Menu

Onderdeel van Pixfactory

De mooiste beken in de Ardennen

De Ardennen zijn een laaggebergte, grotendeels gelegen in België. Tot de zogenaamde Hoge Ardennen behoort het gebied van de Hoge Venen, een hoogvlakte deels gelegen in de Duitse Eifel. Het unieke aan dit gebied is het actieve hoogveen, wat betekent dat er nog steeds veen gevormd wordt. Het grootste deel van het veen is dan ook enkel toegankelijk via aangelegde wandelpaden en vlonderpaden.
Herfst aan de Helle in optima forma. Vergeet je polarisatiefilter niet! Fotograaf: Marijn Heuts

Hoge venen en diepe dalen

De Hoge Venen hebben een eigen microklimaat met veel neerslag. In de wintermaanden is de kans op (veel) sneeuw groot en op een dag kan het weer in no-time omslaan. Zo loop je in een heerlijk zonnetje, een moment later zie je door plots opkomende dichte mist geen hand meer voor ogen.
Talloze kleine rivieren ontspringen vanaf de hoogvlakte en zoeken door de rotsachtige naald- en loofbossen hun weg naar beneden, om via een aantal samenvloeiingen altijd in de Maas uit te komen.

Ideaal voor

Deze riviertjes zijn door hun doorgaans flinke verval erg fotogeniek, zeker als de omliggende bossen in herfsttooi zijn gestoken of bedolven worden onder een maagdelijk witte laag verse sneeuw. In die maanden is de neerslag op de hoogvlakte behoorlijk, wat te merken is aan het waterniveau en het geraas waarmee de watermassa zich naar beneden stort. Als landschapsfotograaf kun je hier dus je hart ophalen aan omstandigheden die we in Nederland vrijwel niet kennen.

Beste plekken

De volgende riviertjes zijn fotografisch erg interessant:

1. Hoëgne

De meest bekende rivier van allemaal en met een reden. Een wandelpad van 12 kilometer volgt de loop van de rivier die nog ontspringt onder de naam Polleur.

Soms in de diepte en soms naast je zoekt het water via stroomversnellingen en watervallen een weg naar beneden. Je kunt op veel plekken aan de oever of in het water komen. Naast weidse landschappen kun je jezelf uitleven op abstract beeld van het stromend water en zijn de omliggende stukken beukenbos in de herfst ook de moeite waard.

Startpunt: Parking aan Dévant Cheneu te Hockai.

Ardennen
Zelfs zonder typische herfstkleuren is de Hoëgne een bron van inspiratie. Fotograaf: Marijn Heuts

2. Helle

Vanuit het bezoekerscentrum daal je steil af naar beneden. De Helle stroomt in dit deel door een prachtig loofbos met veel fotogenieke dode stammen vol tonderzwammen. Startpunt: Naturzentrum Ternell te Eupen.

Ardennen
Herfst in de Ardennen aan de Getzbach. Foto gemaakt met een 6-stops grijsfilter. Fotograaf: Bendiks Westerink

3. Getzbach

Aan de andere kant van de weg ga je richting de Getzbach. Het verval van deze beek is wat kleiner dan dat van de andere twee riviertjes en de Getzbach bevat minder watervallen. De beboste oevers bestaan hier meer uit naaldbomen, maar het geheel is net zo schilderachtig. Door het kleinere verval tref je hier in de winter eerder ijsvorming aan op rotsen en bij watervalletjes.

Startpunt: Naturzentrum Ternell te Eupen.

Interessante soorten binnen het gebied

In de bossen die de beken begeleiden heb je kans op edelhert, ree en wild zwijn. De beken zelf vormen het habitat van vogels als grote gele kwikstaart en waterspreeuw.

De midden-Europese ondersoort van de waterspreeuw die in de Ardennen broedt kenmerkt zich door de warm roodbruine buik. Fotograaf: Jaap Schelvis

Op de kaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: