Menu

Onderdeel van Pixfactory

NatuurFotografen Pajottenland

Een Vlaamse natuurfotografen club, waarin de zuidelijke gemoedelijkheid een belangrijke rol speelt. Op een ontspannen manier en in een vriendschappelijke sfeer beleven de clubgenoten samen alle aspecten van de natuurfotografie en leren van elkaar door het uitwisselen van ervaringen. Maak kennis met de natuurfotografen uit Pajottenland.
Steenuil. Fotograaf: Walther de Munter

Even voorstellen…

Pajottenland… dat staat voor de streek waar onze vergaderingen plaatsvinden, in Gooik, hartje Pajottenland in het Zuid-Westen van Vlaams Brabant. Het betekent echter geenszins een territoriale beperking wat betreft leden of onderwerpen van fotografie!

De club kent 25 leden, tussen 30 en 75 jaar oud. Meest mannen, er zijn nu twee vrouwelijke leden. De deelnemers komen uit allerlei hoeken van Vlaanderen: provincie Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant. Het lidmaatschap bedraagt € 20,- per jaar.

Je kunt meer over ons lezen op de website en voor meer info kun je met je vragen altijd terecht bij het bestuur via info@natuurfotografen.be.

Ontmoeting. Canon 7D / EF 70- 300mm f/4-5.6L IS USM / 1/50 sec bij f 5,6 / Iso 1000 Fotograaf: Jos Maes

“Nog nooit kreeg ik een ree voor de lens, maar telkens ik zo een foto zag, begon ik te watertanden. Zo een foto wilde ik ook wel eens maken! Op een zwoele avond in juli liep ik langs een met knotwilgen omzoomde rand van een weide. Het was al na negen en het licht begon langzaam te temperen. Ik wist dat hier eerder al reeën waren gespot; daarom wandelde ik voorzichtig het slingerende pad af. Plotseling kreeg ik dit diertje in de gaten. Midden in de wei, met aan de ene zijde de spoorweg Leuven – Sint-Niklaas en aan de andere kant een met struikgewas omgeven bosrand. Behoedzaam verschuilde ik me achter een knotwilg en nam vlug een aantal foto’s. Gelukkig had deze ree me niet in de gaten. Wat wel gebeurde, kon ik nauwelijks geloven. Langzaam begon het dier zich in de richting van het klikkend geluid van mijn fototoestel te bewegen. Ik moest snel handelen en door het steeds flauwer wordende licht, dreef ik de gevoeligheid zelfs zodanig op, dat ik even vreesde dat er teveel ruis zou achterblijven. En de ree … die bleef maar dichter en dichter komen tot ze uiteindelijk op een vijftal meter bleef staan! Ik mocht een aantal foto’s maken van een alsmaar nieuwsgieriger wordende reegeit en even deel uitmaken van haar wereld. Op het juiste moment kwam ze vanachter de graspluimen en keek verwonderd in de lens. Dat was het moment waarop ik afdrukte en deze foto kon maken. Dit zijn momenten om te koesteren, die bijblijven en waar ik nog intens van geniet, telkens ik de foto zie.”

Welke activiteiten kennen jullie zoal?

Elke tweede vrijdag van de maand is er vergadering om 20.00 uur in centrum De Paddenbroek in Gooik. Tijdens deze vergaderingen kom je in contact met andere natuurfotografen en kan je ervaringen uitwisselen over alle aspecten van de natuurfotografie. Je kan er je eigen beelden tonen, andermans beelden bekijken en leren uit de besprekingen.

Daarnaast hebben we maandelijks een uitstapje. Tijdens deze uitstappen kom je in contact met andere natuurfotografen . Bovendien leer je tijdens deze trips ook geregeld nieuwe natuurgebieden kennen.

Allerlei vormen van natuurfotografie kom je tegen in onze vereniging. Landschap, macro, vogels, wildlife…

Reflectie Lofoten. Fotograaf: Pascal Hibon

“Dit is een van mijn beelden van mijn reis naar de Lofoten in Noorwegen van september vorig jaar. Voor de liefhebber van de natuur is dit een prachtig land. Als (amateur)fotograaf heb je ogen te weinig om alle mooie plekjes te bewonderen. Dit beeld toont een prachtige reflectie van een bergformatie ergens langs de Fv808 in Flakstad. Het was volledig windstil en daardoor vormde het water een spiegel. Telkens ik naar dit beeld kijk herbeleef ik opnieuw de rust die dit landschap uitstraalt. Zalig…”

Hoeveel leden bezoeken gemiddeld jullie activiteiten?

Onze activiteiten zijn altijd behoorlijk goed bezocht. Tijdens onze vergaderingen zijn er gemiddeld 15 mensen aanwezig en bij onze maandelijkse uitstappen zijn we meestal met zo’n 10 personen op pad.

Hallerbos. Fotograaf: Jean Van Holen

“Het Hallerbos in de laatste week van april bezocht: een verschrikking: bussen vol Italianen, Finnen, Japanners en nog zoveel meer. Vlaamse kermis in de natuur. De mega-reclame heeft zijn effect niet gemist. In Halle rinkelt de kassa. Natuurlijk hebben al die mensen evenveel recht als ik om daar te zijn en van al dat moois te genieten. Mijn fototoestel blijft echter in de tas en ik maak rechtsomkeer. In oktober keer ik terug: absolute rust en stilte. Een insectje komt effen verpozen op de rand van een paddenstoel. Het tegenlicht doet de rest. Meer moet dat niet zijn. Het Hallerbos, een aanrader. Weet echter je moment te kiezen…”

Op welk publiek richten jullie je?

Iedereen die geïnteresseerd is in natuurfotografie is welkom. Er zijn geen selectievoorwaarden om lid te mogen worden van NatuurFotografen Pajottenland. En natuurlijk verwelkomen wij ook jonge fotografen met veel plezier.

Twee oogjes. Fotograaf: Yvan Lefaible

“Het was een aangename verrassing om bekeken te worden door 2 kleine oogjes vanachter een twijgje.”

Hoe gaan jullie om met het fotograferen van kwetsbare natuur?

Wij hanteren een ethische code en verwachten van alle leden dat zij deze onderschrijven en respecteren. Deze ethische code komt hierop neer:

  • Bij het beoefenen van natuurfotografie mag noch het leven, noch de levenswijze van dieren en planten in het gedrang worden gebracht. Het behoud en het welzijn van het gefotografeerde wezen en zijn omgeving primeren steeds op het document. De toepassing van dit principe vereist een zekere basiskennis inzake natuurbehoud en ecologie. Soortenkennis en kennis inzake gedrag en ecologie van de gefotografeerde soorten, zal de toepassing van het basisprincipe ten goede komen.
  • Planten en dieren worden in hun natuurlijk milieu gefotografeerd, daar waar die vrij en spontaan voorkomen.
  • Slechts wanneer natuurlijke elementen (planten, dieren, geologische- en fysische verschijnselen) het eigenlijke onderwerp van een opname vormen, en deze gemaakt is daar waar die vrij en spontaan voorkomen, beschouwen we dit als natuurfotografie.
  • Sommige landschappen (natuur-, nagenoeg natuur- en half natuurlandschappen) behoren tot het domein van de natuurfotografie.
  • Bij het fotograferen zal men zo min mogelijk in bestaande toestanden ingrijpen en er in ieder geval op letten dat daarbij de natuurlijke bescherming van planten en dieren bewaard blijft.
  • Nestfotografie van vogels is uitgesloten. Het fotograferen van dieren in de ‘nabijheid’ van een nest is af te raden wanneer de kans op verstoring aanwezig is.
  • Gedrag waarbij het dier zelf schade kan ondervinden wordt niet uitgelokt. Het gebruik van geluidscassettes is af te raden.
  • Manipulatie van dieren (vasthouden, verplaatsen) en van planten (vastklemmen) is in de regel niet gewenst, vaak af te raden, en soms helemaal uit te sluiten.
Lepelaar. Fotograaf: Norbert Verbestel

“Reeds 38 jaar woon ik in een uithoek van Pamel in België, Vlaams Brabant. Tussen mijn achtertuin en de Dender is er een weide met daarin een vrij grote waterplas. Hierop zag ik tot vorig jaar meeuwen, eenden, kieviten en ook reigers. Dit jaar kregen we echter, na 38 jaar, voor het eerst twee lepelaars. Dit was zes weken echt genieten. Ik spendeerde uren in mijn tuin en nam van hieruit enkele honderden foto’s van de twee lepelaars in alle mogelijke posities, zowel in het water als in de lucht. Deze foto is genomen juist voor de landing van een van de lepelaars.”

Treden jullie wel eens naar buiten? Op welke manier?

Wij houden één jaarlijkse tentoonstelling in De Cam, Dorpsstraat te Gooik, de laatste 2 weekends van november. Meer informatie over de tentoonstelling NFP 2017

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: