HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Beekbergerwoud

Het Beekbergerwoud staat bekend als het laatste oerbos van Nederland, maar het is de vraag of dat terecht is. In de eeuwen voorafgaand aan de ondergang van het Beekbergerwoud, werd er steeds wel door de mens in het bos ingegrepen. Er was een grote rijkdom op het gebied van de flora. Die rijke plantengroei was te danken aan de hoge ouderdom van het gebied en de zeer gevarieerde samenstelling van de bodem met de drogere voedselarme horsten en het moerassige voedselrijke veen. Het gebied werd ontgonnen en gebruikt als landbouwgebied.

Beekbergerwoud
Zonsopkomst in het Beekbergerwoud. Fotograaf: Nel Appelmelk

In 1993 lanceerde Natuurmonumenten het plan om op de plaats van het Beekbergerwoud, daar waar nu weilanden liggen, een natuurlijk bos tot ontwikkeling te laten komen. Vanuit de Veluwe kwelt er veel schoon grondwater op, zodat een moerasbos zich er als vanzelf ontwikkelt.

Het gebied was echter te rijk aan fosfaten. Het groeide bijna helemaal dicht. Een tweede operatie volgde die in 2013 is afgerond.

Het gebied is nu ontsloten voor natuurgerichte recreatie. Aan de Woudweg is een parkeerplaats en midden in het gebied is een uitkijktoren neergezet. Er liggen loopvlonders in de natte stukken en stapstenen. Je kunt er een mooi rondje lopen. Honden mogen mee, mitst aangelijnd.

Ideaal voor

Het gebied leent zich voor landschapsopnames. Er zijn diverse watertjes. Er staan karakteristieke bomenrijen van onder andere knotwilgen. Kronkelende vlonderpaden leiden je door het gebied.

In de vroege morgen bij windstil weer kun je prachtige weerspiegelingen fotograferen. In de watertjes kun je diverse watervogels aantreffen. Ook in het riet kun je meerdere soorten vogels vinden, waaronder blauwborst en rietgors.

Naast vogels kun je er ook diverse soorten juffers, libellen en vlinders fotograferen. In de zomer zitten die zich lekker op de vlonderpaden op te warmen.

Beste plekken

De vlonders: ze geven mooie lijnen in landschapsfoto’s. Daarnaast is dit een plek waar veel insecten zich opwarmen.

De verschillende watertjes: voor landschapsfoto’s, vogels maar ook meer abstracte stillevens.

Interessante soorten binnen het gebied

Oranjetipje, lisdodde, watermunt, egelskop, kikker, judasoor, blauwborst, rietgors, roodborsttapuit, witgatje.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Het Beekbergerwoud heb ik vorig jaar leren kennen en ik vind het een prachtige locatie met van alles wat. Het is heerlijk om even een rondje te lopen want het is niet zo heel erg groot. Daarbij heb ik er al verschillende keren met mijn camera rond gelopen en dat ga ik zeker nog vaker doen. Dus als je er nog nooit bent geweest, vooral een keer gaan!

  2. Door Ellen Beckmann op 2 juli 2015 om 10:12

    geweldig dat je zo iets doet .groet Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *