Historie
De bossen zijn, net als de meeste bossen in deze regio, grotendeels aan het eind van de 19de eeuw aangeplant, al staan er ook dennen van enkele eeuwen oud in het bos. Het hout werd met name voor de mijnbouw gebruikt. Door delen te kappen en dode bomen te laten staan en liggen, krijgen verse ondergroei en een rijk bodemleven een kans en ontstaat een gevarieerder en gemengd bos.
Vennen
Vennen vind je in alle maten en vormen, zodat je in elk seizoen wel een ven hebt met de zonsopkomst vanuit de juiste hoek. De meestal voedselarme vennen zijn afhankelijk van regen en kwel, wat een zeer bijzondere plantengroei heeft doen ontstaan. In sommige vennen vind je een dicht dek aan waterlelieblad in de zomer of geurende gagel in het vroege voorjaar, andere bieden een leefgebied aan paartjes kuifeenden, grauwe ganzen of een drogende aalscholver. Allemaal zijn ze schilderachtig met hun beboste oevers.

Aan de oostkant grenst het gebied aan de uitgestrekte heidevelden van de Kampina, dus lange wandelingen zijn mogelijk en een variatie aan onderwerpen voor elke soort fotograaf is gegarandeerd.

Ideaal voor
Het gebied biedt een rijke variatie aan biotopen: naaldbos, loofbos, gemengd bos, droge heide, natte heide, vennen en beekdalen. De mogelijkheden voor de natuurfotograaf zijn dus vrijwel onbeperkt of je nu landschapsfotograaf of macroliefhebber bent.
Onderstaande galerij toont een aantal leuke soorten die je in het gebied kunt aantreffen:
Beste plekken
Voorste Goorven
Het Voorste Goorven is waarschijnlijk het meest gefotografeerde ven van Nederland, met een goede reden. Het ven heeft een zandlopervorm zodat de oevers van je weglopen. In het water staan her en der begroeide eilandjes en aan de kant staan fotogenieke naaldbomen. Meest kenmerkend is de liggende tak met bijna altijd een aalscholver erop. Op een mistige ochtend kun je jezelf hier heerlijk uitleven. Let op dat je niet overal aan de oever kunt komen, het aantal standpunten is dus beperkt.
Startpunt: Bezoekerscentrum Oisterwijk.
De Rosep
De Rosep is een zogeheten laaglandbeek. De naam ‘Rosep’ is mogelijk afgeleid van Roesop (‘Roest-er-op’), wat duidt op het ijzerhoudende kwelwater van de beek. De beek is idyllisch gelegen en een wandeling langs de oever levert altijd wel een mooie foto van een kronkelende beek in een mooi bos op. Het kleurverschil tussen het ijzerhoudende water en het frisse groen van de bomen geeft een prachtig contrast. Startpunt: Bezoekerscentrum Oisterwijk of Kampina, parkeerplaats Burg. vd Oeverweg – Posthoornseweg.
Interessante soorten binnen het gebied
- Alle spechtensoorten
- IJsvogel
- Ree
- Eekhoorn
- Libellen en juffers
- Aalscholvers en ganzen op de vennen
- Begroeide ‘eilandjes’ in de vennen
- Zonnedauw
Wil je zelf aan de slag in dit mooie gebied onder leiding van een ervaren landschapsfotograaf kijk dan eens naar onze workshops daar.
Net vorige week daar geweest. Vroeg me af waar de naam Roseb vandaan kwam toe we daar langs fietsten. Grappig.
Schitterende platen, Marijn