Menu

Onderdeel van Pixfactory

Cameranieuws november

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van november bekijken we camera's van Canon, Fujifilm, Olympus en Sony en een teleobjectief van Nikon.
Opname met de Sony Alpha 7RV in Madeira.
Opname met de Sony Alpha 7RV in Madeira. Fotograaf: Albert Dros
eos-r6-mark-ii
eos-r6-mark-ii. Fotograaf: Canon

Canon

Canon brengt de EOS R6 Mark II op de markt als opvolger van de EOS R6. Het nieuwe toestel levert een hogere resolutie (24 in plaats van 20 megapixel) en snellere reeksopnames (40 fps met de elektronische sluiter en 12 fps met de mechanische sluiter). De autofocus met Canons Dual Pixel CMOS AF II systeem herkent en volgt mensen, voertuigen en dieren. Video legt de EOS R6 Mark II vast in 4K-resolutie aan maximaal 60 fps. De EOS R6 Mark II gaat € 2.929,- kosten en is als body verkrijgbaar of in kits met de RF 24-105mm F4-7.1 IS STM en met de RF 24-105mm F4 L IS USM.

De Fujifilm X-T5
De Fujifilm X-T5. Fotograaf: Fujifilm

Fujifilm

De Fujifilm X-T5 is qua specificaties vergelijkbaar met de  X-H2. Net als deze bevat hij een 40 megapixel BSI CMOS sensor in APS-C formaat met Fujifilms unieke X-Trans kleurfilter. Hij maakt tot 15 foto’s per seconden en kan filmen in 6.2K resolutie. Door de klassieke bedienwijze met knoppen voor de sluitertijd, gevoeligheid en belichtingscompensatie is hij meer op fotografie gericht dan de X-H2, die zowel voor foto als voor video bedoeld is. De X-T5 heeft een adviesprijs van € 1999,-.

OM-5_SLV_Left_1245-om_W.
OM-5_SLV_Left_1245-om_W. Fotograaf: Olympus

OM System

De OM-5 is qua foto- en videomogelijkheden vergelijkbaar met de Olympus OM-D E-M5 Mark III. Een krachtigere processor zorgt voor een betere autofocus biedt, en voor outdoorfotografen is de weerbestendige (IP53) afwerking een niet te onderschatten voordeel. Er is ook een opnamemodus die meerdere opnames combineert tot een foto van 50 megapixel (zonder statief) dan wel 80 megapixel (op statief). Voor astrofotografen is Starry Sky AF interessant, waarbij de camera automatisch scherpstelt op sterren. De OM-5 kost € 1.299,-

A7RV-Body-Front-View.
A7RV-Body-Front-View. Fotograaf: Sony

Sony

De Alpha 7RV heeft dezelfde resolutie van 61 megapixel als de 7RIV, maar bevat een beter mechanisme voor beeldstabilisatie. Daardoor is een winst tot 8 stops mogelijk bij fotograferen uit de hand. Het maakt ook een verbeterde Pixel Shift Multi Shooting mogelijk, waarbij meerdere opnames softwarematig gecombineerd worden tot een beeld van maar liefst 240 miljoen pixels. Filmen doet de Alpha 7RV in maximaal in 8-resolutie. Hij bevat ook een aparte AI-chip (Artificial Intelligence) die de nauwkeurigheid van de objectherkenning verbetert en nu ook insecten herkent. De Alpha 7RV heeft een adviesprijs van € 4.500,-.

De Nikkor Z 600MM F/4 TC VR S
De Nikkor Z 600MM F/4 TC VR S. Fotograaf: Nikon

Nikon

De Nikkor Z 600MM F/4 TC VR S is een superteleobjectief met een ingebouwde 1,4x-teleconverter. Door een schakelaar over te halen wordt het een 840 mm objectief met diafragma F5.6. De ingebouwde beeldstabilisatie (VR) zorgt voor 5,5 stops correctie als je een camera hebt die Synchro VR ondersteunt, zoals de Nikon Z 9. Ondanks de toevoeging van de teleconverter weegt het objectief 550 gram minder dan de Nikon AF-S 600mm F/4.0E FL ED VR. Het prijskaartje van € 17.249,- is even indrukwekkend.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: