Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide is een grensoverschrijdend gebied van 37,5 vierkante kilometer groot. Het is een afwisseling van bossen, heide, vennen en duinen. Hierdoor is de diversiteit aan flora en fauna groot.
Kalmthoutse Heide
Dode bomen bij Wilgenduinen en Vossenbergen. Fotograaf: Jos Pannekoek

Ideaal voor

Voor zowel de macro-, vogel- als landschapsfotograaf is er genoeg te fotograferen in dit gebied. De maand augustus staat met stip op één, als de heide helemaal paars kleurt, zeker in combinatie met mistige omstandigheden. In totaal heeft het hele gebied 23 bewegwijzerde wandelpaden, op www.grenspark.be staan alle routes op een kaart.

Kalmthoutse Heide
Bronven. Fotograaf: Jos Pannekoek

Beste plekken

Bronven

Het Bronven is echt een prachtig ven dat diverse mogelijkheden biedt. In het ven liggen eilandjes met bomen die heel fotogeniek zijn, vooral met mist en windstil weer kun je de eilandjes heel mooi isoleren en ook de reflectie erbij pakken. Rond heel het ven kun je lopen, en als je goed kijkt dan is hier vanuit iedere hoek wel iets moois te fotograferen. In de zomer staat het ven wel vaak droog, wil je fotograferen met water dan zijn het voor- en najaar de beste perioden. Rond het ven staan ook nog veel zeer fotogenieke berkenbomen; doordat de bomen aan de rand van het ven staan, hangt er vaak een nevel tussen de bomen, wat het extra mooi maakt.

Kalmthoutse Heide
Bronven. Fotograaf: Jos Pannekoek

Wasven

Wanneer je het wandelpad volgt, kom je vanzelf langs het Wasven. Rond en in het ven staan mooie vrijstaande bomen, zeker met mist zijn dit heel mooie onderwerpen. In tegenstelling tot het Bronven blijft hier het hele jaar door wel water in het ven staan. Wat betreft lenzen kun je hier met zowel een groothoek als een telelens aan de gang. Aan de westkant van het ven kun je hier de kleine zonnedauw vinden, met een macrolens zijn hier prachtige foto’s van te maken.

kalmthoutse heide
Zoom eens in op de details van de kleverige bolletjes van de kleine zonnedauw, zeker met wat tegenlicht krijg je daarmee prachtige schitteringen. Fotograaf: Jos Pannekoek

Drielingvennen

Het hele wandelpad langs dit ven biedt veel mogelijkheden voor verschillende soorten fotografie. Het ven is een rustplaats voor diverse soorten ganzen; met een telelens kun je hier heel mooie sfeeropnamen maken met de dieren in hun leefomgeving. In het hoge gras hangen vaak juffers zich op te warmen in de zon, maar ook diverse andere insecten zijn er te zien. Klim ook eens een zandduin op en zoom met een telelens in op de mooie bomen die verspreid door dit gebied staan. Mist brengt dan veel extra sfeer. Wees ook zeker niet verbaasd als hier plotseling een ree op 5 meter van je vandaan wegspringt.

Kalmthoutse Heide
Bedauwde langpootmug bij Drielingvennen. Fotograaf: Jos Pannekoek

Kambuusduinen

Bijna in het midden van de Kalmthoutse Heide liggen de Kambuusduinen. Van bovenaf op de duinen heb je een prachtig uitzicht over het gehele gebied. De duinen zelf zijn volledig begroeid met heide, vooral in augustus en september is het hier één grote paarse vlakte. In 2011 heeft hier een heel grote brand gewoed, waarbij 600 hectare in de as is gelegd. De natuur is al redelijk hersteld, maar nog steeds zie je op diverse plaatsen de skeletten van dode bomen staan. Dit biedt echter wel weer mogelijkheden voor unieke foto’s. Hier kun je met bijna alle soorten lenzen terecht. Als de heide in bloei staat, is het heel mooi om met een groothoek echt met je lens kort op de heide te gaan zitten, maar ook met een telelens kun je hier mooie dingen doen; zeker vanaf de hogere duinen kun je met een telelens heel mooie details uit het grotere landschap fotograferen.

Kalmthoutse Heide
Kambuusduinen. Fotograaf: Jos Pannekoek

Wilgenduinen en Vossenbergen

Als je vanaf de parkeerplaats ‘Parking Zuid’ het wandelpad Duin aanhoudt, kom je na ongeveer een kilometer in een duingebied begroeid met heide. In de lagere gedeelten zie je hier veel van de boomskeletten van de grote brand in 2011: boeiende onderwerpen om hier te fotograferen. Boven op de duinen heb je een mooi uitzicht over het gebied. Kijk ook eens goed naar de grond, hier vind je het mooie rode bekermos. Met een macrolens zijn hier mooie foto’s van te maken.

Kalmthoutse Heide
Wilgenduinen in de winter. Fotograaf: Jos Pannekoek

Putse Moer

Het Putse Moer ligt grotendeels op privégrondgebied, maar het kleine ven aan de oostkant is vrij toegankelijk. Vanaf de parkeerplaats bij bezoekerscentrum De Vroente volg je het wandelpad Libel of Schaap. Het wandelpad voert je door een productiedennenbos. Hier zijn zeker ook mooie bosfoto’s te maken, net na zonsopkomst heb je hier vaak prachtige lichtstralen. Na ongeveer een kilometer kom je aan bij het Putse Moer. In en om het water staan diverse bomen; gebruik de bomen aan de randen van het ven als onderwerp, en let ook op de reflecties in het water. Zeker met windstil en mistig weer is dit een prachtlocatie.

m Kalmthoutse Heide
Putse Moer. Fotograaf: Jos Pannekoek

Hazenduinen

Vanaf de Hazenduinen heb je een mooi uitzicht oostelijk over het hele gebied, dit is dan ook een heel goede locatie om de zonsopkomst te fotograferen. Hier zijn ook de grootste velden met heide te vinden. Zeker in augustus kijk je uit over een grote paarse vlakte. Er staan ook veel mooie vrijstaande boompjes, een ideaal onderwerp om in je compositie mee te nemen. Als je hiernaartoe loopt vanaf het parkeerplaatsje bij de Heuvelstraat, dan passeer je ook een brandtoren. Deze is vrij toegankelijk en vanaf deze toren heb je een schitterend uitzicht over het hele gebied. Voor een groter statief is op de toren weinig ruimte.

Kalmthoutse Heide
Hazenduinen paarse heide. Fotograaf: Jos Pannekoek

Interessante soorten binnen het gebied

Berken

Vanaf het parkeerplaatsje aan de Abdijlaan in Hoogerheide ga je door het klaphekje naar binnen en volg je direct het pad naar rechts. Het pad baant zich een weg door een groep met mooie berkenbomen, tussen de bomen staan grassen en heide. Vaak staan berkenbomen vrij dicht op elkaar, maar hier staan de bomen redelijk verspreid. Dit maakt het makkelijker om een rustige compositie te krijgen. Mist is voor dit soort fotografie perfect, met het zonnetje krijg je dan ook nog eens mooie zonnestralen. Met een telelens kun je hier mooi de aandacht leggen op één of twee bomen.

Kalmthoutse Heide
Berkenbosje Kortenhoeff. Fotograaf: Jos Pannekoek

Verder kun je in het gebied onder andere nog de volgende interessante soorten verwachten: vos, ree, galloway, nachtzwaluw, kuifmees, geoorde fuut, heikikker, gladde slang, alpenwatersalamander, icarusblauwtje, kleine vuurvlinder, heideblauwtje, boomblauwtje, kleine zonnedauw en amethistzwam.

Op de kaart

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: