HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

De Balij

De Balij is een jong natuurgebied tussen Pijnacker en Zoetermeer. Het is begin jaren ‘90 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de Randstadgroenstructuur.

De Balij
Koolzaadberm en bomenrij. Fotograaf: Martien Kalkman

Er zijn bossen, plassen en een groot open weidegebied waar runderen en paarden grazen. In de bospercelen zijn enkele jaren geleden bomen omgezaagd die men heeft laten liggen. Dit zorgt voor een aardig bodemleven met zwammen en paddenstoelen in de herfst.
In het weidegebied en in de plassen kunnen veel vogels worden waargenomen. Het gebied is goed bereikbaar, er zijn veel wandel-en fietspaden en ook het weidegebied is, behalve in de broedtijd, vrij te betreden.
Omdat het hier gaat om een voormalig overbemest weidegebied zijn er in de zomer hier en daar nogal veel brandnetels. In het voorjaar van 2015 zijn echter al weer veel meer andere wilde planten als smeerwortel en dovenetel gezien.

Ideaal voor

Het bosgebied is nog er jong en nieuw, het ziet er erg aangeplant uit, maar in de open gebieden kunnen fotografen die houden van het typische open Hollandse landschap hun hart ophalen. Tussen de vele rietkragen, bomenlaantjes  en drassige weilanden kun je mooie foto’s maken.

Bij de plassen zijn er mogelijkheden voor vogelfotografen, natuurlijk veel eenden en ganzen, maar bijvoorbeeld ijsvogel.

Macrofotografen kunnen in de herfst vooral terecht in de bospercelen.

Beste plekken

Het centrale weidegebied en het aangrenzende plassengebied. Rondom zijn door Staatsbosbeheer speciale uitkijkposten geplaatst.
Er is in de plas vlak bij de A12 een schiereilandje gemaakt, waar vandaan je de vogels in de omringende plas kunt waarnemen.
Staatsbosbeheer heeft een aantal verhoogde waarnemingsposten geplaatst.

Interessante soorten binnen het gebied

Bijzonder plantaardig leven moet zich nog ontwikkelen. Er zijn veel water- en weidevogels te zien, diverse soorten eenden en ganzen, zilverreigers, diverse roofvogels.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *