HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Duurswouderheide

De Duurswouderheide is voor Friese begrippen een groot heidegebied, sterker nog het is het grootste overgebleven heidegebied van Friesland. Het ligt aan de linkerkant van de weg van Bakkeveen naar Wijnjewoude. De ingang tot het gebied wordt gemarkeerd door het protestantse kerkje van Wijnjewoude.

Vanaf de uitzichtheuvel krijg je een goed beeld van de heide met vennen en omringende bossen.
Vanaf de uitzichtheuvel krijg je een goed beeld van de heide met vennen en omringende bossen. Fotograaf: Jaap Zuidersma

Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer, die er Drentse heideschapen laat grazen tegen de vergrassing. De heide wordt aan beide zijden geflankeerd door gemengde bossen. Verspreid over het heidegebied vind je een 7 tal grotere vennen en ook een 7 tal kleinere, dit zijn allemaal pingo-ruïnes stammend van na de ijstijd, deze vennetjes zijn het domein van tal van libellen, kikkers en watervogels. Rond het gebied loopt een breed zandpad waar je reptielen kunt spotten, ongeveer halverwege is een aftakking die de heide doorsnijdt. Door de omringende bossen lopen ook verscheidene paden. De bossen herbergen veel kleinere vogels zoals mezen en ook insecten waaronder vlinders en zandbijen.

Op zanderige paden en bij de oevers van de vennen tref je de grijze zandbij aan.
Op zanderige paden en bij de oevers van de vennen tref je de grijze zandbij aan. Fotograaf: Jaap Zuidersma

Ideaal voor

Al fotograferend kun je hier zeker een dagdeel vullen, zo niet, afhankelijk van het seizoen, een hele dag als je niet alleen de heide, maar ook de omringende bossen in je route betrekt.

Neem vooral je macrolens mee, je vindt hier tal van insecten waaronder veel libellen, maar ook vlinders, zandbijen, wantsen, kevers en andere insecten. Natuurlijk lenen ook de vele amfibieën, reptielen en paddenstoelen zich voor macrofotografie.

De door cyanisme tijdelijk blauw gekleurde heikikker is hier vrij makkelijk te fotograferen.
De door cyanisme tijdelijk blauw gekleurde heikikker is hier vrij makkelijk te fotograferen. Fotograaf: Jaap Zuidersma

Het bos / de bosranden en in iets mindere mate de vennen nodigen uit tot het fotograferen van allerlei kleine (bos)vogels zoals mezen, kruisbekken, spechten (o.a. zwarte specht), boomklevers en watervogels waaronder kokmeeuwen, krakeenden, wilde eenden, enz. Een behoorlijke telelens is hier echt geen luxe en kan ook meteen ingezet worden om de kleine groepjes reeën in de omringende landerijen te fotograferen. Op de heide de roodborsttapuit en geelgors.

Landschappelijk gezien zijn vooral de vennen interessant, maar ook de over de heide verspreid staande bomen / boomgroepen maken mooie composities van het heidegebied mogelijk. Vergeet vooral in het najaar ook niet de vele brede boslanen te fotograferen bij opkomende of ondergaande zon. Het strijklicht kan hele mooie scènes tevoorschijn toveren tussen de bontgekleurde bladeren van de eiken en beuken, die hier naast de sparren, dennen en lariksen de dienst uit maken, ook lichtharpen zijn hier, bij hoge luchtvochtigheid, niet uit te sluiten.

Beste plekken

In het voorjaar als de knoppen beginnen uit te spruiten vind je in de struiken rond de parkeerplaats goudvinken die zich er tegoed aan doen.

Zodra je de parkeerplaats verlaat loop je door het bos op een klinkerweg waar deze overgaat in een zandpad vind je een kleine uitsparing in het bos met een vennetje, dit gebiedje is interessant vanwege de heikikker en salamanders, libellen, zandbijen en konijnen.

Verder gaat het langs de bosrand tot de volgende uitsparing in het bos, daar zie je aan je rechterhand een hoge uitzichtheuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het grootste gedeelte van de heide met zijn talrijke vennen. Hier zie je ook veel groene kikkers en libellen. En hier grazen vaak de Drentse heideschapen. Ook hoor je hier vaak de roep van de zwarte specht en de raaf.

Verder gaat het weer langs de bosrand tot aan je linkerhand het pad zich splitst en je dwars over de heide kunt lopen langs poeltjes met heikikkers, loop hier echter recht door en houd de linkerkant van het pad in de gaten, daar liggen levendbarende hagedissen te zonnen. Bij de volgende uitsparing in het bos ligt wat mij betreft het meest interessante deel van het gebied want hier vind je naast de al genoemde vele levendbarende hagedissen ook adders, soms is het zoeken, soms liggen ze op enkele decimeters van je voeten. Hier zijn ook twee kleine bosvennetjes met libellen.

Vanaf hier kun je alleen rechts af slaan, waarna je meteen de eerste afslag links weer neemt door het bos, waar het bos ophoudt kom je bij het grootste ven waar wilde eenden, krakeenden en kokmeeuwen te zien zijn.

Vanaf het pad dat aan de andere kan van de heide terugvoert naar het beginpunt kun je bij ondergaande zon mooie landschapsfoto’s maken van de heide.

Interessante soorten binnen het gebied

Reptielen / amfibiën: adder, levendbarende hagedis, heikikker.
Vogels: kruisbek.
Insecten: noordse glazenmaker, argusvlinder.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Trijntje op 20 april 2016 om 08:59

    wat een leuke tip, ga ik zeker een keer heen om te fotograferen – bedankt Jaap !

  2. Door Johan Elzinga op 19 april 2016 om 16:48

    Weer een mooie beschrijving van een nog mooier stukje natuurgebied Jaap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *