HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Kelsdonk

Kelsdonk is een nat weidegebied van ongeveer 250 hectare groot net buiten Etten-Leur. In het gebied staan vele rietkragen, struikjes en groepjes met bomen, waardoor dit gebied erg geliefd is bij diverse soorten vogels.

Kelsdonk
Mooie zonsopkomst met zacht licht aan de Haagse Dijk. Nikon D500 op 17mm 1/5s bij f/11; ISO 100. Fotograaf: Jos Pannekoek

Ideaal voor

Behalve voor vogels is het gebied ook interessant voor wildlife- en landschapsfotografie. Door het gebied loopt een wandelpad van ongeveer 4,5 kilometer. De wandelroute heet laarzenpad en dat is niet voor niets … In bijna alle jaargetijden is het hier behoorlijk drassig. De meest bijzondere soort die je hier bijna gegarandeerd tegenkomt in het voorjaar is de blauwborst. In het voorjaar is het sowieso genieten van de vele vogelzang die je hier hoort.

Kelsdonk
Blauwborstje in de regen. Fotograaf: Jos Pannekoek

Beste plekken

Windgat

In dit gedeelte heb je de grootste kans om in het voorjaar blauwborstjes te zien. Vooral de mannetjes zijn dan het meest actief. Vanaf de woonboerderij blijf je het onverharde pad volgen, links en rechts zie je vele rietkragen en wilgen. Speur deze af. Heb je er één gespot, benader hem dan voorzichtig. Mocht die wegvliegen houd je dan heel rustig; vaak keren ze op dezelfde plek weer terug.

Kelsdonk
Voorjaar ten top; zingende blauwborst tussen de wilgenkatjes. Fotograaf: Jos Pannekoek

Ga bij voorkeur wel in de vroege ochtend of een aantal uur voor zonsondergang, dit is het moment dat ze het meest actief zijn. Het blauwborstje heeft een zeer kenmerkende zang, zeker nuttig om dit geluid te (her)kennen. Er zijn nog genoeg andere riet en zangvogels hier te zien, zoals ook de roodborsttapuit. De rietvelden in het moerassige gebied maken het ook een ideale broedplaats voor de bruine kiekendief. Een flinke telelens is hier wel nodig om de vogels goed in beeld te kunnen brengen. Het landschap is zeker ook mooi. Helaas staan er wel storende elementen, zoals windmolens en hoogspanningsmasten. Je hebt mist nodig om deze te doen laten verdwijnen.

Kelsdonk
In de vroege ochtend en avond is het bijna gegarandeerd dat je reeën zult zien. Fotograaf: Jos Pannekoek

Loosweg

In dit oostelijke gedeelte van het natuurgebied staan vele rietkragen en is er grote kans op het zien van blauwborstjes. Vanaf het parkeerplaatsje loopt een verharde weg ongeveer 300 meter door. Vooral aan de linkerkant staan veel rietkragen waar de vogels zich graag ophouden. Groot voordeel hier is dat je je auto kunt gebruiken als mobiele schuilhut. Tip: verken het pad eerst lopend. De blauwborstjes, maar ook de roodborsttapuiten die je dan spot, keren vaak terug naar dezelfde plek. Dat is dan dus de plaats om met je auto te gaan staan. Kijk zeker ook verder dan alleen in het riet. De kans is groot dat je bruine kiekendieven, buizerds of torenvalken ziet. Houd er rekening mee dat dit wel de locatie is waar mensen vanuit Etten-Leur s’ avonds hun hond uitlaten. Wanneer je vanuit de auto fotografeert, is de ochtend een betere, rustigere keuze.

Kelsdonk
Mannetje roodborsttapuit in het warme licht van de late middagzon. Fotograaf: Jos Pannekoek

Haagsedijk

Deze mooie locatie ligt eigenlijk net buiten de Kelsdonk, maar is zeker de moeite van het bezoeken waard. Vooral landschappelijk is dit een hele mooie locatie. Vanaf de parkeerplaats steek je de provinciale weg over en loop je het dijkje op. Parallel aan de Haagsedijk ligt een mooie meanderende vliet. Samen met de hoge bomen die op de dijk staan kun je hier mooie landschapsopnames maken. In alle jaargetijden maak je fraaie foto’s; wel is de ochtend de beste tijd vanwege het licht, zeker wanneer er dan nog een beetje nevel of mist hangt. Een standaard zoomlens tot lichte telelens gebruik je het best. Volg de dijk ook eens verder naar het noorden. Je passeert dan nog meer fraaie ́wielen ́.

Interessante soorten binnen het gebied

Ree, haas, konijn, blauwborst, roodborsttapuit, torenvalk, bruine kiekendief en rietgors.

Kelsdonk
Rietgors plukt wat lekkere zaadjes. Nikon D500 op 500mm; 1/250s bij f/5,6; ISO 1400. Fotograaf: Jos Pannekoek

Op de kaart


De MOOISTE FOTOLOCATIES van Zuid-Nederland
Zeeland – Noord-Brabant – Limburg

Hoeveel gebieden ken je zo goed dat je precies weet wanneer je waar moet zijn om de perfecte foto’s te maken? Dat lukt gewoon niet voor tientallen gebieden, laat staan voor alle natuurgebieden van Nederland. Stel dat er een gids zou zijn waar alle fotogenieke natuurgebieden, inclusief exacte locaties in staan. En dat daar ook nog bij staat geschreven wat je er wanneer kunt fotograferen. De beste plekken voor landschapsfotografie, de locaties voor de mooiste insecten en de plekken waar je gegarandeerd die ene vogel of dat ene dier voor de lens krijgt. Geen wijsheid uit een boekje, maar gebaseerd op de ervaring van collega-fotografen die deze gebieden op hun duimpje kennen. Dat is DE MOOISTE FOTO- LOCATIES VAN ZUID-NEDERLAND!

 • Meer dan 175 gebieden en 700 locaties in detail beschreven
 • Betreft de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
 • Geschreven en samengesteld door 50 lokale natuurfotografen
 • 700 concrete GPS locaties
 • Voor landschaps-, macro-, vogel-, wildlife- en creatieve fotografie
 • Honderden gedetailleerde kaartjes met exacte locaties
 • Vele honderden inspirerende foto’s
 • Met vermelding van de beste moment van de dag, maanden van het jaar en ideale weersomstandigheden, inclusief parkeerplaatsen, bezoekerscentra en koppeling met waarneming.nl
 • Ontelbare praktische fotografietips

Dit boek van 368 pagina’s verschijnt voorjaar 2019, maar je kunt het nu al tegen de gereduceerde voorintekenprijs van €39,90 bestellen in onze webshop.

 

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jos Pannekeok op 16 maart 2019 om 20:08

  Hoi Monique,

  Ja superleuk he, ben er ook wel trots op dat ik aan het boek ook heb mogen meewerken. Had nog niet gezien dat het artikel gepost was, dus blij met je linkje. Wens je een heel mooi weekend nog Monique

 2. Door Monique op 16 maart 2019 om 12:41

  Mooi artikel Jos, dit stukje ken ik nog niet! Wel grappig, ik zag dit artikel voorbij komen op Facebook en dacht meteen, : dit linkje moet ik even naar Jos sturen 😏
  Groetjes, Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *