HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Viroinval

De Viroinvallei oftewel Viroinval ligt in het diepe zuiden van de Belgische provincie Namen tegen de Franse grens. Heel toeristisch is dit gebied niet, maar onder natuurfotografen is dit gebied zeker bekend.

Viroinval
Fondry des Chiens in herfstsfeer. Fotograaf: Jody Zweserijn

Kenmerkend aan de natuur in het gebied Viroinval zijn de honderden kloven (hier fondry’s genoemd) in de grond, waarvan sommige bijna 100 meter lang en 20 meter diep zijn. Het landschap doet daarom wat aan canyons denken. De kloven, zinkgaten en grotten in de kalkheuvels zijn ontstaan door de natuur én door ijzerertswinning. Viroinval is heel kalkrijk en de schrale kalkgraslanden zijn gevuld met orchideeën, zeldzame insecten en reptielen. Kortom een gebied waar je zowel als landschapsfotograaf en als macrofotograaf voor de volle 100 procent aan je trekken kunt komen.

Viroinval
Uitgestorven in Nederland, maar in Viroinval nog volop te vinden; het groot geaderd witje. Fotograaf: Jody Zweserijn

Ideaal voor

Al rondrijdend door het gebied valt direct op dat alles veel minder dicht bebouwd is en de landbouw minder intensief wordt uitgevoerd dan dat wij dat bijvoorbeeld in Nederland kennen. Het landschap is heuvelachtig waardoor je ontelbaar veel mooie uitkijkpunten hebt.

Viroinval
Het uitzicht vanaf La Roche à Lomme is alle jaargetijden mooi, maar toch vooral in de herfst. Fotograaf: Jody Zweserijn

Het is het hele jaar goed fotograferen in Viroinval. Het voorjaar dankzij de insecten en orchideeën, de zomer vanwege de insecten en het najaar door de herfstkleuren.

Beste plekken

Fondry des Chiens

De bekendste kalkhelling in Viroinval is Fondry des Chiens in Nismes. Hier is tevens een groot zinkgat te vinden met beneden in de kern een prachtige kloof met bijzondere varens en mossen. In het voorjaar zijn op de kalkhelling naast het zinkgat insecten en vele wilde orchideeën te vinden. Ook het zinkgat zelf is zeer fotogeniek. In de zomer zijn de orchideeën verdwenen, maar zijn er nog steeds andere bloemen en insecten. In het najaar verschijnen de herfstkleuren en ook dan is het zinkgat heel interessant om te fotograferen. Het liefst met woeste luchten.

La Roche à Lomme

Om de top van La Roche à Lomme te bereiken moet je een klimmetje van 15 á 20 minuten over hebben. Halverwege het pad vind je aan je linkerhand een bloemenveldje waar zich in het voorjaar en de zomer insecten ophouden. Op de zuidoostflank van La Roche à Lomme kun je in het voorjaar bokkenorchissen vinden. Als ze tenminste niet opgevreten zijn door de grazende schapen. Op de top bij het kruis gekomen, overzie je een flink deel van de vallei van Viroin. Een mooi uitzichtpunt om het hele jaar rond foto’s te maken. Als je hier naar rechts kijkt zie je de flank van de kalkhelling Tienne au Pauquis.

Tienne au Pauquis

Dit gebied is het makkelijkst te bereiken door vanuit Nismes de N939 te volgen richting Dourbes, tot je aan de linkerkant een bordje tegenkomt dat je richting het gebied leidt. Je volgt de Rue de Mariembourg totdat je met de auto niet verder kunt omdat de weg te slecht berijdbaar is. Hier vind je een aantal kalkgrasveldjes waar in het voorjaar orchideeën groeien en waar in het voorjaar en in de zomer insecten te vinden zijn. Loop je een paar honderd meter in zuidelijke richting dan kom je op de zuidflank van de kalkhelling en kijk je onder andere recht op La Roche à Lomme. Voor een landschapsfotograaf is het hier op een mistige voorjaars- of najaarsochtend enorm genieten.

De bermen langs de N99

Als je via de N99 vanaf Couvin richting Dinant rijdt, vind je regelmatig onbewerkte stukken akkerland en bloemrijke bermen, die vol margieten, akkerdistels en klaprozen staan. Deze trekken op hun beurt weer veel insecten aan. Stap eens uit je auto en geniet van de mogelijkheid om bloemen en insecten te fotograferen.

Interessante soorten binnen het gebied

In het gebied is een grote diversiteit aan vlinders te vinden, waaronder leuke soorten als purperstreepparelmoervlinder, groot geaderd witje, grote weerschijnvlinder, zilveren maan, ringoogparelmoervlinder, enz.

Aan orchideeën zijn onder andere te vinden poppenorchis, bergnachtorchis, bokkenorchis, wespenorchis en muggenorchis.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Huub op 6 juni 2019 om 19:39

  Wat is de beste tijd voor orchissen daar ? Is de bloeitijd eind mei al afgelopen ?
  Verder : leerzaam artikel.
  Met vriendelijke groet,
  Huubverbeek

  1. Hallo Huub, gemiddeld genomen zijn er tot ongeveer eind mei orchissen. Echter, op dit moment (7 juni) staan ze er ook nog volop. Groeten, Jody

   1. Door Huub op 7 juni 2019 om 23:45

    Dank je Jody voor je antwoord. Ze zijn dus iets later dit jaar. Succes verder !

 2. Dank voor de tips.Viroinval is een aanrader waarvoor ik je dankbaar ben.Waarschijnlijk dank ik dat aan jouw mooie sfeeropnamen.Wat enkele plantennamen betreft zou ik er 2, door jou benoemde planten, veranderen.
  -Jouw Holwortel is een Helmbloem.
  -Jouw Poppenorchis is een Vliegenorchis.
  Hopelijk neem je me deze correcties niet kwalijk.
  Met vriendelijke en dankbare groet,
  Rob.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *