Menu

Onderdeel van Pixfactory

Portfolio Lies Zijlstra, NK Natuurfotografie

"Brutalen hebben de halve wereld" is een bekend gezegde. En waarom ook niet. Zo mailde Lies Zijlstra, deelnemer aan het NK Natuurfotografie (maar geen winnaar) ons met de vraag of wij haar ingestuurde foto's nog in detail zouden willen bespreken. Op zich had de jury al wel wat gezegd maar iemand die zó specifiek vraagt naar feedback, daar kunnen wij niet omheen. Laten wij daar nou een speciale rubriek voor hebben.
500mm, f/`16, ISO800 en 1/500 Fotograaf: Lies Zijlstra

Voor ik het portfolio als geheel zal bespreken, eerst mijn mening over de afzonderlijke beelden

Spinnenweb

Een sprookjesachtig beeld met mooie kleurtinten van de bloeiende heide in de achtergrond. Een parelketting met prachtige grote en kleine parels. Je hebt hier een mooie compositie gekozen met het lijnenspel van linksboven naar rechtsonder. Ik zie dat je deze hebt gemaakt op 500mm (Nikon 200-500) met f/16, ISO800 en 1/500sec. Zelfs zou ik hier geen f/16 hebben gebruikt. Ik snap de drive wel om het hele spinnenweb scherp te krijgen maar denk dat een veel lager diafragma veel meer achtergrondonscherpte zou hebben gegeven waardoor de nu nog redelijk duidelijke takjes en vormen zachter zouden zijn geworden. Nu is de achtergrond nog zó duidelijk dat hij wat rommelig overkomt. Met een kleinere scherptediepte krijg je een zachtere achtergrond en hou je meer de aandacht bij de parels.

bewerking Johan van der Wielen Fotograaf: Lies Zijlstra

Ik heb je foto iets bewerkt. Vond hem erg somber en hij mist wat potentiële pit. Ik heb het zwartpunt wat verlaagd waardoor de donkere tinten wat donkerder worden, verder de kleur iets verzadigd. De parels komen voor mij nu wat pittiger uit.

Heide landschap in de mist

40mm, f/11, ISO250 en 1/500 Fotograaf: Lies Zijlstra

Oeh wat een sereniteit, ik voel de stilte, ga bijna fluisteren als ik naar je foto kijk. De prachtige sfeer van paarse heide die langzaam vager wordt naar de bomenrij die zelf ook weer verdwijnt aan de rechterkant. Een foto met heel veel potentie. Toch vind ik hem heel somber, daardoor wordt de sfeer meer alsof we in de drizzel regen terecht komen in plaats van een serene verstilde mist. Dit had je kunnen voorkomen door in de mist over te belichten, tot zelfs wel een volle stop. Met eventueel een grijsverloop filter had je de lucht dan wat kunnen tegenhouden waardoor de heide veel frisser paar was geworden. Ik ben zo vrij geweest je foto wat te bewerken om te laten zien wat ik bedoel

bewerking Johan van der Wielen Fotograaf: Lies Zijlstra

Ik heb je foto 1 stop overbelicht en tegelijk de hooglichten wat teruggedraaid. Daarmee wordt het paars veel frisser. Ook de keuze van een 16:9 crop (smaller) zorgt in mijn ogen voor een meer panoramisch effect. Als laatste een klein beetje kleurverzadiging en nu heb ik meer het gevoel van een heerlijk serene verstilde ochtend.

Boomstructuur

66mm, f/5.6, ISO100 en 1/60 Fotograaf: Lies Zijlstra

Prachtige structuur van een boom, de lijnen komen mooi uit de hoek en je oog volgt alle lijnen door het beeld. De keuze voor z/w is hier prima, benadrukt mooi het lijnenspel. Kleur zou maar afleiden. Toch mis ik iets in het beeld, een rustpunt, iets extra’s, een aandachtspunt. Bijv. een blaadje in een hoek, een insect wat loopt, een ‘oog’ van een afgeknakte tak. Iets wat alles doorbreek en daardoor de foto kan vervolmaken. Nu is het een mooie omgeving, maar door alleen maar het lijnenspel voor mij net wat saai.

bewerking Johan van der Wielen Fotograaf: Lies Zijlstra

Ook deze foto heb ik wat bewerkt, hem iets pittiger geprobeerd te maken. Ik heb het lokaal contrast wat geboost en wat vignettering toegevoegd. Op die manier wordt hij wat dramatischer.

Wegvliegende buizerd

360mm, f/5.6, ISO250 en 1/1600 Fotograaf: Lies Zijlstra

De titel zegt het al, een buizerd die net wegvliegt. Prachtig scherp met mooi hoe de vleugels open staan, poten mooi zichtbaar, echt een actiefoto. Toch ademt deze foto voor mij een sfeer uit die je wellicht niet wilt: namelijk een vogel die wordt verstoord en het hazenpad kiest. Mijn invulling zegt dan ‘verstoord door de fotograaf’ maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het feit dat we hem van onderen bekijken, dat hij net wegvliegt de foto uit, en dat hij duidelijk van ons weggaat zorgt ervoor dat ik invul dat we als fotograaf net te laat zijn. Mooier was geweest een buizerd die juist aan kwam vliegen of gewoon nog mooi op zijn paal zat. Dan heb ik just het gevoel dat we niet verstoren. Daarnaast ben ik altijd liefhebber van ‘ooghoogte’, nu snap ik wel dat je niet in een boom klimt voor een buizerd foto (zeker omdat de buizerd natuurlijk niet gaat wachten tot de fotograaf op ooghoogte komt) maar dat had de foto wel veel meer intimiteit gegeven. Dan kruip je echt in de belevingswereld van de buizerd zonder dat we als mens aanwezig zijn, nu zijn we juist de verstoorder. Ook de onscherpe takken rechts, die weinig toevoegen aan het beeld, maken deze foto voor mij tot een ‘moment opname’, anders dan de geplande en overdachte andere drie beelden.

Over de serie als geheel

Je serie straalt mooie diversiteit uit waarbij je van alle takken van de natuurfotografie laat zien dat je wel overdachte beelden hebt gemaakt. De keuze van sombere sfeer is een goede keuze om eenheid in de serie te krijgen hoewel ik persoonlijk de beelden sterker vind als ze juist niet zo somber zijn. Dan straalt er meer plezier en pit van de foto’s. Nu lijkt het echt alsof het alleen maar geregend heeft. Het laatste beeld hoort niet in de serie thuis hoe trots je wellicht ook bent op dit moment, de sfeer is anders en mist de sereniteit en verstilling van je andere beelden.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je veel succes in je verdere fotografie!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

4 reacties

  1. Leuk dat jullie dit jaar feedback hebben gegeven op sommige niet winnaars. Ik vind het een leuke maar ook leerzame rubriek. Net als Lies zou ik het ook leuk vinden als ik feedback kan krijgen op mijn ingezonden foto’s.

  2. Ik ben erg blij dat gehoor is gegeven aan mijn vraag om feedback. De feedback is zeer waardevol en bruikbaar voor mij. Nogmaals super bedankt!!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Leuk dat jullie dit jaar feedback hebben gegeven op sommige niet winnaars. Ik vind het een leuke maar ook leerzame rubriek. Net als Lies zou ik het ook leuk vinden als ik feedback kan krijgen op mijn ingezonden foto’s.

  2. Ik ben erg blij dat gehoor is gegeven aan mijn vraag om feedback. De feedback is zeer waardevol en bruikbaar voor mij. Nogmaals super bedankt!!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: