Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ravenvennen, Zwart Water en Venkoelen

In Midden-Limburg net ten noorden van Venlo liggen een aantal natuurgebieden die interessant zijn voor natuurfotografen.
Ook zonder mist kan het sfeervol zijn bij de Ravenvennen. Fotograaf: Bob Luijks

Even ten noorden van Venlo ligt het Zwart Water met daarin de Venkoelen, wat ‘veenkuilen’ betekent. Het is een groot ven, ontstaan door het afgraven van veen. Rond het ven liggen vochtige graslanden (kans op reeën) en droge bossen met vooral veel sparren.

Gemengd bos rond de Venkoelen. Fotograaf: Bob Luijks

De Ravenvennen lagen vroeger in een uitgestrekt heidegebied, maar rond 1935 beplantte men het gebied met dennen. Nu liggen de vennen in een semi-open landschap omringd door (naald)bos.

Ideaal voor

In 2011 riep De Vlinderstichting de Ravenvennen (ruim 450 hectare) uit tot het tweede libellenreservaat van Nederland. Dat is niet voor niets, want hier komen maar liefst 28 verschillende soorten voor, waarvan er 6 op de Rode Lijst staan. Door het gebied loopt een speciale libellenwandelroute van 3,5 kilometer die je langs de verschillende vennen leidt. Zet je wekker vroeg voor een fraaie zonsopkomst en bedauwde libellen!

Ook bij de Venkoelen heeft vooral het water voor de fotograaf veel te bieden: volop vogels, kleurrijke reflecties, amfibieën, libellen, enzovoorts. Vergeet echter toch ook zeker het bos niet.

Beste plekken

Libellen bij de Ravenvennen

Niet alle vennen zijn even goed toegankelijk, omdat binnen het gebied een speciaal raster staat voor het binnenhouden van de grazers. Aan de voet van het hoogste duin van dit gebied, de Witte Berg, loopt een smal paadje tussen verschillende vennen door. ’s Ochtends kijk je hier in de richting van de zonsopkomst. Een enkele strategische boom, een groepje ronddobberende ganzen en wat mist maken een sfeervolle landschapsfoto compleet. Natuurlijk is dit ook de plek om uit te kijken naar de vele libellensoorten die het gebied rijk is. Vooral de witsnuitlibellen vormen hier dé specialiteit: er komen drie verschillende soorten voor, waarvan de gevlekte witsnuitlibel de zeldzaamste is. Zoek ze op boomstronken of dode boomtakken, zowel aan de waterkant als een stukje verder op de heide. Tot diep in de herfst kun je je macrohart hier ophalen. Pantserjuffers, heidelibellen en glazenmakers kunnen het bij goed weer lang volhouden. Zelfs in de winter kun je er nog terecht met de bruine winterjuffer!

Gevlekte witsnuitlibel. Fotograaf: Paul Cools

Venkoelen

Venkoelen vormt een serieus grote plas met tal van mogelijkheden. Op veel plekken kun je direct langs de rijbaan parkeren, waardoor je meteen ter plaatse bent. De warm oplichtende bomen bieden een kleurrijk decor en weerspiegelingen rond zonsopkomst. De sparrenbomen geven het geheel een Scandinavisch tintje. In het ven dobberen altijd veel eenden en andere watervogels rond. Omdat de vogels vaak wat lekkers aangeboden krijgen – het ligt immers dicht bij de stad Venlo – is een deel van de vogels behoorlijk tam. Dat geldt vooral voor de zwanen en ganzen. Op een grijze dag maak je van deze vogels verstilde portretten, maar rond zonsopkomst krijg je een fraaie warme gloed op het water. Wie wat oevervegetatie in de voorgrond wil hebben, kan het best de noordoostelijke oever kiezen. Omdat alleen de oostelijke oever vrij toegankelijk is, is de ochtend het beste. De overige oevers zijn rustgebied voor de vogels en groeiplaats voor bijzondere planten.

Door de reflecties van de bosrand krijgt het water bij zonsopkomst een gouden gloed. Fotograaf: Bob Luijks

Sparrenbos

Een sparrenbos klinkt misschien niet direct heel spannend, maar dat valt fotografisch meer dan mee! Omdat het zich direct aan de westelijke oever van het ven bevindt, valt hier ’s ochtends prachtig licht naar binnen. Het is al een wat ouder sparrenbos met varens en mossen op de bosbodem. Met name in de mosrijke stukken vind je in de herfst veel verschillende paddenstoelen, waarbij een behoorlijk aantal soorten echt afhankelijk is van de naaldbomen. Ook qua vogels trekken de sparren eigen soorten aan, zoals goudhaan, staart- en kuifmees. De vogels houden zich meestal op in de hogere regionen van de bomen; je hebt dus wat geduld nodig.

Kuifmees. Fotograaf: Patrick Palmen

Interessante soorten binnen het gebied

Behalve de al genoemde soorten heb je bij de Ravenvennen ook nog kans op een ontmoeting met: dodaars, witgat, wintertaling, havik, hazelworm, levendbarende hagedis, heikikker, bruine winterjuffer, glassnijder, tengere pantserjuffer en venwitsnuitlibel.

Bij Zwart Water behoren ree, dodaars, kuifeend, krakeend, goudhaan, moeraswederik, waterdrieblad, adderwortel, holpijp, grote lisdodde, grote sponszwam en zwerminktzwam ook nog tot de mogelijkheden.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: