HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Noordlaarderbos

Toegegeven, bij het horen van de provincie Groningen denk je eerder aan eindeloze aardappelakkers en slikkige kwelders dan aan een rijk gevarieerd bos. Toch is dat precies wat het Noordlaarderbos is. Door de ligging op de overgang van de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa én een rijke historie is het een heerlijk bos om het hele jaar in te wandelen en te fotograferen.

Kenmerkend voor het Noordlaarderbos is de afwisseling van loof- en naaldbomen. Ook zijn er tussen de bospercelen veel open plekken.
Kenmerkend voor het Noordlaarderbos is de afwisseling van loof- en naaldbomen. Ook zijn er tussen de bospercelen veel open plekken.

Ideaal voor

Hoewel een gemengd bos als het Noordlaarderbos garant staat voor een rijk en gevarieerd vogelleven zul je daar als vogelfotograaf weinig van kunnen vastleggen tijdens een bezoek. Natuurlijk zal je in de winter groepjes zwervende mezen en goudhaantjes kunnen tegenkomen en met wat geluk kruist een specht je pad, maar zoals in de meeste bossen begin je er weinig zonder een schuilhut.

Daar staat tegenover dat je je er als landschapsfotograaf of als macroliefhebber helemaal kunt uitleven. De subtiele hoogteverschillen in het gebied en de afwisseling van loof- en naaldbos zorgen voor een steeds weer andere sfeer en talloze mooie doorkijkjes. Het gemengde bos levert natuurlijk ook een grote variatie aan paddenstoelen op.  Het natuurlijke beheer van het bos en de overgang van de zandgrond van de Hondsrug naar de klei- en veenbodems van het Drentse Aa dal helpen daarin uiteraard ook.

Naast puur natuurlijke onderwerpen zijn er in het Noordlaarderbos ook interessante cultuurhistorische overblijfselen te vinden zoals een galgenberg en een tankgracht. De door Natuurmonumenten aangelegde gemarkeerde wandelroute door het gebied komt langs de meeste van deze plekken.

Beste plekken

De Westertseweg scheidt het Noordlaarderbos van de Westerlanden. Hier heb je een prachtig uitzicht over het beekdal van de Drentsche Aa.

Op de grote “weide” op de grens van de provincies Groningen en Drenthe grazen paarden en Schotse hooglanders.

Naast de grote kapvlakte zijn er nog tal van leuke kleine open plekken zoals bijvoorbeeld aan de voet van de Galgenberg.

Interessante soorten binnen het gebied

Een aantal soorten die in de rest van de provincie Groningen nauwelijks voorkomen zijn te vinden in het Noordlaarderbos zoals kruisbek en zwarte specht, maar ook andere leuke soorten als havik, houtsnip en das.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Marcel van der Heide op 24 december 2015 om 11:15

  Leuk, een artikel over een natuurgebied bij mij om de hoek! Ik denk trouwens dat het Noordlaarderbos qua landschap meer overeen heeft met Drenthe dan met Groningen.

  Het Noordlaarderbos zelf is niet zo groot maar i.c.m. bezoeken aan Vijftig Bunder, het Zuidlaardermeergebied en het stroomdal van de Drentsche Aa zeker de moeite waard. Als je een weekend zou gaan zijn ook nog De Strubben, de Gasterse Duinen en het Balloërveld interessant.

  Zomers zijn er veel toeristen in de Kop van Drenthe en het zuiden van Groningen, ‘s winters is het er lekker rustig.
  Kortom, zeker de moeite waard!

  Groeten,

  Marcel

 2. Door Jannie Trouwborst op 24 december 2015 om 10:10

  De Zuidoost hoek van Groningen is trouwens een heel mooi gebied, bij weinigen bekend, met afwisselende natuur. Wij gaan er graag heen met vakantie. Het is er ook nog eens lekker rustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *