HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Mariapeel

De Mariapeel tussen Griendtsveen en Helenaveen ligt op de grens van Brabant en Limburg. Het gebied kenmerkt zich door grote open vlaktes met pijpenstrootje, vennen, bosperceeltjes en gegraven vaarten.

Mariapeel
Fotograaf: Gerrit van Osch

Waterbeheer

In de Mariapeel wordt ongeveer 65 km watergangen gedempt, afgedamd of ondieper gemaakt. Daarnaast worden diverse kades aangelegd om te komen tot een hydrologische compartimentering. Het doel hiervan is de waterstand te verhogen en beter te reguleren. Bestaande bossen zullen in de toekomst zo nat worden dat de bomen zullen afsterven en verdwijnen.

Mariapeel
Sommige bomen geven het niet zo snel op. Fotograaf: Gerrit van Osch

Ideaal voor

Per fiets of wandelend trek ik regelmatig de Mariapeel in, over het voet- en fietspad gelegen tussen twee grote vennen. In deze vennen is veel kienhout aanwezig. Gewapend met camera en diverse lenzen, waarvan ik de 70-200 mm lens het meest gebruik. Een statief is absoluut nodig en een gemakkelijk opvouwbaar stoeltje mag voor mij niet ontbreken. Ik neem vooral ook veel tijd om waarnemingen te doen en die fotografisch vast te leggen. Overigens ga ik vroeg op pad, bij een gewenst weertype. Nevel geeft enorm veel kleurdiepte aan foto’s, ik ben dan ook niet thuis of in de caravan te houden met dit weertype.

Impressie van het gebied in de zomer:

In het vroege voorjaar ben ik samen met vrienden, op een dag met rijpvorming vroeg op pad gegaan om foto’s te maken in de Mariapeel. De rijp en het ijs vormde een droomdecor. Gewapend met een 100-400 en 24-105 lens en statief volgden wij dezelfde weg als bij de zomerfoto’s hierboven. Bij aanvang van de foto tocht was er volop rijp en een wat gedekte lucht en bij de terugtocht over hetzelfde pad brak de zon volop door. Voldaan weer terug naar de auto en naar huis om de geschoten RAW-bestanden te verwerken en geschikt te maken voor presentaties.

Impressie van de Mariapeel in de winter:

Beste plekken

De streek is zowel per auto, fiets en wandelend goed bereikbaar. Er zijn veel wandelroutes uitgezet. Voor de auto geldt enkel de toegangsweg vanuit Griendtsveen of Helenaveen. Er zijn enkele parkeermogelijkheden bij Koolweg 36 A in Helenaveen. Ga bij het bord doodlopendeweg op de Koolweg rechtsaf.

De Peel, is een ongelooflijk mooi gebied. Als natuurfotograaf kan je daar volledig aan je trekken komen. Verken het gebied, zodat je een beeld ervan heb en hou vooral de weersomstandigheden in de gaten. Ga daarna weer eens terug om weer andere onderwerpen waar te nemen en te fotograferen.

Interessante soorten binnen het gebied

In het gebied zijn door mij diverse vogelsoorten waargenomen zoals zomertortel, wielewaal, geelgors, gele kwikstaart en koekoek. Tussen de pijpenstrootjes en bospercelen vind je slangen, konijnen en diverse andere kleine dieren. Het water bevat bevers, kikkers, eenden en ganzen. Het gebied staat ook bekend als rustplaats voor trekkende vogels.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Lijkt me een mooi gebied om eens met de fotoclub te bezoeken; staat al jaren op mijn lijst te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *