HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Landgoed Heidestein

Verscholen in de bossen bij Zeist ligt het landgoed Heidestein. Het gebied wordt afgewisseld door bos met karakteristieke dennen en overblijfselen van het historisch landgoed. Maar het meest indrukwekkend zijn de uitgestrekte heidevelden. Zo leeg en weids zag de hele Utrechtse Heuvelrug er ruim honderd jaar geleden uit.

Landgoed Heidestein
Op landgoed Heidestein is het in alle jaargetijden mooi fotograferen. Maar een foto als deze vergt timing, want de omstandigheden zijn tegenwoordig zeldzaam. Fotograaf: Wouter van de Weerd

In de middeleeuwen zorgde houtkap en overbegrazing met schapen voor grote veranderingen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied veranderde langzaam in een open vlakte met heidevelden en zandverstuivingen.
Vandaag de dag vormt landgoed Heidestein samen met landgoed Noordhout en Bornia een natuurgebied van 637 hectare. Het gebied bestaat uit naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzand en akkers. De overblijfselen op het landgoed, zoals theehuis, vijver, resten van perronnetjes, ijskelder en donkere wandeltunnels, geven het landgoed zijn eigen bijzondere sfeer.
Op de heidevelden grazen Drentse heideschapen, het enige gehoornde schapenras van Nederland. Het is de bedoeling dat de heidevelden met elkaar in verbinding komen. Er vindt hiervoor houtkap plaats, wat soms geen fraai gezicht is. Maar langzaam komen er heide, buntgras en open zandplekken voor terug. Een grote populatie zandhagedissen profiteert hier al van.
Door landgoed Heidestein loopt een wandelroute van 4,5 km.

Landgoed Heidestein, Drentse heideschapen
De heide wordt begraasd door Drentse heideschapen. Fotografisch komen ze vooral ’s morgens vroeg bij warm ochtendlicht het mooist tot hun recht. Fotograaf: Wouter van de Weerd

 

Ideaal voor

De paarse heidevelden zijn wellicht niet zo indrukwekkend als op de Veluwezoom, maar bieden mooie kansen om intiemere landschappen te fotograferen. Ook de zandverstuivingen met de karakteristieke vliegdennen vormen een mooi onderwerp.
De Drentse heideschapen kan je overal tegenkomen, maar vooral ’s morgens vroeg bij warm ochtendlicht komen ze het mooist tot hun recht.
Macro-fotografen zullen zeker aan de slag kunnen, met ruig haarmos, de zandhagedissen, vlinders en libellen.

Beste plekken

Voor de bloeiende heide moet je hier in augustus naar toe. De herfst biedt mooie kansen om de landschappen met mist te fotograferen. Of kom juist in de winter als het net gesneeuwd heeft.
Rond de paartijd, die van half april tot half mei duurt, zijn de mannetjes zandhagedis prachtig groen gekleurd en beter zichtbaar.
In februari is het ruig haarmos mooi te fotograferen.
De roodborsttapuit is van maart tot juni te zien en fotograferen.
Het centrale deel met de heide en zandverstuivingen zijn mijn favoriete plekken. Met de wandelroute Heidestein van 4,5 km kom je zeker langs de mooiste plekken van het landgoed.
Loop op een zonnige dag vanaf het vennetje langs het watertje, let dan goed op de randen van de heide en de wat meer open plekken met zand. Je maakt hier goede kans de zandhagedis te vinden.
Op de open heide hoor en zie je zeker de roodborsttapuit, en langs de bosranden zijn specht en diverse soorten mezen te fotograferen.

Interessante soorten binnen het gebied

Qua vogels vind je op landgoed Heidestein roodborsttapuit, havik, grote bonte specht, boomleeuwerik, kuifmees, goudhaan, grote Kruisbek, etc.
Ook Reptielen en amfibieën zoals zandhagedis, hazelworm, bruine en groene Kikker zijn er te vinden.
Qua insecten vind je er onder andere libellen en juffers zoals paardenbijter, grote keizerlibel, viervlek, grote roodoogjuffer

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Mooi gebied, zelfs in de winter als het (korst)mossentijd is . Heb mooie foto’s van rood bekermos kunnen maken maar ook mooie landschapsfoto’s . Moet in het voorjaar nog eens daar gaan kijken.

    1. Dank voor je reactie Huub. Het is zeker een gebied om meerdere keren per jaar heen te gaan!

  2. Mooi gebied, waar ik wel vaker gewandeld heb en die prachtige heideschapen ook gezien heb, mooi tussen de bomen, maar voor de rest moet ik dus beter opletten en ergens in mei weer eens gaan. Dank voor je tips

    1. Bedankt voor het reageren Margriet.
      De zandhagedissen zijn niet makkelijk te vinden/zien, maar geduld (en een beetje geluk 🙂 ) loont zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *