HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Alleseter of fijnproever?

Ik lust alles, nou qua voedsel heb ik wel mijn grenzen.
Maar qua fotografie heb ik een brede smaak. Toen ik net begon met fotograferen wilde ik alles uitproberen, overal een hapje van proeven.

Alleseter of fijnproever?
Oogjes in een zee van groen, spelen met scherptediepte. Fotograaf: Pauline Rote

Eten wat de pot schaft

In het begin van mijn fotografie begon ik met het vastleggen van mooie zonsondergangen en opkomsten. De wereld ziet er dan meteen zoveel mooier uit en dus mijn foto’s ook. Ik was toen nog totaal niet bezig met compositie, zoals iets leuks op de voorgrond te kiezen of te proberen vanuit verschillende standpunten een ander beeld maken. Ook wist ik niets van belichting waardoor de onderwerpen in mijn foto vaak te donker waren. Ook had ik gehoord dat wanneer je het diafragma klein houd je foto scherp was. Als het zonnetje en de kleurtjes er maar op stonden, liefst met een molentje of ander geliefd onderwerp erop, dan was het al snel goed. Ik at de soep dus zo heet, of beter gezegd, zo koud als deze opgediend werd.
Op social media werden de foto’s gewaardeerd en ik voelde mij op die manier gestimuleerd. Dat smaakte naar meer!

Nog steeds zonsondergang maar dan anders. Fotograaf: Pauline Rote

Maggi

Buiten zijn en natuurfotografie smaakte naar meer. Als je in je omgeving al zoveel mooie plekjes hebt gezien ga je ook steeds wat verder weg om nog meer mooie plekjes te ontdekken. Vervolgens kom je thuis met foto’s van mooie plekjes die qua sfeer en onderwerp eigenlijk overal gemaakt konden zijn.
Uiteindelijk merkte ik dat ik een beetje verzadigd en aan de smaak gewend raakte. Ik miste iets maar kon niet vinden wat dat was. Achteraf denk ik dat het een stukje eigenheid was, iets van mezelf in de foto meegeven en niet alleen maar het mooie plekje of licht laten zien. Zoiets als een beetje van Maggi en een beetje van mezelf.

Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi. Fotograaf: Pauline Rote

Experimenteren

Ik begon me steeds meer uit te leven in de fotografiekeuken. Ik experimenteerde met sausjes zoals filters, met nieuwe pannen zoals objectieven en met de basisingrediënten zoals diafragma’s en sluitertijden. Ook ging ik maar eens wat lezen over technieken en probeerde zo wat nieuwe recepten uit. Er ging een wereld voor me open. Ik wilde wederom alles proeven. En wat heb ik veel gegeten…
Net als een kind zijn smaakpapillen ontwikkelt, ontwikkel je als fotograaf ook je smaak. Volgens mij wil niemand elke dag aardappels, groente en een gehaktbal, net zo min als alleen maar zonsopkomsten. Op een gegeven moment weet je waar je echt blij van wordt en ga je dat steeds meer verfijnen. Natuurlijk varieer je daarop, anders eet je nog elke dag hetzelfde.
Je gebruikt eens andere kruiden, sausjes of eet eens op een nieuwe locatie. Uiteindelijk merk je dat je terugvalt op wat jouw eigen smaak is en diept die uit. Je gebruikt eens een andere compositie, uitsnede of licht en je verfijnt je resultaat nog eens met een bewerking voor de finishing touch als mooi toetje.

Focus, net even anders. Fotograaf: Pauline Rote

Ontdekkingstocht

Voor mij werd het een zoektocht om mijn eigen fotografierecepten te maken. Ik ben altijd aan het proberen om het net even anders te doen dan wat ik meestal tegenkom op social media. Dus net even de focus op een ander punt, spelen met onscherpte of licht en rust scheppen in de chaos. Ik ben eigenlijk een beetje aan het proberen het gewone bijzonder te maken. Die standaard gehaktbal smaakt voor mij toch wat lekkerder als ik kruiden naar mijn eigen smaak toevoeg.
Ook ben ik meer bezig met vorm en kleur, daar ga ik niet specifiek naar op zoek, maar gebruik de elementen die ik tegenkom of die er op dat moment zijn, zoals wind of structuren. Ik kook gewoon uit mijn eigen voorraadkast maar wel met mijn eigen sausje om mijn eigen creatie te maken.
En nee, het perfecte gerecht heb ik nog niet gevonden, het blijft een ontdekkingstocht. Want ik kook zonder recept en meer op gevoel.

Heel gewoon en toch bijzonder. Fotograaf: Pauline Rote

Fijnproever

Gaandeweg merk je dat je een fijnproever bent geworden omdat je smaakt zich heeft ontwikkeld. En die blijft zich ontwikkelen waardoor nieuwe recepten blijven ontstaan. Al smaken ze niet allemaal even goed, de kunst is om jezelf te blijven uitdagen en te genieten van al dat lekkers.
Smakelijke voortzetting!

Spelen met kleur en licht. Fotograaf: Pauline Rote

Deel dit artikel


20
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door René Bakker op 13 augustus 2020 om 13:08

  Hoi Pauline,

  Wederom een leuke column van je met inspirerende foto’s!
  Heel herkenbaar, het zoeken naar het lekkerste recept. En dat lekkerste recept is natuurlijk voor iedereen anders, maar iedereen houdt van lekker eten; of het nu een hamburger is of kaviaar.
  Zelf ben ik er ook nog niet uit welk gerecht ik het lekkerste vindt. Door eens uit eten te gaan (lees ander soort foto’s bekijken) kom je wel tot ontdekking dat je met de zelfde ingrediënten toch een heel ander recept kan maken. De foto’s uit jouw keuken vindt ik daar een voorbeeld van. Ze inspireren om de bekende ingrediënten eens flink door elkaar te husselen. De juiste samenstelling heb ik nog (lang) niet gevonden, maar ik heb nog steeds trek!
  Blijf lekker doorgaan met je smaakvolle recepten!

  Groet, René

  1. Door Pauline Rote op 20 augustus 2020 om 12:47

   Hoi René,
   Dankjewel voor je leuke reactie!
   Zo leuk dat we regelmatig bij elkaar in de keuken mogen kijken en ik moet zeggen ik geniet ook van de jouwe!
   Het leuke is dat we nooit uit geëxperimenteerd zijn en dat er nog genoeg te ontdekken is. Inderdaad zo lang je trek houdt blijf je koken!

   groetjes,
   Pauline

 2. Door Wim Vooijs op 12 augustus 2020 om 11:39

  Superleuke column Pauline! Je kookt heerlijk én de gerechten zien er prachtig uit ❤👌🏻👍🏻!

  1. Door Pauline Rote op 20 augustus 2020 om 12:44

   Dankjewel Wim! Fijn dat het in de smaak valt 🙂

 3. Fijn geschreven Pauline, smaakt naar meer .. Heerlijkkk om even in jou keuken mee te kijken .Je recepten zijn net ff anders dan anders, maar juist dat is zo lekker en zo typerend aan jou kookkunsten .
  Ik geniet volop mee op Insta en zeg tot binnenkort maar weer 😘

  1. Door Pauline Rote op 10 augustus 2020 om 19:16

   Dank je Anita voor je smakelijke reactie! Zo leuk hoe jij altijd weer aan tafel schuift als trouwe gast 😉

 4. Door Gina Heynze op 10 augustus 2020 om 10:44

  Je inspireert wel met deze column :))

  1. Door Pauline Rote op 10 augustus 2020 om 11:00

   Hoi Gina,
   Wat fijn om te horen, dat zie ik als een groot compliment!
   Dankjewel voor je reactie!

  1. Door Pauline Rote op 10 augustus 2020 om 10:59

   Wat fijn om te horen!
   Ik zie het als een groot compliment als ik anderen mag inspireren.
   Dankjewel Guido!

 5. Door Inge Plomp op 10 augustus 2020 om 08:04

  Zo ken ik je, niet ‘gewoon’ een foto, maar net even anders en daarom net even boeiender. Mooi kijkje in je keuken Pauline….👍

  1. Door Pauline Rote op 10 augustus 2020 om 10:55

   Wat leuk Inge, dat je me zo herkent!
   Jij hebt mij regelmatig in aktie kunnen zien en meemaken in “mijn keuken” en al moet je soms wat geduld met me hebben omdat ik weer even te lang bezig ben net die ene foto te maken is het altijd heel gezellig met jou op pad!
   Dankjewel! X

 6. Leuk verhaal Pauline, vooral met de culinaire insteek. Je beschrijft het proces wat velen van ons doormaken of doorgemaakt hebben. Natuurfotografie blijft toch een ontdekkingsreis door de keuken van moeder Aarde. Vermakelijk laat je ons een stukje van jouw kookboek zien.

  1. Door Pauline Rote op 10 augustus 2020 om 10:52

   Dank je Jowan voor je leuke reactie!
   Ik zie deze ontdekkingstocht inderdaad als een ontwikkeling van smaak en dat is in de keuken net zo. Een heel mooi proces!

 7. Door Johan Bosman op 9 augustus 2020 om 21:37

  Wat een leuk en o zo herkenbaar verhaal. Ik merk dat we heel veel raakvlakken hebben qua werk en denk wijze. Leuk om dat bij jou terug te lezen.
  En wederom weer goed en treffend weten op te schrijven !
  mooi verhaal met dito mooie foto’s
  groet Johan

  1. Door Pauline Rote op 10 augustus 2020 om 10:50

   Wat een mooie complimenten allemaal Johan! Dankjewel! Erg leuk dat je herkenning vindt, dat heb ik ook bij het zien van jouw foto’s en manier van kijken.
   Blij met je leuke reactie dus!

 8. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 9 augustus 2020 om 14:13

  Leuk column om te lezen… kreeg er honger van! 🤪
  Die zoektocht naar dat beste recept is goed terug te zien in jouw Insta gallerij…lekker pittig, zoet en gekruid. Jouw ontwikkeling gaat zó snel.
  Heerlijk om te volgen!
  Ik hoor het graag wanneer je die Michelin ster 🏆 in de wacht sleept!
  Lieve groet, Sonja

  1. Door Pauline Rote op 9 augustus 2020 om 16:25

   Haha wat een smakelijke reactie van jou! Heel leuk om te horen dat je mijn zoektocht terugziet.
   En al mik ik niet op die ster, het is wel heel fijn te horen dat die waardering er is!
   Dank je Sonja! X

 9. Leuk verhaal Pauline en zeer herkenbaar. Mooie foto’s ook

  1. Door Pauline Rote op 9 augustus 2020 om 16:22

   Dank je Rob voor je leuke reactie! Ook leuk om te horen dat je het herkent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *