HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Ameland

Ik fluister: “Ameland, Waddendiamant. Jij bent de mooiste”. Ameland is gerekend vanaf Texel, het vierde Waddeneiland en hoort bij de provincie Friesland. 

Ameland
Het Groene Strand op Ameland. Fotograaf: Jody Zweserijn

Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig natuurgebied waar veel vogels leven en waar zeewater via een aantal geulen vrijelijk in- en uitstroomt. De totale strandlengte is 27 km. Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Ameland grenst zowel aan de Waddenzee als aan de Noordzee. Het eiland is te bereiken per veerboot, die vertrekt vanuit Holwerd. Men mag de eigen auto meenemen, maar dit is nogal prijzig: circa € 100,- per voertuig, exclusief de passagiers. Die moeten apart nog een kaartje kopen. (Elektrische) fietsen zijn op Ameland in overvloed te huur.

Ideaal voor

Of men Ameland het mooiste Waddeneiland vindt, moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. Wel biedt Ameland fantastische fotografeermogelijkheden: landschap, vogels, macro, zonsopkomst, zonsondergang, water, reflecties, langere sluitertijden, cultuur, verzin het maar.

Ameland kent niet veel wild: wat reeën, hazen en konijnen. Maar als je geluk hebt kun je hier wel zeehonden spotten. Of je gaat met een zeehonden excursie mee.

Beste plekken

Voor natuurfotografie bij uitstek móet je naar Het Oerd. Dit gebied ligt op de oostelijke punt van Ameland en bestaat uit een landschap van oude hoge duinen en vochtige duinvalleien waar het zeewater via geulen vrij in- en uitstroomt. Hier staat ook het hoogste duin van Ameland: Oerdblinkert van 24 meter. Op dit duin staat een uitkijkplateau met oriëntatietafel. Vanaf dit plateau zijn prachtige foto’s van de zonsopkomst te maken. Van hieruit zijn ook twee rondwandelingen te maken van circa 3 tot 5 km, oostwaarts en westwaarts. Het uiterste oostelijke puntje van Ameland, De Hon, is via het Noordzeestrand te bereiken. Vlakbij het uitkijkplateau staat ook een vogelkijkhut. Het Oerd is alleen te voet en per fiets te bereiken.

Bestaat de Noordzeezijde van Ameland geheel uit duinen en strand, de Waddenzijde bestaat daarentegen uit dijk en talud. Zodoende kan men bijna over deze gehele zijde pal aan de Waddenzee fietsen. In het broedseizoen van de vogels is het hier een drukte van jewelste: kwetterende, zittende, foeragerende, vliegende, aankomende en vertrekkende vogels. Een feestje voor elke vogelaar. En voor ieder ander, want onder de indruk raakt iedereen. Let op: overdag fotografeer je hier tegen de zon in.

Aan de Noordzeezijde, tussen strandpaal 4 en 6, ligt het Groene Strand. Een strand dat er nog niet zo lang is, en is ontstaan omdat de zandplaat die jaren voor de kust van Hollum heeft gelegen is gaan wandelen richting het oosten van Ameland. Het Groene Strand is zó hoog opgestoven en opgeslibt, dat het ook bij hoogwater droog blijft. Wind vormt duintjes en planten krijgen kans te wortelen. Bij strandpaal 4 ligt een stuk met zogenaamde embryonale duintjes, duintjes die recent gevormd zijn. Op het Groene Strand kun je zowel met zonsopkomst als zonsondergang mooie foto’s maken.

Tot slot: de westzijde. Strand met golfbrekers en palenrijen. Een feestje voor de fotografen die van abstracte fotografie houden en graag met langere sluitertijden fotograferen. In het westen gaat de zon onder!

Interessante soorten binnen het gebied

Vanuit de vogelkijkhut op Het Oerd kunnen de blauwe en bruine kiekendief, eider, koekoek en paapje worden waargenomen.

Vogels die je op Ameland zonder veel moeite tegenkomt: kokmeeuw, zilvermeeuw, grutto, tureluur, drieteenstrandloper, zwanen, eenden, rotganzen en fazanten.

En verder nog libellen, vlinders, bloemen en planten, etc.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

7
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hallo Jody,
  Leuk artikel! Ik ga as donderdag een paar dagen naar Ameland. Ga jouw artikel zeker gebruiken,
  Extra tips welkom!
  Groetjes,
  Je FB vriendin
  Jacqueline de Groot

  1. Hoi Jacqueline, dank je wel voor je reactie. De inhoudelijke informatie over Ameland op mijn website is veel uitgebreider. Die weet je denk ik wel te vinden ;). Even de blogs selecteren op Ameland. Veel plezier volgende week! Groetjes, Jody

 2. Hoi Jody,
  Mooie foto’s op uw website !
  Mijn vrouw en ik gaan eind augustus naar Ameland voor enkele dagen. Mijn vrouw is beginnend natuurfotografe. Natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder hebben haar voorkeur.
  Hebt u tips voor haar over waar je het meeste kans hebt om de beste vogelkiekjes te maken op Ameland ?
  En eventueel andere nuttige tips ?
  Mvg
  Rudi Van Kerchove

 3. Leuk om ook hier weer je tegen te komen. Mooie bijdrage. Het nodigt erg uit om eens die kant op te gaan.

 4. Hoi Jody,
  Wat leuk om ook op deze website een artikel van jou tegen te komen!
  Fraaie foto’s en een enthousiasmerend verhaal, ik heb nu al zin om er eens heen te gaan 🙂
  Groet, Wouter

 5. Door Arie Kooy op 10 september 2015 om 10:46

  Jody,
  Mooi artikel en nog mooiere foto’s. Hopelijk blijven de Wadden ongeschonden, maar de bedreigingen zijn helaas groot.
  Hartelijke groeten,
  Arie Kooy

  1. Door Jody Zweserijn op 10 september 2015 om 12:38

   Hallo Arie, dank je wel voor je positieve reactie. Nu kunnen we in ieder geval van de Wadden genieten zoals ze zijn. Gr Jody

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *