Menu

Onderdeel van Pixfactory

Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een groot natuurgebied van ruim 1800 ha met bossen, zandverstuivingen, vennen en heide, geflankeerd door de Oostbrabantse gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo.
Zonsopgang op de Strabrechtse Heide.
Zonsopgang op de Strabrechtse Heide. Fotograaf: Liesbeth Ploeg

De Strabrechtse Heide is het leefgebied van veel zeldzame dieren en planten. De aanwezigheid van een groot aantal vennen is erg aantrekkelijk en belangrijk voor zowel vogels, insecten als plantengroei. Het heidelandschap wordt in stand gehouden door een kudde van 300 Kempische heideschapen die je dagelijks kunt tegenkomen. Staatsbosbeheer heeft in de afgelopen jaren op uitgebreide schaal beheerswerkzaamheden uitgevoerd en de bospercelen flink uitgedund om het waterpeil van de vennen omhoog te brengen en het gebied in zijn geheel natter te krijgen.

Kempisch heideschaap
Kempisch heideschaap. Fotograaf: Liesbeth Ploeg

Ideaal voor

Met z’n schilderachtige luchten leent het heidegebied zich het hele jaar door voor prachtige landschapsfoto’s. Natuurlijk is de paarse struikheide op z’n mooist in de maanden augustus en september. Voor macrofotografen is dit gebied een echt paradijs. Rond de vennen wemelt het zomers van de libellen en de heidepollen verbergen prachtige rupsjes; het gebied is sowieso erg rijk aan insecten. De schapen zorgen voor open plekken in de vegetatie waardoor de zon de bodem kan verwarmen en veel insecten daar een plek kunnen vinden. Voor floraliefhebbers zijn er de kleine zonnedauw, de dopheide en klokjesgentiaan. Het tere en lieflijke veenpluis vormt de zachte omlijsting van veel vennen.

Beste plekken

Het grootste ven op de Strabrechtse Heide is het Beuven (85 ha). Het is zelfs het grootste natuurlijke heideven van Nederland. De oevers van het Beuven zijn kwetsbaar en dus niet toegankelijk, maar er is een vogelkijkhut die uitzicht biedt op het ven en waar het gehele jaar veel vogels te zien zijn, zoals de boomvalk, grote zilverreiger, blauwborst of dodaars. Er zijn al dikwijls bijzondere vogelsoorten waargenomen; in het voor- en najaar strijken er zelfs kraanvogels neer. Als je geluk hebt, wordt je verrast door het bijzondere geluid van de roerdomp.

In 2010 was er een zeer grote heidebrand aan de zuidelijke kant van de A67; een gebied van 220 ha werd door de brand getroffen. Brandweerkorpsen zijn ruim een week bezig geweest met blussen. Het gebied heeft zich in enkele jaren wonderbaarlijk snel hersteld. Wat de fauna betreft waren de insecten al heel snel weer terug en doordat de zaden van de heide niet verbrand waren, was de geblakerde vlakte al weer snel begroeid met prachtige jonge heideplantjes. Ironisch genoeg bieden de overgebleven, afgebrande stammen een fotogenieke uitdaging voor de fotograaf.

Op het terrein van Staatsbosbeheer (De Plaetse 71 in Heeze) is een insectentuin aangelegd; een kleine weergave van de landschappen die voorkomen op de Strabrechtse Heide. In de tuin vind je onder andere een lemen wand waar je kleine lemen slurfjes uit ziet komen. Deze zijn van de kokerwesp, één van de bijzondere inwoners van deze tuin. Uiteraard is er ook een bloementuin waar talloze vlinders op af komen, zoals de prachtig gekleurde groentjes in het voorjaar.

Op hetzelfde terrein van Staatsbosbeheer is een heidetuin waar alle planten van de heide bekeken kunnen worden, zoals struikhei, dophei, jeneverbes, pijpenstrootje, gagel en klokjesgentiaan.

Goed om te noemen: het Heidecafé. Een fijne plek om even neer te strijken voor een kop koffie of soep, ook gelegen op het terrein van Staatsbosbeheer. Het Heidecafé is een onderdeel van Kempenhaeghe, een expertisecentrum op het gebied van epilepsie en neurowetenschappen. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn cliënten van Kempenhaeghe druk in de weer in en rondom het Heidecafé. Zij werken mee in de keuken, in de bediening, maar ook in de groenvoorziening. Check altijd even de website voor de actuele openingstijden.

Interessante soorten binnen het gebied

blauwvleugelsprinkhaan, goudwesp, phegeavlinder, speerwaterjuffer, nachtzwaluw, blauwe heikikker, kruisbek, gentiaanblauwtje, levendbarende hagedis

Op de kaart

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: