Menu

Onderdeel van Pixfactory

Cameranieuws juni

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van juni bekijken we camera's en objectieven van Fujifilm, Laowa en Panasonic.
Opname met de Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO.
Opname met de Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO. Fotograaf: Nicolas Reusens

Fujifilm

De X-H2S is het nieuw topmodel bij Fujifilm. Hij heeft een 26 megapixel X-Trans CMOS 5 HS sensor en kan daarmee van tot 40 frames per seconde in volle resolutie maken. Aan 30 fps (JPEG) of 20 fps (RAW) kunnen meer dan 1.000 opnames na elkaar gemaakt worden. De camera kan filmen in 6.2K/30p resolutie, en in 4K tot 120 fps. Als je in warme omstandigheden langdurig wil filmen, is er de optionele FAN-001 ventilator om de camera koel te houden. De camera heeft geheugenkaartsleuven voor een CFexpress Type B en een SD-kaart, maar voor de snelste prestaties is een CFexpress kaart nodig.

Samen met de X-H2S stelde Fujifilm de FUJINON XF150-600mmF5.6-8 R LM OIS WR voor, een supertelezoom met een enorm bereik dat vergelijkbaar is met 229 mm tot 914 mm in full-frameformaat. Is dat nog niet genoeg om een klein vogeltje beeldvullend te fotograferen, dan kun je het objectief nog combineren met een teleconverter. Ondanks het grote bereik weegt het objectief slechts 1605 gram. Het is weerbestendig uitgevoerd, en de zilverkleurige uitvoering gaat oververhitting tegen.

De X-H2S met FUJINON XF150-600mmF5.6-8 R LM OIS WR lijkt een ideale combinatie voor natuurfotografie.
De X-H2S met FUJINON XF150-600mmF5.6-8 R LM OIS WR lijkt een ideale combinatie voor natuurfotografie. Fotograaf: Fujifilm

Laowa

De 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO is een handmatig macro-objectief dat tot 2x vergroting biedt – een onderwerp wordt dus tweemaal zo groot als levensecht op de sensor afgebeeld. Bij een scherpstelafstand van 24 cm is de vergroting 1.1, en op de minimale scherpstelafstand van 20,5 cm wordt dat 2:1. Het apochromatisch (APO) ontwerp reduceert chromatische aberratie en voorkomt zo paarse of groene randjes op de grens tussen lichte en donkere delen. Het objectief is leverbaar met Canon RF, Nikon Z, Sony FE en L-Mount lensvatting, met een adviesverkoopprijs van 659 euro.

De 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO biedt 2:1 vergroting.

 

Panasonic

Gebruikers van Micro Four Thirds-camera’s krijgen er met de LEICA DG SUMMILUX 9mm F1.7 een echt ultragroothoekobjectief (vergelijkbaar met 18 mm op een full-framecamera) bij. De zeer korte scherpstelafstand van 9,5 cm laat toe om onderwerpen van dichtbij te fotograferen tegen een weidse achtergrond. Het ontwerp moet zorgen voor hoge scherpte. Ondanks de hoge lichtsterkte is het objectief compact; het weegt slechts 130 g en is stof- en spatwaterbestendig. De filterdiameter is 55mm.

De LEICA DG SUMMILUX 9mm is een ultragroothoek voor Micro Four Thirds.

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: