HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Blauwe Kamer

De blauwe kamer is een uiterwaardengebied aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De naam komt van een oude hofstede die al in 1636 op de kaart stond. Later is de naam overgegaan op een boerderij en weer later werd de steenfabriek die tot 1975 bakstenen produceerde zo genoemd.

De kenmerkende zwarte populieren van de Blauwe Kamer
De kenmerkende zwarte populieren van de Blauwe Kamer. Fotograaf: Johan van der Wielen

In 1992 was de Blauwe kamer één van de eerste gebieden binnen het plan Ooievaar waarmee de dynamiek van een rivieroeverlandschap werd hersteld en het gebied doet nu dienst als waterbekken voor de Nederrijn bij hoog water. Om het gebied open te houden voor optimale waterinlaat zijn oude strangen en geulen uitgegraven, is de zomerdijk doorgestoken en wordt het begraasd door Koniks en Galloway runderen.

Rustende Galloway runderen met op de achtergrond de Grebbeberg
Rustende Galloway runderen met op de achtergrond de Grebbeberg. Fotograaf: Johan van der Wielen

Door aanspoeling en uitzaaiing is een zachthout-ooibos ontstaan van populieren en wilg. In het midden ligt op een hoger gelegen deel de oude steenfabriek met erachter de ruïnes van diverse bijgebouwen (toegankelijk!) en een restaurant met parkeerplaats. Van een groot deel is de toegang afgesloten, maar het gebied biedt meer dan genoeg diversiteit.

Ideaal voor

De blauwe kamer is in trek bij landschaps-, vogel en macrofotografen. Veel vogelaars en tellers staan op de winterdijk of in het gebied en ook de vogelhut biedt uitzicht op een plas met grote diversiteit. Voor landschapsfotografen is de binnenplas interessant met uitzicht op de Grebbeberg, maar ook de kribben langs de Nederrijn. Macrofotografen vergapen zich aan de orchideeën en vele insecten. De overgroeide ruïnes bij de steenfabriek geven een mooie kijk op hoe de natuur langzamerhand de menselijke elementen weer overneemt.

Beste plekken

– De binnenplas met uitzichtpunt, mooi hoog standpunt met uitzicht over de plas en Grebbenberg. In de plas zitten veel kikkers en vissen.

– Vogelkijkhut, voor vogels wat ver weg, maar landschappelijk is het uitzicht over de aalscholver- en lepelaarkolonie erg fraai.

– Kribben langs de rijn, mooie strandjes en dynamiek van het water.

– Tussen de zwarte populieren, naast de binnenplas.

– Oude steenfabriek met de omliggende ruïnes, veel insectenleven en bloemen en combinatie van vergane gebouwen met oprukkende natuur.

Interessante soorten binnen het gebied

– Bever, heeft zijn burcht in een stuk zonder toegang, maar wordt regelmatig in de rivier gezien
– Lepelaar, op de plas bij vogelkijkhut zit een grote broedkolonie welke regelmatig op de binnenplas foerageren
– Visarend is een geregelde wintergast
– Een kleine club damherten is ontsnapt uit het hertenkamp en loopt vrij rond
– Diverse orchideeën langs de binnenplas

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Saskia op 21 april 2016 om 23:02

    Leuk stuk Johan, het is daar altijd genieten in de blauwe kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *