Menu

Onderdeel van Pixfactory

Schoorlse Duinen

Nergens zijn de duinen zo breed en hoog als rond Schoorl. Het is er zo uitgestrekt dat al snel het laatste streepje bereik van je mobiele telefoon achter de horizon verdwijnt. Je bent overgeleverd aan de stilte van de natuur. Stil zitten is er echter niet bij. Er valt meer dan genoeg te fotograferen!
Slecht weer in aantocht. Fotograaf: Bob Luijks

In de Schoorlse Duinen (bijna 1.900 hectare!) vind je alles wat je van een duingebied mag verwachten, naaldbossen worden afgewisseld door grillige eikenbossen, met doornstruweel begroeide duinen maken plaats voor open zand, wuivend helmgras en natte duinvalleien. Uiteindelijk kom je bij het strand, waar meeuwen en strandlopers hun kostje bij elkaar scharrelen op de vloedlijn.

Er zijn tal van wandel- en fietspaden die je naar de mooiste plekjes leiden. In tegenstelling tot de meeste duingebieden zijn hier ook plekken waar je vrij mag rondstruinen, zoals Wulpendal, Hargerplas en Zandgat. Daardoor ben je als fotograaf nog flexibeler in het zoeken naar interessante aanleidingen.

In 2009-2011 ging ongeveer 600 hectare natuur in vlammen op. De natuur herstelt uiteindelijk zichzelf. Het is mooi te zien hoe zwartgeblakerde bomen plaats maken voor fris groen. Juist voor fotografen zorgt het contrast voor bijzondere aanleidingen. Het zal niet lang meer duren voordat de laatste sporen van de brand verdwijnen.

Aan de voet van het hoogste duin bevindt zich Buitencentrum Zandspoor, een ideaal vertrekpunt voor verkenningen in het gebied. Ook ligt hier een speelbos waar kinderen zich uren kunnen vermaken.

Ideaal voor

Landschapsfotografie

het spreekt haast voor zich dat het uitgestrekte duinlandschap met bossen, duinvalleien en natuurlijk de kust zich uitermate lenen voor landschapsfoto’s. In de zomerperiode kan het erg druk zijn, maar buiten het hoogseizoen heerst er vooral de rust. Ga op dagen met dreigend weer, storm of rijp in de vroege ochtend.

Macrofotografie

het landschap is enorm divers, van zout naar zoet, van droog naar nat, van brandende zon tot diepe schaduw. Deze enorme variatie resulteert in een groot aantal planten en dieren. De macrofotograaf kan zich vooral in de zomer- en herfstperiode flink uitleven.

Vogelfotografie

langs de kustlijn zijn altijd vogels, waaronder vele meeuwensoorten te vinden. Bij een harde wind komen daar soms typische zeevogels bij, zoals zee-eenden en jan-van-genten. De bossen en (begroeide) duinen bieden plaats aan een geheel ander vogelbestand met onder andere tapuit en zwarte roodstaart. Hier is doorgaans wel meer ervaring en geduld voor nodig.

Beste plekken

Klimduin en omgeving: met ruim 51 meter hoogte is dit het hoogste duin van Nederland. Voor kinderen is het een klimparadijs, de fotograaf geniet hier vooral van de enorme vergezichten over het vlakke polderland. Je hebt uitzicht richting het oosten. Dat betekent dat je vanaf de toppen perfect zicht hebt op de zonsopkomst. Door de hoogte sta je hier nogal eens boven de mist, hetgeen natuurlijk voor extra sfeervolle momenten zorgt.

De Kerf: in 1997 werd een gat gegraven in de duinen. Bij extreem hoogwater stroomt het zeewater de duinvallei in. Deze dynamiek zorgt veel variatie in natuur en landschap. Hier groeien onder andere zeekraal en schorrenzoutgras.

Bossen in de binnen duinen: het is heel verleidelijk om direct richting de kust te rennen of te kiezen voor de blonde duinen. Een groot deel van de meer landinwaarts gelegen duinen is begroeid met bos. Door de wind zijn de bomen vaak grillig gevormd. Diezelfde schone wind zorgt voor een rijke groei aan tal van korstmossen. Je vindt ze niet alleen op de bodem, ook tal van bomen en struiken zijn er mee behangen. Ook de dennenbossen zijn de moeite waard. In de zomer groeien er duizenden dennenorchissen.

Natte duinvalleien: in een droge omgeving zorgen juist natte plekken voor veel variatie en bijzondere soorten. Zo vind je er onder andere parnassia.

Vogelmeer: deze waterplas doet zijn naam eer aan. Op het water zijn altijd wel vogels aanwezig, zoals dodaarsen of zaagbekken. Het water trekt ook een groot aantal libellen aan, waaronder de zeldzame zwervende heidelibel.

Interessante soorten binnen het gebied

parnassia, duindoorn, dennenorchis, kraaiheide, meeuwen

Op de kaart

3 reacties

  1. Beste Bob, mijn complimenten voor de mooie foto’s en het duidelijke verhaal over de Schoorlse duinen. Ik ben er vaak in de vroege ochtenden te vinden om foto’s te schieten. Ook het duingebied ten zuiden van Bergen aan Zee spreekt mij enorm aan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Beste Bob, mijn complimenten voor de mooie foto’s en het duidelijke verhaal over de Schoorlse duinen. Ik ben er vaak in de vroege ochtenden te vinden om foto’s te schieten. Ook het duingebied ten zuiden van Bergen aan Zee spreekt mij enorm aan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: