Er zijn drie ingangen voor de Hoge Veluwe, namelijk bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Bij elke ingang staan witte fietsen klaar die je in het park gratis kunt gebruiken. Tevens zijn er nog enkele punten waar je een fiets kunt uitzoeken.
Voor informatie in het park kun je in het bezoekerscentrum terecht. Daar is tevens een parkwinkel. In het ondergronds museum het Museonder kom je meer te weten over het leven onder de grond. Achter het Museonder is de landschappentuin. Daar komen alle landschapstypen (in het klein) voor die je in het park aantreft.
In het park is het Kröller-Müller Museum, waar onder andere een mooie Van Gogh collectie te bewonderen is. Tevens is er een prachtige beeldentuin.
Er is ook een hele prettige camping op het park. Ik woon op 10 minuten rijden van de camping, maar ik heb er toch in de loop der jaren diverse malen gekampeerd!
Van 19 augustus t/m 3 september 2017 vindt het Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie plaats binnen de grenzen van het nationaal Park De Hoge Veluwe. Klik hier voor de website van het NK Natuurfotografie 2017 voor alle informatie en om je in te schrijven voor deze unieke natuurfotowedstrijd.
Ideaal voor
Veel natuurfotografen bezoeken de Hoge Veluwe vanwege de uitgebreide mogelijkheden die er zijn voor zowel landschapsopnames, macro, wildlife enz. Helaas mag je sinds 1 jaar niet meer struinen, dus je mag niet van de paden af. Behalve op de Pollen en de weide voor het Slot Hubertus. Alleen bij een geboekte excursie mag je soms struinen.

Er zijn enkele vogelkijkhutten en voor het wild zijn er een aantal wildobservatieplaatsen. Het meest bekend is de Wildbaanweg waar het in de bronsttijd erg gezellig is.
Veel mensen houden er niet van. Die massaliteit. Aan de andere kant kan je nergens in de Vrije Wildbaan het burlen van de herten zo goed zien en horen. Omdat het zo dichtbij is ga ik geregeld in de bronst even na het eten nog even kijken en luisteren. Ik ga dan naar mijn buitencafé!
Beste plekken
Behalve de bekende plek aan de Wildbaanweg voor de hertenbronst zijn er nog heel veel meer prachtige plekken in het uitgestrekte park. Het is plezierig om het fietsen en wandelen wat af te wisselen. Als je een kaartje koopt bij de ingang en je bent nooit in het park geweest is het handig om een plattegrond te kopen. Om het park zo goed te leren kennen dat je precies weet wanneer en waar je in welk seizoen moet zijn kost veel tijd, maar een plattegrondje is altijd erg handig om wegwijs te raken in het gebied.
Interessante soorten binnen het gebied
Op natuurgebied is er veel te zien. Er zijn bijzondere soorten planten zoals bijvoorbeeld klokjesgentiaan met het gentiaanblauwtje, beenbreek enz.
Een aantal vlinders die op de Rode Lijst staan komen er voor: de aardbeivlinder en de bosparelmoer.
Mooi stuk Nel. Maar zo jammer dat het struinen niet meer kan en mag in NL. Dat is een van de belangrijke redenen geweest voor mij om uit NL te vertrekken.
Je hebt nu al de NK gewonnen Nel? Een erg fraaie fotoserie! Geeft maar weer aan dat je niet ver van huis hoeft om schitterende foto’s te kunnen maken.
moet er toch eens vaker naar toe
mooi gedaan Nel!
Mooi samenvattend verslag!
Nel, geweldige foto’s. Alles klopt. Een voorbeeld voor natuurfotografie.
Groet Gerrit.
Heel erg mooi Nel, de foto’s en het verhaal !