Menu

Onderdeel van Pixfactory

Landgoed Oostbroek, een verborgen parel

Achter de Uithof bij Utrecht en pal langs de A28 ligt het prachtige landgoed Oostbroek verborgen. Op slechts 90 hectare vertellen de verschillende biotopen de geschiedenis van deze verborgen parel: moeras, een uitgegraven meander van de Kromme Rijn, een kloostertuin, bloemrijke weiden, boomgaarden met oude fruitrassen, parklandschap en oud loofbos.
Landgoed Oostbroek
De ontginningssloten van landgoed Oostbroek brengen je terug naar de Middeleeuwen. Toen werden deze rechte sloten gegraven om het moerasgebied te ontwateren. Fotograaf: Marijke van Eijkeren

Tot 1122 was landgoed Oostbroek moerasgebied waar de Kromme Rijn vrij kon meanderen. Na de afdamming van de Kromme Rijn vestigde zich hier een Benedictijnenklooster dat het gebied ontgon. De oude ontginnigsstructuur is nog steeds herkenbaar: een trapezevorm doorsneden met ontwateringssloten. In de 17de eeuw werd het gebied verkocht aan een particulier die Oostbroek omvormde tot een buitenplaats. Begin vorige eeuw werd het landgoed overgenomen door een fruitteeltbedrijf, de familie van Reek, en werden er op grote schaal boomgaarden aangelegd. Nadat in de jaren zeventig de Uithof werd gebouwd en er plannen waren voor de aanleg van de A28 wilde de familie het landgoed kwijt. Het Utrechts Landschap kocht Oostbroek om het laatste stukje natuur tussen Utrecht en Zeist te beschermen. Mede dankzij de aanleg van een faunapassage onder de A28 vormt Oostbroek nu een belangrijke ecologische schakel tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.

Landgoed Oostbroek
Ringslang die zich opwarmt in de zon op de tak in de uitgegraven meander van de Kromme Rijn. Mede dankzij een faunapassage onder de A28 kan wild zich vrij bewegen tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. Fotograaf: Marijke van Eijkeren

Ideaal voor

De afwisseling van de verschillende biotopen zorgt voor een rijke biodiversiteit. Je kunt er dan ook terecht voor alle takken van natuurfotografie. Zangvogels, bosvogels en watervogels vind je er het jaar rond. In het vroege voorjaar ligt er een tapijt van sneeuwklokjes. In april staan de fruitbomen in bloei. En van het voorjaar tot in de herfst zijn de bloemrijke graslanden en de kloostertuin een paradijs voor de macrofotograaf. Op een zonnige dag wemelt het van de insecten en vlinders. In de vroege ochtend en avond maak je langs de bosranden goede kans om reeën te spotten. Midden overdag kun je zomaar een eekhoorntje ontmoeten. In de herfst groeien er op de omgevallen bomen veel soorten paddenstoelen. Weidse landschappen moet je er niet verwachten, wel kleinschalig authentiek cultuurlandschap en moerasbos.

Beste plekken

Twee wandelroutes leiden je langs alle interessante plekken van het landgoed. Hoe verder weg van het landhuis en de orangerie, hoe natuurlijker het landschap. De oost en zuidrand van het gebied is ingericht als rustgebied voor de dieren en niet toegankelijk. Het melkpad loopt er langs en aan de buitenrand kun je het gebied observeren vanaf de Bunnikseweg en de Bisschopsweg.

De kloostertuin is een mooie plek om insecten en vlinders te fotograferen. Maar er zitten ook veel zangvogels. Bij de orangerie trekken de goedgevulde voedersilo’s veel soorten vogels. Als ze in de fruitboom of de beukenhaag zitten kun je ze van dichtbij fotograferen: pimpel- en koolmees, ringmus, heggemus, grote bonte specht, boomklever, maar ook een exoot als de halsbandparkiet. Mooi als de boom in bloei staat.

De in 1992 uitgegraven meander van de Kromme Rijn aan de zuidkant van het landgoed is misschien wel de meest interessante plek. Elke natuurfotograaf vindt hier wel een interessant onderwerp. Neem vooral de tijd om alles in je op te nemen en de dieren naar je toe te laten komen. De kans is erg groot dat je er dodaars van dichtbij kunt fotograferen. Ze broeden hier. Behalve meerkoet, wilde eend en knobbelzwaan, zitten er veel krakeenden, maar zeker in de winter kun je er bijvoorbeeld ook een wintertaling aantreffen of andere eenden. Op de dode takken in het water maak je een goede kans op een ringslang die zich opwarmt in de zon. Maar je kunt er ook zomaar een hele groep bruine kikkers aantreffen.

Vanaf het landhuis loopt een breed, bloemrijk grasland als zichtlijn naar de uitgegraven meander en de nu verderop gelegen Kromme Rijn. In april kun je daar vrijwel altijd het oranjetipje fotograferen. In de oude bomen maak je kans op boomklever, zanglijster, meesjes en altijd zie en hoor je wel het roodborstje.

Interessante soorten binnen het gebied

Dodaars, ringslang, oranjetipje, boomklever, maretak.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: