Menu

Onderdeel van Pixfactory

Aekingerzand

Het Aekingerzand ligt op de grens van Friesland en Drenthe, in de buurt van Appelscha en Elsloo. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Het is een groot gebied met levend stuifzand en wordt dan ook wel Kale Duinen genoemd.
Zonsopkomst naast een solitaire den.
Zonsopkomst naast een solitaire den. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Op de grens van Drenthe met Friesland ligt een ven met de naam ‘Grenspoel’. Doordat het de afgelopen periode erg nat was liep de ‘Grenspoel’ over en zorgde zo voor flinke nieuwe plassen water. Het is nu afwachten of de gevormde plassen blijven of dat het overtollig water weer zal verdwijnen. Het vormt alleszins een mooi contrast in de verder gortdroge omgeving.

De heide wordt door een grote kudde schapen bevolkt, die er voor zorgt dat het gebied niet vergrast en vrij blijft van boompjes en struikjes.

Hou je van sporen zoeken, ga dan eens na een winderige periode naar dit gebied, vooral vroeg in de ochtend als er nog niemand is geweest. Je kunt sporen vinden van onder andere schapen (uiteraard), maar ook van reeën, vossen en dassen.

Parkeren kun je aan de Canadaweg (Appelscha), het is dan slechts enkele minuten lopen voordat je op het stuifzand staat.

Ideaal voor

Het uitgestrekte landschap leent zich uiteraard erg goed voor landschapsfotografie. Vooral met laagstaand zonlicht komt het reliëf prachtig tot uiting.

Het stuifzand met allerlei mossen en korstmossen biedt ook prima mogelijkheden voor macrofotografie.

Beste plekken

Grenspoel: interessante plek vanwege het contrast tussen droog en nat, maar ook het contrast in kleur tussen het gelige zand en een blauwe lucht.

Uitkijktoren: te bereiken via het Aekingerpad (fietspad). Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over het gehele gebied. De toren staat ten zuidoosten van het stuifzand nabij de Grenspoel. In de avond kun je hier spelen met het tegenlicht.

Kale Duinen: dit is het hart van het gebied met actief stuifzand. Zoek in droge periodes naar patronen in het zand of speel met de solitaire bomen die meer op de overgang van het zand naar de heide staan.

Interessante soorten binnen het gebied

roodborsttapuit, heivlinder, groene zandloopkever, klapekster, levendbarende hagedis

Op de kaart

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: