Menu

Onderdeel van Pixfactory

Camera Natura

Camera Natura is een landelijke groep van natuurfotografen. Een gezellige groep, waarvan de leden proberen bij elkaar het fotografisch niveau te verhogen. En ook wel een fanatieke club, want de lat ligt hoog... Je kunt je alleen aansluiten als blijkt dat je als natuurfotograaf wat in je mars hebt!
Vechtende Zilverreigers. Fotograaf: Dick Pasman

Even voorstellen…

“Camera Natura’ is een onderdeel van de landelijke Fotobond, dat zich speciaal richt op natuurfotografie. De groep telt zo’n dertig leden van allerlei leeftijden. De verdeling man/vrouw is momenteel ongeveer 75%-25%. Het lidmaatschap bedraagt 20 Euro per jaar, dat is naast het lidmaatschap voor de Fotobond.

Naast fotografie is het overbrengen van de verwondering om de schoonheid van de natuur (en dus ook de noodzaak om er zorgvuldig mee om te gaan) een belangrijk kenmerk van onze club.

Je vindt Camera Natura op een eigen pagina van de website van de Fotobond en op Facebook. Wil je meer weten: een mailtje kun je kwijt bij de coördinator op hun eigen adres natuur@fotobond.nl.

Sexy kikkervrouw. Fotograaf: Renk Ruiter
“Sexy kikkervrouw schrikt van de aandacht van zoveel mannen.
Een foto met een verhaal heeft vaak iets extra’s.”

Welke activiteiten kennen jullie zoal?

We komen minimaal vier keer per jaar bij elkaar om elkaars werk te bekijken en te bespreken. Daarnaast verzorgen we minstens één keer per jaar een fotoreis en zo nu en dan een expositie. En verder proberen wij via de website van de Fotobond en via Facebook aan de weg te timmeren.

Dutch Ducks. Exif: 1/30s, F 18, ISO 100 Fotograaf: Wouter Vroom

Ooit begonnen als experiment in een schemerdonker bos (óf inpakken en naar huis gaan óf zien wat er nog wel mogelijk is), nu een serieus aspect van mijn fotografie: bevroren dynamiek. Geïnspireerd door de fotografie van Jan van der Greef ben ik nog lang niet uitgeleerd op deze fascinerende ontdekkingsreis op de grens van realiteit en abstract. Van deze woerden, net opgevlogen en op jacht naar een vluchtend vrouwtje, spat de dynamiek!”

Waarom zou je lid moeten worden van jullie vereniging?

Omdat je een fanatieke natuurfotograaf bent, die graag een eigen visie wil ontwikkelen. Je hebt bewezen fotografische kwaliteiten. Je voelt je na enkele kennismakingsbijeenkomsten thuis in onze groep.

Bosanemoon. Fotograaf: Joke Dingelhoff-Spruyt

“Ik fotografeer in de natuur het liefste bloemen. Het zijn vaak heel gewone bloemen die ik in de spotlight plaats. Daarbij probeer ik het karakter van een bloem in de foto over te laten komen. Een tere bloem geef ik zachte kleuren mee. Ook probeer ik zo’n bloem sprookjesachtig te fotograferen door het juiste standpunt in te nemen. Soms liggend op de grond tussen de bloemen, soms ook maak ik de foto’s tussen de bloemen door en een andere keer fotografeer ik ze met tegenlicht waardoor ze doorschijnend worden. Elke keer weer is het zoeken naar het juiste standpunt, maar dat maakt dit soort fotografie ook zo boeiend. Fotograferen is voor mij een voortdurende uitdaging om de sfeer die ik ervaar in beelden over te brengen.”

Hoeveel leden bezoeken gemiddeld jullie activiteiten?

De opkomst is altijd heel hoog. Bij onze activiteiten komt 80-90 % van de leden opdagen.

Spiegeling. Fotograaf: André van Stijn

“Ik ben zeker niet de beste fotograaf van de club en een alleseter op het gebied van natuurfotografie; ik vind het allemaal even mooi. Ik heb dan ook geen mooiste foto, maar leg de mooiste momenten in de natuur fotografisch vast.”

Op welk publiek richten jullie je?

Het is voor ons onbelangrijk of het (aspirant)- lid amateur of professional is, voor ons moet je gewoon goed zijn. En dat gaat verder dan zo maar een mooie foto maken. Techniek is belangrijk, maar we vinden visie belangrijker. Een geslaagde foto is in onze optiek meer dan een plaatje – het wordt een verhaal.

Helianthushart. Fotograaf: José Middelhuis

“Foto’s maak ik omdat ik van de natuur hou en daar graag ben omdat het me ontspant. Als ik een bloem zie kijk ik vaak of ik méér zie dan mijn eerste oogopslag laat zien. Ik hou van kleine details en de ”blaadjes e.d.” die net even opvallen of anders zijn dan de anderen. Zeker zo belangrijk is voor mij de achterrond die wil ik graag als een schilderachtig beeld waardoor ik niet teveel wordt afgeleid. Dit is een zoektocht door de lens en daar ga ik helemaal in op tot ik gevonden heb waar ik tevreden mee ben.”

Kan iedereen lid worden?

Je kunt niet zomaar lid worden van Camera Natura. Allereerst moet je lid zijn van de Fotobond, waar onze groep onderdeel van uitmaakt. Als je belangstelling hebt om lid te worden, word je uitgenodigd voor enkele kennismakingsbijeenkomsten. Daarnaast is er nog een ballotage. Op grond van je werk beoordelen we of we je toelaten.

 

Impressie. Fotograaf: Dick Pasman

“Ik fotografeer inmiddels 50 jaar noem mij geen natuurfotograaf maar buitenfotograaf, van alles wat op mijn pad komt en wat ik fotografisch mooi vind probeer ik een goede foto te maken. Mijn interesse is vogels, zoogdieren, landschappen, macro”

Hebben jullie aandacht voor de jonge natuurfotograaf?

We vinden de jeugd belangrijk, want dat bepaalt voor een groot deel de toekomst van de club. Juist om die reden zijn wij sinds kort aan Facebook begonnen en zoeken contact met andere groepen en fotografen via diverse media.

Wat doen jullie om het niveau van natuurfotografie steeds weer te verbeteren?

Allereerst zijn we kritisch op elkaars werk. Waar mogelijk organiseren of geven we lezingen en besprekingen. Daarmee proberen we zo goed mogelijk bij te blijven met de nieuwe ontwikkelingen in de fotografie en – waar mogelijk – deze toe te passen.

 

Jökulsárlón. Fotograaf: Johan Oostindien

“Een fraaie locatie op IJsland is het ‘ijsbergenmeer’ lokaal beter bekend als Jökulsárlón.”

Welke vormen van natuurfotografie beoefenen jullie leden zoal?

Onze leden zijn heel breed georiënteerd als het gaat om natuurfotografie. zoogdieren, vogels, insecten, landschap, bloemen en planten, abstract enz. enz. Het belangrijkst vinden we dat we proberen steeds iets meer in de foto te leggen dan alleen maar een waarneming. Het ontwikkelen van een eigen visie van de fotograaf willen we heel graag stimuleren.

IJsland. Fotograaf: Jan Westerbeke

Wat zijn jullie favoriete gebieden en waarom?

Een bepaald favoriet gebied is er niet, onze foto’s worden over de hele wereld gemaakt. Voor groepsuitjes gaan we graag naar Texel omdat daar veel abstract kan worden gefotografeerd en wij ons daar inmiddels een beetje “thuis” voelen.

Hoe gaan jullie om met het fotograferen van kwetsbare natuur?

Voorzichtig omgaan met kwetsbare natuur vinden we belangrijk. Temeer omdat wij als landelijke groep ook een voorbeeldfunctie hebben binnen de Fotobond.

 

Schotland. Fotograaf: Jan Westerbeke

 

Treden jullie wel eens naar buiten? Op welke manier?

We treden graag naar buiten, voor zover het binnen onze mogelijkheden ligt: tentoonstellingen, lezingen, cursussen, excursies, open dagen, weekends, media, website, publicaties.

Eén reactie

  1. Elkaars niveau omhoog willen krikken, maar wel pas welkom als je al op niveau zit. Daarmee sluit je helaas meteen de doelgroep die wil leren uit, zonde.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Elkaars niveau omhoog willen krikken, maar wel pas welkom als je al op niveau zit. Daarmee sluit je helaas meteen de doelgroep die wil leren uit, zonde.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: