HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Kortenhoeff

Het natuurgebied de Kortenhoeff is gelegen in de gemeente Woensdrecht en maakt deel uit van het Grenspark  De Zoom – Kalmthoutse Heide aan de Nederlands / Belgische grens dat een oppervlakte heeft van 37,5 km2. Het gebied is ongeveer 100 hectare groot en heeft een vrij open structuur met heide, vennen en wat kleine bosjes.

Kortenhoeff
Het Wasven op een vroege winterochtend. Fotograaf: Pieter Egelmeers

De Kortenhoeff is een relatief jong aangelegd natuurgebied dat sinds 1979 onder de natuurbeschermingswet valt en sindsdien wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Door onder andere de vruchtbare bovenlaag af te graven en de vennen uit te diepen is het huidige gebied ontstaan. Kenmerkend voor Kortenhoeff zijn de drie vennen: Het Wasven, Bronven en het Akkerenven.

Door verarming van de bodem en de variatie in het terrein zijn er diverse zeldzame plantensoorten te vinden zoals zonnedauw, beenbreek, veenpluis en oeverkruid. Bij de vennen zijn verder diverse kikkers, salamanders, libellen, juffers en andere insecten te vinden.

Ideaal voor

De aanwezige vennen liggen mooi open in het landschap en lenen zich erg goed voor sfeervolle landschapsfoto’s, vooral gedurende de vroege ochtenduren wanneer mist of de laagstaande zon voor fraai licht kan zorgen. Dan zijn ook de bedauwde rupsen, vlinders, libellen en andere insecten prima te benaderen voor macro-opnames. Voordeel is dat de vennen niet ver van elkaar liggen en je ze wandelend gemakkelijk kan bereiken.

Het semi-open karakter van het gebied met hoogteverschillen en zowel droge als natte gronden, maken het landschap zeer gevarieerd en zorgt ervoor dat er altijd wel wat te zien valt.

Ook in de wintermaanden is een bezoek de moeite waard, zeker als het een nachtje heeft gevroren en er zich rijp heeft gevormd op de aanwezige vegetatie. Dit geeft een mooie koele, verstilde sfeer.

Beste plekken

Vlakbij de ingang van de Kortenhoeff aan de Abdijlaan bevindt zich het Bronven. Vanaf het wandelpad heb je een mooi overzicht over dit ven met enkele afgestorven bomen erin wat in combinatie met mist een speciale sfeer geeft. Als je naar de rand van het ven loopt kan je volop libellen en juffers vinden.

Iets verderop ligt het Wasven. Dit ven ligt open in het landschap met een paar karakteristieke vliegdennen ervoor. Ook hier kan je mooie opnames van maken.

Achter het theehuis Kortenhoeff ligt een wandelpad dat je naar een vennetje voert waarin een vlonder met een bankje is aangelegd zodat je boven het water kan zitten. Op de stille, vroege ochtenden een prachtige plek om te zitten en te genieten.

Interessante soorten binnen het gebied

Kleine en ronde zonnedauw, oeverkruid, veenpluis, beenbreek, libellen en juffers, salamanders, kikkers en padden, diverse dag- en nachtvlinders.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *