HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Geopark de Hondsrug

Het Geopark de Hondsrug is een gebied in het noordoosten van Nederland dat zich uitstrekt van Groningen tot Coevorden en bijna geheel oostelijk Drenthe en gedeeltelijk noord Drenthe beslaat. In totaal vallen zeven gemeenten onder het gebied, van noord naar zuid: Groningen, Haren, Tynaarlo, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden.

Een van de vele hunebedden die Drenthe rijk is, dit hunebed bevind zich in het Drentse Aa gebied.
Een van de vele hunebedden die Drenthe rijk is, dit hunebed bevind zich in het Drentse Aa gebied. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Onder het gebied vallen verschillende natuurgebieden, onder andere Het Bargerveen, Het Nationaal Park Drentse Aa en het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal. De Hondsrug is ongeveer 70 km lang en loopt van Groningen tot het uiterste zuidoosten van Drenthe. De Rolderrug is smaller dan de Hondsrug en loopt van Assen richting Zandpol. Die rug is 60 km lang. Zo kennen we ook nog de Rug van Tynaarlo, de rug van Zeijen en de Rug van Norg. De ruggen zijn ontstaan tijdens het Saalien, de voorlaatste ijstijd 150.000 jaar geleden.

Het complete Hondsruggebied is vanaf 1 januari 2016 één van de 120 geoparken ter wereld en voorlopig het enige gebied in ons land met deze Unesco-status. Vrijwel nergens ter wereld kent men een gebied met een vergelijkbare geologische ontstaansgeschiedenis als in het Geopark de Hondsrug.

De aalscholverkolonie in het Bargerveen.
De aalscholverkolonie in het Bargerveen. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Ideaal voor

Met de grote variatie aan natuurgebieden en landschappen is er voor iedere natuurfotograaf meer dan genoeg te beleven. Het maakt niet uit in welk seizoen je wil fotograferen. Uiteraard heeft een ieder zo zijn voorkeur voor een jaargetijde. Zelf houd ik van mist, herfst en sneeuw. Ik fotografeer het liefst landschappen, maar ook voor zoogdieren, vogels, planten en bloemen zijn er legio mogelijkheden.

Beste plekken

Omdat we hier het gehele Geopark benoemen, gaat het te ver om individuele plekken aan te wijzen. In toekomstige gebiedsbeschrijvingen zoomen we in op individuele deelgebieden.

Interessante soorten binnen het gebied

Diverse soorten orchideeën in onder andere het Drentse Aa-gebied
Aardbeivlinder in het Bargerveen
Dassen
Een prachtige sterrenhemel (weinig strooilicht)

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Geert, dank je, wat leuk dat je reageert! Wie weet komen we elkaar nog eens tegen in het veld, groet Karin

  2. Hallo Karin,
    erg leuk stukje weer. Als ‘randbewoner’ van het Geopark de Hondsrug ook heel herkenbaar en waar je inderdaad als natuurfotograaf je hart kunt ophalen!
    Groet, Geert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *