HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Engbertsdijksvenen

De Engbertsdijksvenen is een actief hoogveen gebied in Overijssel tussen Kloosterhaar en Vriezenveen. Actief wil zeggen dat midden in het gebied nog een hoogveenrestant van ongeveer 5 meter dik ligt in zijn oorspronkelijke staat. Tussen de periode 1850-1950 vond er op grote schaal vervening plaats, waardoor het gebied zijn huidige karakter kreeg.  Het gebied ademt nog de sfeer uit van deze periode.

Eén van de vele plassen in het noordelijk gebied bij Kloosterhaar.
Eén van de vele plassen in het noordelijk gebied bij Kloosterhaar. Fotograaf: Ronald van Dijk

De Engbertsdijksvenen zijn niet helemaal toegankelijk en als Staatsnatuurmonument heeft het een beschermde status. Vanaf diverse punten zijn grote wandelingen te maken en is het gebied prima te verkennen. Goede plekken om het gebied in te trekken zijn de noordelijke parkeerplaats bij Kloosterhaar, vanaf de Dalweg aan de westkant van het gebied en de zuidelijke parkeerplaats aan de Oude Hoevenweg.
Het is een gebied met verschillende karakters: veenbossen, grote waterplassen, de overgebleven veenputten, heidegebieden, kanalen en sloten. Mede daardoor is het een interessant en gevarieerd gebied.

Kleine zonnedauw langs de rand van een klein poeltje.
Kleine zonnedauw langs de rand van een klein poeltje. Fotograaf: Ronald van Dijk

De vegetatie kent bijzondere plantensoorten zoals zonnedauw, veenpluis en verschillende soorten orchideeën. In de natte gebieden kom je op verschillende plekken slangenwortel tegen. Het veenbos bestaat o.a. uit berkenbomen, diverse soorten veenmos en wollegras.
Ook qua fauna is het gebied interessant. Vogels op doortrek doen het gebied aan vanwege het vele aanwezige water. Daarnaast komen bekende soorten als rietgors, watersnip, klapekster, graspieper, sperwer en havik voor.
Onder de amfibieën en reptielen kom je o.a. de heikikker, boomkikker, levendbarende hagedis en adder tegen en in het vochtige gebied zijn volop libellen, juffers, muggen (!) en ander insecten te vinden.

Ideaal voor

Macrofotografie: Libellen en juffers zijn in het hele gebied te vinden en op sommige plaatsen kun je heikikkers en boomkikkers vinden.

Voor vogelfotografie zijn er twee vogeluitkijkposten in het gebied aanwezig: de Pluus, te bereiken via Kloosterhaar;  en ‘t Krik-eantie, te bereiken via de Oude Hoevenweg.

De aanwezigheid van water levert prima condities voor mistvorming op, zodat er sfeervolle landschapsfoto’s gemaakt kunnen worden.

Beste plekken

De Eerste Nieuwe Leidijk vanwege de aanwezigheid van kikkers in de sloten en poelen. Ook is hier zonnedauw te vinden.

De wandelroute vanuit Kloosterhaar. Ook hier zijn veel insecten en kikkers te vinden. Daarnaast is dit een mooi gevarieerde wandelroute met mooie uitkijkpunten en plekken om te fotograferen.

Interessante soorten binnen het gebied

Aan flora kun je o.a. slangenwortel, de verschillende soorten zonnedauw, wilde marjolein en éénarig wollegras tegen komen.
Bij de juffers en libellen zijn de maanwaterjuffer, de plasrombout en venglazenmaker waargenomen.
De boomkikker is bij goed zoeken ook te ontdekken.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Arie Kooy op 18 februari 2016 om 14:20

    Boeiend artikel; nodigt uit tot een bezoek. Heel mooie foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *