Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nachtportret

Een model in je nachtfoto fotograferen kan erg interessant zijn, een klein mens onder een prachtige sterrenhemel laat de grootsheid van het heelal zien. Wanneer je een model fotografeert onder een nachtelijke hemel, is het belangrijk om enkele dingen in overweging te nemen. Ik zal ze in deze tutorial zo goed mogelijk uitleggen.
nachtportret
Zittend op een steiger, kijkend naar de fascinerende melkweg. Fotograaf: Corné Ouwehand

Locatie

Ten eerste is het belangrijk om een goede locatie te kiezen voor je nachtportret. Een open, donkere plek met weinig lichtvervuiling is ideaal om de sterren duidelijk te kunnen zien. Bovendien is het handig om een locatie te kiezen waarbij het model op een mooie manier in de omgeving is geïntegreerd. Dit kan bijvoorbeeld een mooi uitzicht zijn of een interessant landschap.

Een foto van de deelnemers van de workshop melkwegfotografie, aan de horizon zie je duidelijk de gelige lichtvervuiling Fotograaf: Corné Ouwehand

Instellingen

Ten tweede is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken op je camera. Omdat het donker is, zul je een langere sluitertijd moeten gebruiken om voldoende licht op de sensor te laten vallen. Het is aan te raden om een statief te gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen, compenseer je sluitertijd met een wat hogere ISO, als je namelijk te lang wilt belichten kan het zijn dat het model (per ongeluk) gaat bewegen.

Lichtbronnen

Ten derde is het belangrijk om het model goed te belichten. Dit kan gedaan worden met behulp van een flitser, maar het kan voor jouw nachtportret ook mooi zijn om het licht van de maan of een andere lichtbron te gebruiken om het model te belichten. Hierbij is het belangrijk om te experimenteren met verschillende belichtingstechnieken om het gewenste effect te bereiken.

Hier heb ik de dames op de foto subtiel belicht met mijn telefoon zodat er net iets meer details zichtbaar werden. Daarnaast is het leuk om te spelen met het focuspunt. De sterren die nu flink uit focus zijn geven toch wel een leuk effect. Fotograaf: Corné Ouwehand

Poseren

Verder is het bij een nachtportret belangrijk om rekening te houden met de emotie en houding van het model. Een nachtelijke hemel kan een romantische of mysterieuze sfeer creëren, dus het is belangrijk om het model op een manier te poseren die bij deze sfeer past. Door te experimenteren met verschillende poses en expressies kan het model de juiste emotie en houding uitstralen voor de foto.

Op het oude uitkijkpunt geklommen, lang stil staan, dit soort foto’s maak je doorgaans niet in één keer. Fotograaf: Corné Ouwehand

Compositie

Tot slot is het belangrijk om de compositie van de foto te overwegen. Plaats het model op een manier die de aandacht trekt, bijvoorbeeld door het model in het midden van de foto te plaatsen of door gebruik te maken van lijnen in het landschap om het oog naar het model te leiden. Je kan er ook juist voor kiezen om het model aan één kant van de foto te plaatsen. Zorg dan wel voor een goede balans aan de andere kant van de foto, of laat het model in de richting van de ‘lege’ kant kijken.

Als je een selfie maakt, stel je camera dan zo in dat hij een x-aantal seconden af telt en daarna een aantal foto’s achter elkaar schiet. Jij hebt dan de tijd om positie in te nemen en vervolgens enige tijd doodstil te blijven staan.

Hier had ik de deelnemers van een melkwegfotografie workshop op een heuveltje neergezet. Lichtvervuiling welke achter de heuvel zat, zorgde ervoor dat de deelnemers een mooi silhouet vormden. Fotograaf: Corné Ouwehand

Ik hoop dat ik je zo enkele handvaten heb kunnen geven om ‘s nachts foto’s te maken van jezelf of een model, veel plezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: