HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Nieuw Wulven

Tussen Houten en Fort Vechten ligt het jonge bos Nieuw Wulven. Het is rond de eeuwwisseling aangelegd door Staatsbosbeheer als Recreatie Om de Stad (ROdS). Het gebied is niet groot (105 hectare), maar wel gevarieerd en door de slimme aanleg kun je er uren ronddwalen.

Nieuw Wulven
Het kamerbos van Nieuw Wulven vlak voor zonsopkomst. Fotograaf: Marijke van Eijkeren

Elk deel van Nieuw Wulven heeft zijn eigen karakter en sfeer. Via het entreebos aan de Rijsbruggerweg kom je in het dwaalbos en het speelnatuurgebied het Grote Fort. Meer richting spoor ligt het kamerbos en drasbos. In het meest westelijke deel, het boogbos met zijn rondlopende paden, is het vrij rustig. Via het Fectiopad verlaat je het bos en kom je op de Marsdijk. De oude ontginningssloten van de in de Middeleeuwen ontgonnen polder Wulver- en Vechterbroek zijn opgenomen in de nieuwe structuur, net als de populierenbosjes die eind vorige eeuw tussen de weilanden stonden.

Nieuw Wulven
Langs de waterkant van de ondiepe plasjes groeit watermunt. Fotograaf: Marijke van Eijkeren

Ideaal voor

De afwisseling van bos, open gebied en water zorgt voor een grote soortenrijkdom aan flora en fauna. Het jaar rond jaar kun je er wel zeventig soorten vogels waarnemen. Dankzij de grote variatie in biotopen kun je hier voor alle takken van natuurfotografie terecht. In de winter, als er sneeuw ligt, kun je er sprookjesachtige landschapsfoto’s maken of reeën fotograferen. De rechte ontginningssloten geven mooie zichtlijnen en doorkijkjes. De vele soorten inheemse struiken en bomen zijn zowel in het voorjaar als het najaar interessant vanwege de katjes, de bloesem en de vruchten.

Beste plekken

Het speelbos: hier kunnen kinderen spelen met alles wat de natuur te bieden heeft. Met name het achterste deel vanaf het bruggetje over de Zijlgraaf is in de vroege ochtend ook een fantastisch speelterrein voor de natuurfotograaf. Het is een ruig stukje natuur waar een ondiep watertje doorheen meandert met een stuw. In dit deel van het natuurgebied komt kwelwater naar boven van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een ideale biotoop voor libellen en waterminnende planten Met een beetje geluk tref je er het ijsvogeltje of een oeverlopertje. Op een nevelige morgen leent dit gebiedje zich ook voor landschapsfotografie.

Tussen Fectiopad en spoorweg: Vanaf de ingang bij de Marsdijk kom je bij een opgegraven rivierarm van de Kromme Rijn die hier in de Romeinse tijd langsliep. Het is een open, moerasachtig gebied met vennetjes. In de paartijd kun je er de blauwe heikikker fotograferen. In mei bloeien langs de randen van de meertjes kleurrijke wilde planten. Het boogbos tussen het Fectiopad en het spoor is het meest rustige deel van het bos en is onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (voorheen EHS). Sinds kort is hier de havik als broedvogel waargenomen. De kans op een ontmoeting met een ree is hier ook vrij groot. In het voorjaar kun je er de katjes en bloesem van inheemse struiken fotograferen. Na het passeren van het bruggetje over de zijlgraaf kom je bij een open gebied waar de kale jonker bloeit. Daar heb je de meeste kans om de blauwborst en sprinkhaanzanger te fotograferen. Maar ook de puttertjes op de distels zijn fotogeniek. En altijd vliegt er wel ergens een buizerd of torenvalk boven je hoofd.

Interessante soorten binnen het gebied

Blauwborst, sprinkhaanzanger, spotvogel, heikikker, ringslag en veel vlinder- en libellensoorten.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Mooi beschreven Marijke. Prachtige foto's. Zeer herkenbaar. Jammer dat dit mooie stukje natuur steeds meer voor hondentrainingen gebruikt wordt op 6 juli 2017 om 12:43

    Paul v M

  2. Door Reinier op 1 juli 2017 om 10:46

    Hé wat leuk om iets te lezen van een plekje waar ik jaren geleden graag kwam voor macro fotografie!
    Leuk beschreven met mooi beeldmateriaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *