HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Planken Wambuis

Planken Wambuis is een natuurgebied, grofweg gelegen tussen Ede, Otterlo en Schaarsbergen. In alle opzichten een gebied waar de natuurfotograaf helemaal in op kan gaan. Je moet er echter wel iets voor over hebben, want voor de mooiste plekken moet je al snel een half uur lopen.

Planken Wambuis
Beukenlaan Planken Wambuisweg. Fotograaf: Mark van Veldhuizen

Beukenbos, eikenhakhoutbos, den, spar, eeuwenoude beukenlanen, heidevelden, zandverstuiving, het is allemaal aanwezig. Vooral op een mooie mistige ochtend, wanneer de zon z’n best moet doen om door de mist te komen, is de sfeer subliem. Vanaf uitkijkpost de ‘Valenberg’ zie je soms de ‘witte wieven’ in de vroege ochtend over het Mosselse Veld zweven. Of wandelend over een van de eeuwenoude beukenlanen waan je jezelf in een andere wereld. Al lopend door Planken Wambuis is het moeilijk niet in vervoering te raken van de sfeer en de rijke geschiedenis die het ademt. Ongeveer een derde van Planken Wambuis bestaat uit rustgebied.

Het is ook een gebied met een rijke geschiedenis, die zeer de moeite waard is je eens in te verdiepen. Het vorig jaar uitgekomen boek ‘Planken Wambuis, wild en bijster land’ is hiervoor een goede tip. In het kort: Vanuit de middeleeuwen werd er op drie plekken geprobeerd deze arme droge gronden te ontginnen voor landbouw. Oud Reemst, Nieuw Reemst, en Mossel. De grond was arm, en het was hard werken voor een karig bestaan. De sporen van deze landbouw zijn in het landschap nog goed terug te vinden. De velden zijn teruggegeven aan de natuur, en op een paar plekken zie je de eikenhakhoutbossen waar de stobben uitgelopen zijn tot meerstammige bomen. De boerderijen bestaan nog, en op Mossel is tegenwoordig een prachtige theeschenkerij die zeer de moeite van een bezoek waard is.

Ideaal voor

De kans om hier wild tegen te komen is, vooral in de vroege en late uurtjes, altijd aanwezig. Reeën, wilde zwijnen, heel soms een vos of een das, en als je geluk hebt een edelhert. Ook de zeldzame boommarter nestelt in dit rijk gevarieerde biotoop. Vrijwel alle edelherten brengen de dag door in het rustgebied. Voor de fotograaf met meer geduld of uithoudingsvermogen is het een uitdaging om het schuwe wild hier mooi op de foto te krijgen. Gecamoufleerd aanzit nemen aan de rand van een mooie plek is vaak de beste manier.

Naast het wild lopen hier ook Sayaguesa runderen en wilde paarden. Ze zijn bedoeld om de open vlaktes open te houden, en zodoende zowel het landschap, alsook de geschiedenis als landbouwenclave mede in stand te houden. Ook is de kans aanwezig dat een Schotse Hooglander je pad kruist.

Ook is het een zeer rijk gebied wat betreft bosvogels. Behalve alle standaard soorten huizen hier bijvoorbeeld ook de nachtzwaluw, koekoek, wespendief, boomvalk, en de grootste populatie raven van ons land. Deze waren tijdens de jaren ’30 compleet uitgestorven, maar later door het Wereld Natuur Fonds weer met veel moeite geherintroduceerd. De kans dat je ze ziet en/of hun mysterieuze roep hoort is erg groot.

Beste plekken

– Uitzichtpunt de Valenberg.

– De prachtige oude beukenlanen (Planken Wambuisweg, Nieuw Reemsterlaan).

– Oud Reemst. Parkeerplaats bevindt zich langs de weg tussen Otterlo en Schaarsbergen. In de schemering van de zomeravond komen de edelherten vaak vanuit het aangrenzende rustgebied op het roggeveld aan de rechterkand van het pad af. Iets verder links van het pad bevindt zich op de stuwwal ook een uitzichtpost die uitkijkt over het aangrenzende veld.

– Tegenover restaurant Planken Wambuis bevindt zich een statig oud beukenbos waar het bij mistige omstandigheden erg mooi wordt. Hoe meer mist, hoe beter. Parkeren kan op de parkeerplaats in het bos schuin tegenover het restaurant.

Interessante soorten binnen het gebied

edelhert, Schotse hooglander, ree, zwijn, raaf

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door W. Oostrom op 4 april 2018 om 21:11

  Ik woon er redelijk in de buurt en kom er zeer vaak. De fietspaden zijn er goed begaanbaar. Het hele jaar door is er veel te zien. Soms zelfs wilde zwijnen op klaarlichte dag bij de Mossel.
  Het boek Planken Wambuis, Wild en bijster land kan ik zeer aanbevelen.

 2. Het Gebied Planken Wambuis ken ik oppervlakkig, hoewel ik minstens 1 keer per jaar een kijkje ga nemen. Midden vorige maand was ik er nog even. Mooie vlinderwaarnemingen gedaan.
  Het boeiende verhaal van Mark van Veldhuizen heeft het vaste voornemen veroorzaakt om er in oktober weer een keer een kijkje te gaan nemen.

  1. Door Mark van Veldhuizen op 11 september 2015 om 11:57

   Dank je voor je reactie Arie. Gr Mark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *