Onder het gebied vallen verschillende natuurgebieden, onder andere Het Bargerveen, Het Nationaal Park Drentse Aa en het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal. De Hondsrug is ongeveer 70 km lang en loopt van Groningen tot het uiterste zuidoosten van Drenthe. De Rolderrug is smaller dan de Hondsrug en loopt van Assen richting Zandpol. Die rug is 60 km lang. Zo kennen we ook nog de Rug van Tynaarlo, de rug van Zeijen en de Rug van Norg. De ruggen zijn ontstaan tijdens het Saalien, de voorlaatste ijstijd 150.000 jaar geleden.
Het complete Hondsruggebied is vanaf 1 januari 2016 één van de 120 geoparken ter wereld en voorlopig het enige gebied in ons land met deze Unesco-status. Vrijwel nergens ter wereld kent men een gebied met een vergelijkbare geologische ontstaansgeschiedenis als in het Geopark de Hondsrug.

Ideaal voor
Met de grote variatie aan natuurgebieden en landschappen is er voor iedere natuurfotograaf meer dan genoeg te beleven. Het maakt niet uit in welk seizoen je wil fotograferen. Uiteraard heeft een ieder zo zijn voorkeur voor een jaargetijde. Zelf houd ik van mist, herfst en sneeuw. Ik fotografeer het liefst landschappen, maar ook voor zoogdieren, vogels, planten en bloemen zijn er legio mogelijkheden.
Beste plekken
Omdat we hier het gehele Geopark benoemen, gaat het te ver om individuele plekken aan te wijzen. In toekomstige gebiedsbeschrijvingen zoomen we in op individuele deelgebieden.
Interessante soorten binnen het gebied
Diverse soorten orchideeën in onder andere het Drentse Aa-gebied
Aardbeivlinder in het Bargerveen
Dassen
Een prachtige sterrenhemel (weinig strooilicht)
Geert, dank je, wat leuk dat je reageert! Wie weet komen we elkaar nog eens tegen in het veld, groet Karin
Hallo Karin,
erg leuk stukje weer. Als ‘randbewoner’ van het Geopark de Hondsrug ook heel herkenbaar en waar je inderdaad als natuurfotograaf je hart kunt ophalen!
Groet, Geert.