Menu

Remco van Daalen in Beeld

Remco van Daalen fotografeert sinds 2009, waarbij vogels zijn favoriete modellen zijn, maar ook vlinders en zoogdieren worden met liefde vastgelegd. Met name in de weekenden zoekt Remco met zijn camera de natuur op voor rust en ontspanning, hetgeen vaak resulteert in mooie platen. De prioriteit ligt voor hem echter bij het genieten van al het moois dat in zijn buurt te vinden is. Dat zich dat vertaalt in zeer prettig ogende foto’s is een mooie bijkomstigheid.
Ooievaar White Stork Ciconia ciconia-rvdaalenfotografie1
Overwinterende ooievaars

Wie is Remco van Daalen?

Remco van Daalen

Een centraal element in Remco’s werk is de aanwezigheid van één of enkele modellen met een bepaald gedrag. Of het nu een intiem momentje is van een ree-moeder met haar kalf, of een jonge ijsvogel die voor het eerst regen ervaart, zijn beelden zijn stuk voor stuk kleine, vriendelijke verhaaltjes. Dit alles in veel gevallen extra sprekend gemaakt door één dominant aanwezige kleur. Remco lijkt de kunst van de beperking aardig te beheersen; Elke foto is ‘af’ en sterk in zijn eenvoud.

Hoe vaak wordt er niet geroepen dat je in je eigen omgeving de mooiste foto’s maakt? Remco is iemand die de daad bij deze woorden voegt. Ondanks dat hij in één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland woont, weet hij juist daar veel van die mooie natuurlijke momentjes te vinden. Het merendeel van zijn beelden is op een steenworp afstand gemaakt, waarmee Remco als geen ander laat zien dat schoonheid –soms zelfs letterlijk – op straat ligt…

Apparatuur

  • Nikon D7100
  • Nikon D90
  • Nikon 300mm f/4 ED-IF AF-S
  • Nikon AF-D 50mm f/1.8
  • Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
  • Kenko Tele-converter AF 1.4x Pro 300

Portfolio

Tureluur Redshank Tringa totanus rvdaalenfotografie
Tureluur in prachtig licht

Op de vraag wat Remco zo aanspreekt in het fotograferen van vogels antwoordt hij: ”De diversiteit, de vrijheid en het gedrag van vogels spreken mij aan. Het geeft een enorme kick als de vogel helemaal aan je gewend is geraakt en zonder gebruik van lokmiddelen of voer volkomen natuurlijk gedrag laat zien.”

Geoorde Fuut met jonge Black-necked Grebe Podiceps nigricollis rvdaalenfotografie2-
Geoorde fuut voert zijn jong
Wilde Eendje Mallard Anas platyrhynchos rvdaalenfotografie
Straatschoffies

“Ik wil zoveel mogelijk sfeer overbrengen in mijn foto’s. Voor mij zijn mooi licht, bij voorkeur tijdens het gouden uurtje, een sterke compositie en het natuurlijke gedrag van dieren in de vrije Nederlandse natuur de belangrijkste ingrediënten daarvoor. Als ik dat allemaal in één foto kan laten zien, dan ben ik tevreden.”

reebok roe deer Capreolus capreolus rvdaalenfotografie
Ree in gouden licht Fotograaf: Remco van Daalen
Bosuil Tawny Owl Strix aluco-rvdaalenfotografie3
Bosuil in de spotlights

In de loop der tijd is Remco zich steeds meer gaan verdiepen in (vogel)gedrag, om zo gerichter foto’s te kunnen maken. De kennis, opgedaan uit observaties, past hij toe om beter te fotograferen. “Ook zoek ik vaker de natuur dichtbij huis op. Het voordeel daarvan is, dat je regelmatig terug kan keren tijdens het beste licht en zo beter de gewenste sfeer in je foto’s over kan brengen.”

Waterral Water Rail Rallus aquaticus rvdaalenfotografie
Waterral steelt de show
Baardman Bearded Tit Panurus biarmicus-rvdaalenfotografie1
Angrybird – Baardmannetje in de sneeuw

Aan het maken van welke foto heb je een bijzondere herinnering en waarom?
Dat is de foto van een pas (nog geen vijftien minuten geleden) uitgevlogen jonge ijsvogel. Uitgerekend op een hele regenachtige dag besloten de jonge ijsvogels de nestholte te verlaten, waarna ze direct geconfronteerd werden met het natuurverschijnsel regen. Getuige zijn van het uitvliegen van jonge ijsvogels is op zich al bijzonder, helemaal als ze dan op een paar meter afstand beteuterd voor je neus gaan zitten en verbaasd omhoog kijken richting de neerslag. Deze natuurbeleving heb ik naar mijn idee met deze foto wel goed kunnen overbrengen.”

juveniel ijsvogel kingfisher Alcedo atthis-rvdaalenfotografie4
Jonge ijsvogel in zijn eerste regenbui
ree roe deer Capreolus capreolus rvdaalenfotografie
Moeder ree en kind in de paarse heide

Wat zou je nog heel graag willen fotograferen?
Zolang ik maar geniet van de mooie momenten in de natuur en die op de gevoelige plaat kan vastleggen, ben ik al een gelukkig mens. Als reigerfan zou ik best wat mooiere foto’s willen maken van de roerdomp.”

Ooievaar White Stork Ciconia ciconia-rvdaalenfotografie1
Overwinterende ooievaars

Tip van Remco: “Geniet vooral van de momenten in de natuur. Vaak is de natuurbeleving veel belangrijker dan alleen maar die ene foto te maken. Het genieten van de natuur komt voor mij altijd op de eerste plaats, fotograferen is daarbij een erg leuke hobby, die de mogelijkheid biedt unieke momenten vast te leggen en er naderhand nog eens van na te genieten.”

Fotografie: Remco van Daalen

6 reacties

  1. Leuk verhaal en mooie beelden. Die groenpootruiter is alleen wel een tureluur, dus dat opschrift mag aangepast worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Leuk verhaal en mooie beelden. Die groenpootruiter is alleen wel een tureluur, dus dat opschrift mag aangepast worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: