet in de bovenste lagen van onze aardse atmosfeer. Het is een zwakke gloed, vaak niet goed zichtbaar met het blote oog. Zo nu en dan op extreem donkere plekken is dit wel zichtbaar met het blote oog, maar in Nederland zal dit niet snel voorkomen. Het ontstaat doordat onze atmosfeer overdag straling van de zon absorbeert, dit leidt tot ionisatie van atomen en moleculen. s’ Nachts komt deze energie door chemische reacties weer vrij en dit resulteert dan in airglow.

Kleuren

Airglow kan diverse kleuren aannemen, dit is afhankelijk van verschillende aanwezige gassen, bijvoorbeeld zuurstof en stikstof. De meest voorkomende kleuren zijn groen en rood. De gevarieerde kleuren en intensiteit kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals geografische locatie, seizoenen en zonneactiviteit. In afgelegen gebieden met minimale lichtvervuiling biedt airglow een subtiel maar prachtig schouwspel aan de nachtelijke hemel.

Sterke airglow, met verschillende kleuren. Rood/oranje en groen. Geschoten vanaf Terschelling, erg donker daar, dus goed fotografisch zichtbaar.
Sterke airglow, met verschillende kleuren. Rood/oranje en groen. Geschoten vanaf Terschelling, erg donker daar, dus goed fotografisch zichtbaar. Fotograaf: Corné Ouwehand

Airglow vs. Noorderlicht

In tegenstelling tot het noorderlicht (aurora borealis), dat wordt veroorzaakt door de interactie van zonnewinddeeltjes met de atmosfeer en vaak verschijnt als heldere, bewegende lichtbogen, is airglow een continue, zwakke gloed die gelijkmatig over de nachtelijke hemel is verdeeld. Airglow vertoont geen duidelijke patronen zoals het noorderlicht.

Diffuus verspreide groene airglow door heel de lucht.
Diffuus verspreide groene airglow door heel de lucht. Fotograaf: Corné Ouwehand

Fotograferen van airglow

Specifiek airglow fotograferen wordt niet vaak gedaan en wordt meestal per toeval gezien op (astro)foto’s.

Enkele tips waarmee je kans maakt om ook airglow vast te leggen:

1: Zoek een donkere locatie met zo min mogelijk lichtvervuiling. Airglow kan in principe overal in de lucht optreden, dit hoeft niet per se in 1 bepaalde richting te zijn.

2: Fotografeer als er geen maanlicht is, bijvoorbeeld bij een nieuwe maan of als de maan onder is.

3: Gebruik een camera waarvan je de instellingen manueel kunt instellen.

4: Gebruik een statief, om airglow vast te leggen heb je lange sluitertijden nodig.

5: Fotografeer met een groothoeklens, bij voorkeur een lichtsterke lens.

6: Scherpstellen doe je door middel van scherpstellen via de live view op een heldere ster aan de hemel, draai aan de focusring, als de ster op z’n kleinst is, dan zit je in focus.

7: Qua instellingen kun je ongeveer hiermee beginnen: 15s, iso 1600, F zo laag mogelijk. Afhankelijk van je resultaten (te licht of te donker) kun je je instellingen aanpassen.

Airglow is niet altijd zichtbaar, soms het erg subtiel, soms wat feller. Dit is in principe niet te voorspellen, veelal is het fotograferen ervan een leuke toevalstreffer.

6 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: