Menu

Onderdeel van Pixfactory

Landgoed Sandwijck

Landgoed Sandwijck is een oase van rust gelegen tussen snelwegen, Utrecht-Oost en het zuidelijke puntje van De Bilt. Het onbekende en weinig bezochte gebied betreft een voormalig landgoed met weelderig begroeide weilanden, slingerende waterpartijen, glooiingen en mooie zichtassen.
Huis en boom in Sandwijck. Fotograaf: Hans Brongers

Dit artikel is geschreven door: Hans Brongers

Landgoed Sandwijck

Het voormalige en gelijknamige buitenhuis, dat in het verleden op de nominatie stond om afgebroken te worden, werd daarna bewoond door krakers. Zij startten na de verpaupering van het landhuis én het park met het opknappen ervan. Het landgoed is ongeveer 72 hectare groot, maar heeft ondanks de geringe omvang interessante fotomogelijkheden.

Ideaal voor

Macrofotografie: In het voorjaar vind je hier diverse bloemen die kenmerkend zijn voor een dergelijk landgoed. Daarnaast is het landgoed vlinderrijk.

Landschapsfotografie: Het landhuis, de markante bomen en doorkijkjes bieden volop mogelijkheden voor de landschapsfotograaf.

Bosanemoon. Fotograaf: Hans Brongers

Beste plekken

In ‘De mooiste fotolocaties van West-Nederland’ beschrijven we 5 locaties voor Landgoed Sandwijck. Hier beperken we 3 highlights.

Locatie 1: Schijnkapel
(52.098505, 5.171266)

Op de parkeerplaats start een wandelroute over het landgoed. Door dit pad te volgen krijg je de mogelijkheid om op verschillende plekken van het landgoed foto’s te maken. Al snel kom je een zogeheten schijnkapelletje tegen dat zeer de moeite waard is om te fotograferen. Het bouwwerkje wordt weliswaar kapelletje genoemd, maar is nooit als zodanig gebruikt. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als theekoepel, maar later werd het veranderd in een duiventil, waarbij het als kapelletje werd verbouwd om die functie te verbloemen. De schijnkapel ligt aan de wandelroute die kort na de start door een bosperceel voert. Na het passeren van oeroude coniferen en wat bochten zie je een vijver. Aan de overkant daarvan staat het schijnkapelletje. Loop er niet direct heen, maar fotografeer het vanaf deze kant van het water. In het voorjaar staan in het gras voor het kapelletje kievitsbloemen!

Kapelletje en kievitsbloemen. Fotograaf: Hans Brongers

Locatie 2: Vlinderrijk
(52.09677, 5.170312)

Op het gehele landgoed kom je in het voorjaar verschillende soorten vlinders tegen, waaronder het oranjetipje, de distelvlinder en het klein geaderd witje. Kom ’s morgens vroeg wanneer het nog koel is. De vlinders en andere insecten zijn dan nog inactief en laten zich dan gemakkelijk fotograferen. Een macrolens is hierbij aan te bevelen. Fotografeer ook bij voorkeur op ooghoogte, om zo de vlinders in een natuurlijk perspectief te plaatsen. Gebruik een lage diafragmawaarde voor een onscherpe en daardoor rustige achtergrond. Dit zorgt ervoor dat het hoofdonderwerp alle aandacht krijgt en niet verloren gaat in het geheel.

Kleine vuurvlinder. Fotograaf: Hans Brongers

Locatie 3: Borders met daslook en bosanemoon
(52.10213, 5.174373)

In de borders bij het woonhuis vind je bij de toegang van het landgoed en het buitenhuis Sandwijck in het voorjaar bosanemoon en daslook. De bloemen zijn terecht een geliefd onderwerp voor macrofotografie. Bij het fotograferen van deze bloemen kan namelijk alle creativiteit worden ingezet. Fotograferen met een macrolens of wellicht de Lensbaby is hier aan te bevelen. Door vanaf een (zeer) laag standpunt (ooghoogte) te fotograferen, komen de bloem(en) van onderen en van de zijkant in beeld. Fotografeer je bovendien tussen andere bloemen door, dan levert dit mooie onscherpte op rond de bloem(en). Let er bij het fotograferen wel op dat je op het pad blijft, om het vertrappen van de planten te voorkomen.

Daslook. Fotograaf: Hans Brongers

Interessante soorten binnen het gebied

Naast de genoemde soorten, kun je hier onder andere ree, grote bonte specht, roodborsttapuit, sperwer, groene specht, ringslang, grote groene sabelsprinkhaan, weidehommel, groot dikkopje, wilde bertram en het plooivlieswaaiertje tegenkomen.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: