HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Rottemeren

De Rottemeren is een stelsel van verbredingen van de rivier de Rotte gelegen tussen de A12 in het noorden, Bleiswijk in het westen, Zevenhuizen in het oosten en Oud Verlaat in het zuiden. Ze liggen op de grens van de gemeenten Lansingerland en Zuidplas.

Rottemeren
Deze foto is genomen in de winter met veel rijp aan planten en bomen. Genomen vanaf de linkerkant richting Zevenhuizen. Fotograaf: Marieke Schouten-Ruis

De Rottemeren zijn ontstaan toen na de drooglegging van de omliggende polders dit water als hoge boezem ging functioneren. Door inklinking en vervening van het gebied liggen de Rotte en de Rottemeren een stuk hoger dan de polders. Aan de oostzijde van de Rottemeren staat een molenviergang die tot 1952 de afwatering van de polders ten oosten van de Rottemeren verzorgde.

Rond de Rottemeren is een recreatiegebied met een omvang van 900 hectare aangelegd. Het omvat de recreatieterreinen Bleiswijkse Zoom bij Bleiswijk, Hoge Bergse Bos en Lage Bergse Bos tussen Rotterdam en Bergschenhoek, de Zevenhuizerplas, de Zevenhuizer Zoom en het Nessebos bij Zevenhuizen. In het noorden sluit het gebied aan op het Bentwoud.

Ideaal voor

De Rottemeren zijn met de fiets vanuit Capelle aan den IJssel in een kwartier te doen. Het zijn geweldige plekken om te fotograferen. Het is er weids en daarom heb je mooi zicht op de luchten om je heen. Natuurlijk zie je hier ook veel vogels, kleurrijke planten, het water enzovoorts. Er staan bankjes genoeg om even uit te rusten.

Beste plekken

Aan de oostkant van de Rottemeren (richting Zevenhuizen) staan vier molens. Een stuk daarvoor staat nog een fotogenieke molen.

In de winter is het prachtig bij de Rotte. Heel veel mensen en schoolklassen gaan daar schaatsen.

Interessante soorten binnen het gebied

Kleine karekiet, aalscholver, woudaap, ganzen, riet

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Chris van Rijswijk op 3 december 2015 om 11:28

    Zeker een mooi gebied. Leuk dat hier een positief stukje over is geschreven! En dat onder de rook van Rotterdam. Rotta is de lokale vogelwerkgroep, daar kun je zo maar lid van worden als je alle verdere in en ouds wilt weten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *