HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Balloërveld

Het Balloërveld ligt midden in Nationaal Park Drentsche Aa en is het grootste heidegebied daar. Het gebied ligt ingeklemd tussen het Loonerdiep en het Rolderdiep. Vooral op de grens tussen het stroomdal en de heide vind je veel reptielen als adders en zeldzame flora als klokjesgentiaan en beenbreek.

Balloërveld
Zonsopkomst op het Balloërveld. Fotograaf: bert Jan Wolfs

Het Balloërveld is cultuurhistorisch ook erg interessant aangezien er veel grafheuvels in het gebied liggen. Naast deze markante heuvels heeft het gebied ook zogenaamde celtic fields. Dit zijn (pre-)historische raatvormige akkertjes omsloten door kleine aarden wallen. Een aantal jaar geleden is het gebied wat hersteld omdat het vroeger gebruikt werd als militair oefenterrein. Veel houtopslag is verdwenen en de overgangen tussen de stroomdalen en de heide is verbeterd. Ook zijn veel zichtlijnen weer terug in het gebied. Zo is vrijwel overal op het Balloërveld de markante toren van Rolde te zien.

Balloërveld
Reebok bij het Loonerdiep. Fotograaf: Bert Jan Wolfs

Ideaal voor

Voor elke natuurfotograaf is er wel wat te vinden op het Balloërveld. Zelf vind ik het prachtig om in alle vroegte erop uit te gaan en de randen van het Balloërveld te bezoeken. Vooral in het najaar, wanneer de nachten wat kouder worden is er veel kans op grondmist. Wanneer de zon opkomt, schijnt deze door de bomen waardoor je vaak prachtige lichtharpen ziet. Vanwege de weidsheid en mooie elementen als grafheuvels en vennen is het Balloërveld met een objectief met een korte brandpuntafstand prachtig vast te leggen. Omdat het Balloërveld één van de donkerste plekken is in de hele omgeving, is op een heldere nacht de Melkweg ook vaak te zien, dus voor sterrenfotografie is het gebied ook erg geschikt.

Macrofotografen komen ook ruimschoots aan hun trekken. Naast de vele zandloopkevers en hagedissen is er ook genoeg mooie flora te vinden. Het is beter om de hagedissen met een telelens te fotograferen, je verstoort ze dan niet zodat ze lekker kunnen blijven zonnen. Ook adders zijn goed met een telelens te fotograferen vooral in het voorjaar. Zorg er wel voor dat je erg voorzichtig loopt en dat er geen schaduw op de dieren valt. Adders zijn erg gevoelig voor verstoring en hebben elke trilling of beweging snel door. Als je toch een foto wilt maken doe dit dan voorzichtig en neem genoegen met een paar foto’s. Let op dat jij er niet voor zorgt dat het dier weggaat!

Beste plekken

De stroken langs het stroomdal had ik al genoemd. De kant van het Rolderdiep is vooral bij zonsopkomst de moeite waard en de kant van het Loonerdiep natuurlijk bij zonsondergang. Het prachtige geluid van de heikikkers in de vennen op een warme voorjaarsavond is ook erg mooi om te horen. De kikkers zijn wat lastig te fotograferen, maar ik vind vaak de natuurbeleving meer waard dan een mooie foto. Nog een prachtige beleving zijn de vele nachtzwaluwen op het Balloërveld aan de noordzijde. Wanneer het schemerig begint te worden let dan op hun trillende geluiden.

Interessante soorten binnen het gebied

Beenbreek, blauwe gentiaan, heikikker, adder, levendbarende hagedis.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Joke Hoeksema op 13 maart 2017 om 21:24

    Dank u wel!

  2. Wanneer u mijn naam erbij zet vind ik het geen probleem Joke Hoeksema!

  3. Door Joke Hoeksema op 11 maart 2017 om 23:05

    De foto van de reebok op het Ballooerveld zou ik graag willen gebruiken op mijn site. Mag dat?

  4. Door Hajo Tuitman op 6 februari 2017 om 18:32

    Balloërveld is voor mij een geliefd plekje om te fotograferen. Ik kom er regelmatig. Het srtikel van Bert Jan Wolfs is uit mijn hart gegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *