HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Landgoed de Horte

Landgoed de Horte is begin 17e eeuw voor een groot deel in Franse stijl aangelegd. Centraal staat het gebouw dat in de 19e eeuw herbouwd is in neoclassicistische stijl. Bijzonder is daarbij de tuin die in Franse stijl met veel symmetrische elementen is aangelegd. Deze tuin biedt ruimte aan onder andere een insectenhotel, bijenkassen, een vijver, veel bloemperken die onder andere vlinders aantrekken, een boomgaard en een reusachtige Sequoiadendron giganteum. Ook de ringslang kan op warme dagen in de buurt van de composthoop worden waargenomen. Een aantal onderdelen van het landgoed hebben de status van Rijksmonument en zijn van culturele en historische waarde.

Landgoed de Horte
Boomklever. Fotograaf: Ronald van Dijk

Rondom de bebouwing – de thuisbasis van Landschap Overijssel – is een bosrijk gebied aanwezig dat gekenmerkt wordt door fraaie lanen, mooie doorkijkjes en kleine watertjes. Naast veel vogels (ijsvogel, specht, boomklever, sperwer, boomkruiper, boerenzwaluw, bosuil, buizerd, tureluur, wulp, kievit, scholekster) komt ook de das hier voor.

Een uitkijktoren geeft een mooi uitzicht over de nabij gelegen (deels natte) graslanden. Aan flora kan men onder andere bosanemoon, lelietje der dalen, salomonszegel, grote muur, robertskruid, rode bes, dagkoekoeksbloem en het welriekende viooltje tegenkomen.

Ook het aanliggende landgoed de Mataram is een bezoek waard.

Ideaal voor

De lanen en kleine paadjes bieden mooie doorkijkjes. De herfst is door zijn warme kleuren van de beuken favoriet. De Franse tuin biedt verschillende mogelijkheden voor macrofotografie van onder andere vlinders en bloemen. In het voorjaar trekken bollen de aandacht. De verschillende vijvers bieden de mogelijkheid te spelen met reflecties, onder andere van het landhuis en de monumentale bomen.

In de ochtend en avond is het vrij gemakkelijk om  reeën tegen te komen op graslanden die in het bos zijn gelegen.

Beste plekken

– Franse tuin
– Wandelpad langs waterpartijen in het zuidwestelijk deel (Emmertochtsloot)
– Uitkijktoren

Interessante soorten binnen het gebied

Vlinders en insecten in de tuin. Diverse vogelsoorten in de bossen en omliggende percelen.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Hoi Ronald, leuk dat je ook aan het schrijven geslagen bent! Leuk verhaal van een interessant gebied, ondersteund met uitnodigende foto’s. Ik herkende het vogeltje! Gr Jody

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *