HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Hitland

Natuurgebied Hitland ligt tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Het is een fijne plek voor natuurfotografie “onder de rook” van de drukke Randstad. Het Hitlandgebied van ongeveer 250 hectare groot bestaat uit drie delen: Hitland-Noord, Hitland-Midden en Hitland-Zuid. Ieder gebied wordt gekenmerkt door zijn eigen natuur- en recreatiemogelijkheden, flora en fauna en bezienswaardigheden.

Hitland
Een dik pak sneeuw op het Molenweteringpad in Hitland. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

Hitland-Noord

Het noordelijke gedeelte van Hitland bestaat uit bos afgewisseld met (lig-)weiden en wordt gekenmerkt door vrij hoge bomen, hoofdzakelijk populieren. Verder vind je er ook berk, zwarte els, hazelaar, wilg, iep, es en eik. Omdat de zon in het bos niet goed door het dikke bladerdek van de bomen kan doordringen, komt er vrij weinig licht op de bodem terecht. Daardoor komen er maar weinig plantensoorten voor. Soorten die je in dit gebied wel tegenkomt zijn o.a. reuzenberenklauw, koolzaad, mannetjesvaren en verschillende grassen.

Hitland
Voorjaar in Hitland-Noord. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

De vele bomen bieden ook beschutting aan verscheidene diersoorten. Ten eerste de vogels. Voor de ooievaars is er in Hitland-Noord een ooievaarsnest geplaatst. Regelmatig worden er ooievaars op dit nest gezien.

Hitland
Ooievaar voert een kleintje op het nest. Vanaf het wandelpad eronder kun je ze goed zien, maar ook vanaf de dijk. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

In Hitland-Noord vind je ook de resten van een 19e eeuwse steenfabriek. De klei om de stenen te bakken, werd met behulp van karren – getrokken door Shetlandpony’s – naar de ovens vervoerd. Ook het vervoeren van de gebakken steentjes werd met behulp van deze ‘kleine paardensoort’ gedaan. Shetlandpony’s werden destijds ook wel ‘hitten’ genoemd, een bijnaam voor een klein paard. Hieraan heeft het gebied Hitland zijn naam te danken.

Hitland
Een prachtig uitzicht over de rivier de IJssel, met het monument “Een dubbeltje op zijn kant” dat herinnert aan de watersnoodramp van 1953. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

Hitland-Midden

In het midden van Hitland ligt een uitgestrekt (veen)weidegebied, dat door boeren voornamelijk voor veeteelt wordt gebruikt. Het gebied wordt gekenmerkt door de vele slootjes en de oude veenweiden. Een deel van Hitland-Midden is afgesloten, zodat de dieren (vooral vogels) een rustplek hebben. Midden door het gebied loopt een fietspad met daarlangs een brede strook groen, die een ecologische verbinding vormt tussen Hitland-Noord en Hitland-Zuid. Vooral voor vogelfotografen is Hitland-Midden een interessant gebied met de vele weidevogels, maar ook meeuwen en visdiefjes.

Hitland
Hier ga ik meestal vanaf de dijk naar beneden, de weilanden door, om te fotograferen in Hitland-Midden. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

Hitland-Zuid

In Hitland-Zuid vind je vooral moeraspartijen en meertjes met hoge rietkragen waartussen pittoreske knuppelpaadjes zijn aangelegd. In het midden van het gebied ligt een vogelrustgebied waar de knuppelpaadjes toegang tot bieden. In het vogelrustgebied is het niet toegestaan om te fietsen of honden uit te laten.

Hitland
Wandelaars in Hitland-Zuid. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

Hitland-Zuid bestaat voor een groot deel uit water, waar veel planten- en diersoorten voorkomen. Zo staat het in het vogelrustgebied vol met de grote lisdodde, kleine lisdodde, riet en liesgras. Verder vind je hier ook zeldzamere plantensoorten zoals de rietorchis, ratelaar, krabbescheer en zwanenbloem.

Ideaal voor

Vrijwel iedere natuurfotograaf kan in het gebied aan haar of zijn trekken komen. Landschapsfotografie, vogelfotografie en macrofotografie behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Beste plekken

In Hitland zijn uitstekende wandelpaden aangelegd, die toegang geven tot het hele gebied. De paden lopen dwars door de bossen, de weilanden en het water zodat je optimaal kunt genieten van de natuur. Een goed voorbeeld hiervan zijn de knuppelpaadjes, die door het vogelrustgebied lopen.
Het lange pad, dwars door Hitland, fiets ik vanaf de ‘s-Gravenweg vaak helemaal door en geniet dan van de vele vogels, de prachtige vergezichten en van de meestal mooie wolkenluchten. Daarna kom ik langs het fundament van een oude molen en ga rechtsaf via de vier oude ovens van de steenfabriek naar de dijk, waar het herdenkingsmonument staat van de watersnoodramp in 1953. Daarna ga ik weer terug langs de IJssel of weer bij de steenovens naar beneden, maar nu rechtdoor via de mooie oude bomenlaan en kom ook dan weer uit op de ’s-Gravenweg.

Interessante soorten binnen het gebied

Veel weidevogels, maar ook bos- en moerasvogels.
Grote diversiteit aan moerasplanten typisch voor veenweidegebieden en verlandende veenputten.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Mw. Marieke Schouten, ik ben jullie tegengekomen in Reeuwijk bij de surfplas. Ik heb zitten zoeken op de PC om het e.e.a. van jullie te vinden, is gelukt.
  Zeer mooie reportages.
  Ik had de Golden Retriever Igor bij me.
  Mooi om alles te bekijken.

 2. Door louis op 4 februari 2017 om 12:55

  Marieke ik hebt u gisteren gesproken ,zevenhuizenplas populieren,allereest was ik blij verrast u weer te zien ,ik heb u beloofd dat ik uw blog zou doornemen over Hitland ,nu bij deze heb ik dat gedaan en was bijzonder verrast wat een prachtig verslag en mooie foto.s ik hoop u nog een keer tegen te komen m.v.g. louis

 3. Door Marianne Slingerland op 23 januari 2017 om 20:39

  Marieke, wat een prachtige reportage over ons woongebied!
  Het nodigt uit om vaker te gaan wandelen!

 4. Door Arie Kooy op 23 januari 2017 om 11:20

  Marieke,

  Goed en heel informatief verhaal. Dit voorjaar ga ik zeker eens kijken.

  Prachtge foto’s. Complimenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *