Met je camera op stap door het Surinaamse regenwoud

Wanneer je genoeg hebt van het grijze Hollandse winterweer en je camera al veel te lang geniet van een winterslaap, wordt het dan niet eens tijd om een wandeling te maken door het tropisch regenwoud? Je hoeft daarvoor niet als ontdekkingsreiziger in de wieg te zijn gelegd. Ook jij kunt het! En naast je fotospullen hoef je bijna niets mee te nemen, want het is altijd lekker warm en de regen voelt als een lauwe douche.
Prachtige vormen in de boomwortels langs een Surinaamse boskreek.
Prachtige vormen in de boomwortels langs een Surinaamse boskreek. Fotograaf: Jan Koeman

Dagelijkse vluchten

Met dank aan het koloniale verleden van Nederland kan je elke dag rond koffietijd vertrekken vanaf Schiphol naar Suriname. Weinig mensen weten dat je dan aan het begin van de avond met een kom soep of een ‘djogo’ (1 liter fles) Parbo bier in je hand bij een kampvuurtje in de Surinaamse jungle kunt zitten. Sorry Indonesië, Thailand of Vietnam, maar Suriname ligt een stuk dichterbij! Het Johan Adolf Pengel vliegveld, ook wel Zanderij genoemd, ligt midden in de natuur en op 4 km afstand vind je de eerste overnachtingsplek in het bos: Palulu Camping.

Camping Palulu onder de Surinaamse sterrenhemel is dichter bij dan je denkt.
Camping Palulu onder de Surinaamse sterrenhemel is dichter bij dan je denkt. Fotograaf: Jan Koeman

Georganiseerd of individueel

De laatste jaren zijn er tal van reisorganisaties actief in Suriname, maar je kan ook heel makkelijk zelf je reis samenstellen als je de plekken hebt uitgezocht die je wilt bezoeken.
Zoek thuis via internet de telefoonnummers van contactpersonen op en koop bij aankomst in Suriname een Telesur sim-card. Daarna bel je gewoon naar de plaatsen waar je naar toe wilt om overnachting en transport te regelen. Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) beheert een aantal interessante natuurreservaten die opengesteld zijn voor toeristen. Ongeveer 80% van Suriname bestaat uit regenwoud en savannebos.

Een tele-macrolens kan veel geren door het bos schelen.
Een tele-macrolens kan veel geren door het bos schelen. Deze gifkikker draagt zijn nakomelingen mee op de rug om oppeuzelen door vijanden te voorkomen. Fotograaf: Jan Koeman

Waarom zou je het regenwoud in gaan?

Is het niet gevaarlijk, met al die wilde beesten enzo? Nee, het is erg leuk en voor de natuurliefhebber/fotograaf een droom. Een enorme biodiversiteit en dat nog wel binnen handbereik. Een wandeling door een Nederlandse stad is gevaarlijker. Al lopend hoor je het eeuwige oerwoudconcert pas goed en heb je meer kans dieren te zien. Dieren die overigens weinig belangstelling voor jou hebben. Suriname heeft een vochtig en warm klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 27 graden. De beste tijd om Suriname te bezoeken is tijdens de eerste 4 maanden van het jaar. Van eind april tot eind augustus is het de grote regentijd met aanmerkelijk meer neerslag. Wel is het zo dat de regen in Suriname meestal in korte hevige buien valt. En net als bij ons is het weer in Suriname ook aardig van slag, dus kan het in de droge tijd best nat zijn.

De kanonskogelboom heeft een fascinerende bloeiwijze.
De kanonskogelboom heeft een fascinerende bloeiwijze. Fotograaf: Jan Koeman

Bescherming tegen het vocht

Een waterdichte fototas/rugzak is onontbeerlijk om je apparatuur goed te beschermen. Soms kan de luchtvochtigheid zo hoog zijn dat bij een plotselinge temperatuurwisseling je lenzen zelfs aan de binnenkant beslaan. Geen paniek, maar gewoon een warme droge plek opzoeken of wachten tot de zon door de wolken komt. Wanneer je heel zuinig op je fotospullen bent kan je een flinke zak silica gel meenemen waar je je apparatuur in bewaart. Bedenk wel dat je silica regelmatig moet opwarmen (pannetje op het vuur of in hetelucht oven) om het vocht uit de silica kristallen te verdrijven. In het analoge fototijdperk was dit een dagelijkse handeling in het vochtige Surinaamse oerwoud, omdat de gelatine van de fotofilm regelmatig zo vochtig werd, dat films vastliepen in de camera.

Het alomaanwezige water is niet alleen lastig, het levert ook veel sfeer op.
Het alomaanwezige water is niet alleen lastig, het levert ook veel sfeer op. Fotograaf: Jan Koeman

Fotomogelijkheden te over

Met een dslr met macrolens kom je handen te kort om de vele motieven, bloemen en beestjes vast te leggen. Voor de wat grotere dieren heb je een telezoom nodig.

Hou er rekening mee dat op het eerste gezicht de grotere dieren schitteren door afwezigheid. Apen en vogels zitten hoog boven je in de boomkruinen. Je zal je meestal tevreden moeten stellen met hun silhouet. Er is een overvloed aan kikkers en insecten en het zal niet lang duren voor je een kaaiman ziet zwemmen in de rivier waar je net een verkoelend bad hebt genomen. In het bos is minder licht, dus een hoge iso is belangrijk en let op de witbalans, want onder de boomkruinen werk je continu in de schaduw. Ook een klein statief voor macrowerk is handig.

De lantaarndrager ziet er uit als een vlinder, maar het is een cicade!  Waar zit zijn kop?  Over dit insect doet een ´indianenverhaal´ de ronde. Wanneer iemand gebeten is, moet hij/zij binnen 24 uur seks hebben anders zal hij/zij sterven. Maar maak je geen zorgen, de lantaarndrager kan helemaal niet bijten of prikken!
De lantaarndrager ziet er uit als een vlinder, maar het is een cicade! Waar zit zijn kop?
Over dit insect doet een ´indianenverhaal´ de ronde. Wanneer iemand gebeten is, moet hij/zij binnen 24 uur seks hebben anders zal hij/zij sterven. Maar maak je geen zorgen, de lantaarndrager kan helemaal niet bijten of prikken! Fotograaf: Jan Koeman

5 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: