HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Landgoed Bruggelen

Landgoed Bruggelen is een landgoed van Gelders Landschap en Geldersche Kasteelen en is gelegen in de buurt van Ugchelen. Het landschap van het landgoed is zeer gevarieerd. Er zijn naald- en loofbossen, enkele heideveldjes, een ven en stuifheuvels met flinke hoogteverschillen.

Landgoed Bruggelen
Bosanemonen, één van de stinsenplanten die in het voorjaar bloeit op landgoed Bruggelen. Fotograaf: Nel Appelmelk

Het bosgebied van landgoed Bruggelen herbergt één van de vochtigste en koelste bossen van de Veluwe. Het landgoed ligt gedeeltelijk op een stuwwal, die is ontstaan in de IJstijd. In het landschap zijn veel sporen van het verleden te zien, zoals grafheuvels en een middeleeuwse gerechtsplaats. Bruggelen kan zowel wandelend als fietsend worden verkend.

Voorjaar op landgoed Bruggelen
Voorjaar op landgoed Bruggelen. Fotograaf: Nel Appelmelk

Ideaal voor

Op het landgoed kun je goed terecht voor zowel landschapsopnames, als macro en wild. Er zijn wel 80 soorten paddenstoelen te vinden. Rondom huis Bruggelen groeien in de lente stinsenplanten. In de bossen rond het landgoed zijn dassen, edelherten en wilde zwijnen te vinden. In de bossen en langs de akkers leven ook veel reeën.

Een extra mooie gelegenheid dit jaar om landgoed Bruggelen te verkennen, is het paardenspektakel bij manege Riant van 9 tot en met 12 augustus 2018. Er rijden dan 2- en 4-spannen over de paden van het landgoed. Een echte uitdaging om die dan te fotograferen.

Beste plekken

Tijdens het voorjaar vind je op het landgoed bloeiende planten en struiken en met geluk zie je de paddentrek op de bospaden. In de zomer zijn er insecten zoals libellen en juffers te vinden, o.a. bij het ven Salamandergat. De herfst kenmerkt zich door de herfstkleuren, paddestoelen en afwisselende weersomstandigheden, zoals mist, rijp, etc, die van invloed is op het landschap. In de winter zijn er plekken waar bij de juiste omstandigheden ijshaar ontstaat. Bij sneeuwval zijn de sporen van het wild goed te zien.

Interessante soorten binnen het gebied

Op het landgoed en in de gebieden om het landgoed heen is veel wild zoals dassen, edelherten, wilde zwijnen, vossen en reeën te vinden.
Als vegetatie vind je er onder andere bloeiende bessenstruiken, zevenster, dalkruid, salomonszegel en bosanemonen. Vanwege het specifieke klimaat op het landgoed komen er veel bijzondere soorten mos voor.
Verder zijn er insecten zoals libellen en juffers.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Nel Appelmelk op 23 februari 2018 om 09:45

    Met dank aan jullie reacties. Ik moet nu toevoegen dat er diverse paden in het gebied niet toegankelijk zijn vanwege de omgevallen bomen. De storm heeft hier flink huisgehouden.

  2. Door Petra Wegdam op 20 februari 2018 om 12:37

    Weer een prachtig verhaal met mooie foto’s ! Het is mooi daar!

  3. Mooie samenvatting met mooie foto’s !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *