HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Baai van de Somme

De baai van de Somme ligt in de regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie in Noord-west Frankrijk, ongeveer 400 km van Utrecht. Ten noorden van de baai ligt het vissersplaatsje Le Crotoy (Nederlands: Krotooie) en ten zuiden Saint-Valery-sur-Somme (Nederlands: Sint-Walarik).

Somme
Wandelaars en schapen op de slikken van Saint-Valery-sur-Somme. Fotograaf: Gerrit van Osch

De rivier de Somme (Vlaams Zoom), heeft een lengte van 240 km en mondt in zee uit in een estuarium. Dit natuurgebied is een pleisterplaats voor veel trekvogels. De verschillen tussen eb en vloed bedragen enkele meters. Hierdoor zijn diverse vormen van stroomgeulen ontstaan. De baai is 7200 hectare groot en daarmee de grootste riviermonding van Noord Frankrijk. Het is een beschermd gebied (Réserve naturelle nationale de la baie de Somme), bestaand uit grasvlakten, duinen, schorren en moerassen. Het nabij gelegen Parc du Marquenterre is een oase van rust voor talrijke vogels en een uitstekend gebied voor het fotograferen van reigers, ooievaars, enz.

 

Ideaal voor

Als natuurfotograaf kom je hier volledig aan je trekken. De dynamiek van eb en vloed in combinatie met de historische stadjes zorgt voor steeds wisselende onderwerpen voor de landschapsfotograaf. Ook voor vogelfotografen heeft het gebied heel veel te bieden.

Le Crotoy

Deze plaats geeft een goed overzicht van het gebied. Vooral met laag water imponeert de baai, je kunt er kilometers ver in lopen. Met de 17-40 mm lens zijn er met enige bewolking fantastische vergezichten te maken. Met de 70-200 mm. lens is de werking van de getijden verrassend mooi in beeld te brengen. Ook het leven van de mensen in de baai is een fantastisch fotografisch onderwerp.

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery is een oude historische stad. In het westen ligt de stad behoorlijk hoog en geeft een uitstekend uitzicht over de Baai. Zowel met de 17-40 als met de 70-200 lens zijn hier mooie overzichtsfoto’s te maken. Ten oosten van Saint-Valery zijn heel wat geulen ingesleten in het land. Van hieruit worden wandeltochten georganiseerd door de baai. Hier is het uitstekend fotograferen, vooral met een licht bedekte lucht. Met behulp van een polarisatiefilter ontstaat er een zeer aangename kleurendiepte in de foto. Vooral de geulen in de landsafscheiding komen prachtig tot hun recht.

Rue des Mouettes

Dit gebied is enkele km lang. Een fietspad en een weg lopen langs behoorlijk grote waterpartijen. De afscheiding tussen het natuurgebied en de wegen is van gaas gemaakt. Het leven van meeuwen, zwanen, eenden en andere dieren is van zeer dichtbij te volgen en te fotograferen. In de broedtijd komen hier dagelijks honderden fotografen met (zeer) grote telelenzen hun beelden maken. De vroege ochtend geeft de mooiste mogelijkheden. De dieren zijn hier gewend aan de mensen. Ik heb de meeste foto’s dan ook gemaakt met de 70-200 mm lens.

Beste plekken

Naast de plaatsen die hierboven al genoemd worden is er nog een heel bijzondere locatie. In de baai is namelijk een dam met een brug en sluis aangelegd. Een fiets/voet pad maken dit gebied toegankelijk. De getijdenwisseling heeft grote invloed op de bodem. Structuren in de bodem ontstaan door met name de afvoer van het water. Fotografisch gezien is de avond na eb daar de meest geschikte tijd. Hier heb ik veel gewerkt met de 24-105 en 70-200 mm lenzen.

Interessante soorten binnen het gebied

In de eerste plaats is er natuurlijk het zeer rijke vogelleven. Estuaria en andere waddengebieden behoren tot de meest voedselrijke ecosystemen en ontelbare steltlopers maken dankbaar gebruik van deze voedselbron. Daarnaast zorgt de overgang van zoet naar zout water voor een grote diversiteit aan water- en zeevogels.
Wanneer het water zich terugtrekt kun je op het strand allerlei leuke fotomodellen vinden waar ook de macrofotograaf mee aan de slag kan.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Diana Erkelens op 18 januari 2017 om 13:31

    Leuk om te lezen, twee jaar terug een week doorgebracht. Echt een toplocatie, Gerrit heeft het mooi verwoord. Als je er bent en van vogels houdt is het Parc du Marqueterre erg aan te bevelen. Vergeet niet de zonsondergangen op het wad, magisch!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *