Speelgoedcamera

Ik heb gezondigd. Zwaar gezondigd. Ik ben vertrokken bij het merk waar ik al 30 jaar mee fotografeer, en ik ben volgens de experts ook nog eens terug gegaan in kwaliteit van mijn camera. Toch loop ik dolgelukkig als een klein kind dat zijn verjaarscadeautje heeft gekregen de winkel uit. In de tas een splinternieuwe camera en lenzen. Ik kan bijna niet wachten om ze uit te pakken en er de eerste opnames mee te maken. Heb ik een steekje los? Hoe heeft het zover kunnen komen?

Nostalgie

Vanaf mijn 20e heb ik gefotografeerd met een kanon van een camera. Net als veel fotografen ben ook ik als kind begonnen met vakantiekiekjes met een agfa clack boxje en heb me langzaam ontwikkeld tot serieus natuurfotograaf. Wat was ik zielsgelukkig met mijn eerste analoge spiegelreflex camera. Tig diarolletjes heb ik ermee verschoten. Dia’s, want die waren het goedkoopst en als scholier en later student had ik weinig guldens te besteden. Elke camera werd, zodra er weer wat geld over was, opgevolgd door een nog betere camera, met nog betere kwaliteit, scherpte, grotere sensor en meer pixels; ook ik ben gevoelig voor de mooie woorden van een fabrikant.

Ik ben ook meegegroeid, van eerst analoog naar later digitaal. De Eos 300D, dat was het je van het! Maar voor ik het wist kwam de “nog fantastischer” 400D uit. En zo ging het maar door. Via de “best of the best”, de 50D, en “de wens van elke fotograaf”, de 7D, kwam ik uiteindelijk uit bij het “ultieme camera gevoel”, een fullframe 5D mark III. Een topcamera waar ik de afgelopen jaren heel veel mooie foto’s mee heb gemaakt. Een camera waar ik, vanaf het verschijnen op de markt, verliefd op was en eigenlijk stilletjes nog steeds ben. Dat gevoel van kwaliteit dat ik in mijn hand hou, waarvan ik zelfs in het stikdonker elk knopje en schakelaartje weet te vinden. Een reisgenoot waar ik de mooiste avonturen mee heb beleefd in heel veel Europese natuurgebieden.

Afgelebberd en afgedankt?

Is mijn oude camera dan net als een oude liefde niet goed genoeg meer? Afgelebberd en afgedankt? Nee, het is nog steeds een fantastische camera, maar in tegenstelling tot de onverslijtbare camera wordt zijn baasje wel een dagje ouder. Tijdens diverse fototochten in het afgelopen jaar begin ik steeds meer klachten te krijgen van nek en rug. Als ik op stap ga in een natuurgebied dan wil ik altijd een heel scala aan lenzen mee nemen. Je weet tenslotte nooit wat je tegenkomt op zo’n trip. Een mooi dier in landschap, een prachtig macromoment of misschien wel een close encounter met de mooiste of zeldzaamste vogel die ik ooit heb gezien. Ik wil er op voorbereid zijn en dus moet alles in de fototas mee. Misschien wel een manco van een amateur fotograaf. De professional zal zich toeleggen op een bepaald onderwerp en gericht apparatuur meenemen. Ik niet, ik maak mijn dagtochten altijd met de volle 15 kg aan materiaal op mijn rug. Met als gevolg dat ik na weer een lange dag fotograferen met pijn in nek en rug en vaak een knallende koppijn weer thuis kom.

Afgelebberd en afgedankt? Nee zeker niet. Maar de omstandigheden veranderen in de loop van de jaren en dan moet je je aan weten te passen, net als de natuur doet.

Wijsheid

Maar met het ouder worden komt eindelijk ook wat extra wijsheid. Heb ik eigenlijk wel die nóg betere sensor nodig? Moet ik zo nodig wel nóg meer pixels per inch hebben en die nóg hogere vrijwel ruisvrije ISO waarde (die overigens toch bijna altijd wel weer ruis te zien geeft). Wat ik als amateur met mijn fotografie doe blijft beperkt tot het geven van lezingen, zo nu en dan een foto die verkocht wordt voor een agenda, tijdschrift of reclamedoeleinden. Niet voor billboards van 8×10 meter of projecties op mega schermen. Nee, ik fotografeer voornamelijk voor mezelf, voor het plezier dat ik erin heb om de opnames te maken. Het struinen door de natuur. Er is voor mij geen enkele verplichting of noodzaak om iets te verkopen, dat is het fijne aan amateur zijn. Voor wat ik ermee doe heb ik al die superlatieven uit de reclamefolders niet nodig.

De nieuwe systeemcamera beschikt over een indrukwekkend dynamisch bereik, mooie kleuren en levert superscherpe beelden.

Kwaliteit of niet?

Dus ben ik terug gegaan in kwaliteit, omdat ik van een fullframe sensor ben overgestapt naar een sensor met een kleiner oppervlak. In de praktijk betekent dit dat de kwaliteit van de sensor minder moet zijn, tenminste volgens de vele reviews op het alwetende internet. Maar ik merk er tot dusverre in mijn eigen ervaring van de afgelopen weken nog niets van. Mijn opnames zijn nog steeds razend scherp, hebben nog steeds een hele mooie kleur, een geweldig breed dynamisch bereik en bij projecties met de beamer op mijn 3×4 meter scherm zie ik geen enkel verschil met de opnames uit het nabije verleden.

Speelgoedcamera

Er zit geen spiegel meer in de body van mijn nieuwe systeemcamera die daardoor veel kleiner is, bijna niets meer weegt en volgens mijn vrouw en kinderen op een speelgoedcamera lijkt. Ook de lenzen zijn door het kleinere glaswerk veel kleiner en lichter dan die van een fullframe camera, omdat ze maar een kleinere sensor hoeven te belichten. Waar ik heel gelukkig van word is dat ik nu met minder dan 5 kilo op mijn nek loop, hetzelfde bereik in mm’s bij me heb als mijn fotovrienden met hun nog steeds 15 kg en dezelfde kwaliteit foto’s kan maken als voorheen.  Mooiste is echter nog dat ik na een dag in de natuur nog steeds fris thuiskom met nog mooie foto’s ook! Laat mij maar fijn spelen met mijn speelgoedcamera en laat de omgeving maar lekker lachen, deze camera gaat niet meer foetsjie.

Ik ben heel benieuwd hoeveel amateurfotografen en misschien zelfs professionals, er net zo over denken en dat gesjouw ook helemaal zat zijn. Laat het hieronder weten!

Groet Jan

Geef een reactie

60 reacties

 1. tegenwoordig zie je massaal de overstap naar systeemcamera (geen spiegel).logisch ook, want waarom zou je nog een klapperende spiegel willen?
  ikzelf fotografeer al jaren met diverse systeem-camera , en dit is voor mij niks nieuws, er zitten grote voordelen aan, en niet alleen het gewicht.

 2. Ik ben benieuwd of je ook in je overweging naar een lichte systeemcamera, de Canon M5, hebt meegenomen? Zeker gezien de lenzen en overige apparatuur die je al van Canon had. Ik stel deze vraag omdat ik met dezelfde overweging zit, overstappen naar een heel nieuw systeem of een combinatie ervan.

  1. Nee Jacolien, die heb ik niet in mijn overweging mee genomen. En wel om de volgende reden, de lenzen van de canon zijn behoorlijk aan het gewicht, en juist het gewichtsvoordeel is voor mij de reden geweest om over te stappen. Alleen wat gewichtsbesparing in de body is voor mij niet voldoende. Voor de kwaliteit hoef ik tenslotte niet over te stappen, die is ook van de canon perfect.

 3. Hi Jan, ik ben blij eindelijk eens zoveel positieve reacties te lezen naar systeemcamera’s toe. Heb zelf een Fuji XT2 en recent een Xe3 bijgekocht. Deze laatste is nog veel lichter en super handig in gebruik en met dezelfde sensor als de Xt2 . De prijs van de body is ongeveer de helft van die van de Xt2. Dus als tweede body en dan samen in de tas met de nodige lenzen kom je nog niet in de buurt van het gewicht van mijn vroegere Nikon uitrusting. De kwaliteit van de foto’s is er zelfs beter op geworden door de betere beeldstabilisatie van Fuji.
  Nog veel fotoplezier zonder nekpijn ?
  Grtz Leslie

  1. Ik gebruik al 4 jaar de systeemcamera’s camera’s van Olympus M1 en M1 mark 2, met fototas weegt 7,5 kg met 3 pro lenzen, flitser, lader, reserve batterij en nog andere toebehoren, als liefhebber van vogels haal ik in beweging mijn camera met 300 mm lens en 1,4 converter samen goed voor 840 mm met de 2x kropfactor. voor mij geen dikke zware reflex meer.
   Mvg, Patrick

  2. Dank je Leslie, ik ben de laatste keren zonder nekpijn thuis gekomen van mijn foto uitstapjes. Super. Wat betreft de kwaliteit, ook deze is super van de Fujifilm X-T2, maar dat was de canon ook. Ik denk op de pixel beschouwd zelfs nog iets beter dan de Fuji, maar op het nivo waarop ik fotografeer heb ik deze laatste paar procent verschil niet nodig.

 4. Hallo Jan, wat een druk mail verkeer. Iedereen wil jou wel iets vertellen.
  Ik heb een vraag: al jaren met een Nikon D80 en Later D5200 geschoten. Nu een kleine maar fijne sony DMC RX 100 M4 aan de slag. En telkens weer de vraag: welke camera neem ik mee? En ook een beetje belerkt in het zoombereik (24-70)
  Zou ik de hele handel inruilen voor een (speelgoed) systeemcamera?

  1. Ans dat is natuurlijk een hele persoonlijke vraag. Mij bevalt de camera uitstekend, maar dat is ook afhankelijk van het verwachtingspatroon dat je ervan hebt. En natuurlijk van je doelstellingen. Wil je zo nu en dan een leuk plaatje maken, of wil je serieus fotograferen op amateur nivo of misschien wel op professioneel nivo. De Fujifilm X-T2 is natuurlijk weer een hoop meer mee te nemen spullen dan je huidige Sony. Maar daar staat tegenover dat je mogelijkheden ook fors toenemen, zeker als je er een aantal verschillende lenzen bij aanschaft. Kwalitatief is het echter een uitstekende camera waar je naar mijn idee zeker geen miskoop aan zult hebben. Maar of het ook het type camera is dat jij nodig hebt dat zul je zelf moeten bepalen. Leen/huur er anders eens eentje bij de gerenomeerde fotozaak. Er zijn meerdere zaken die dit doen.

 5. Jouw verhaal had wel van mij kunnen zijn, dus heel herkenbaar.
  Ik had een Canon 5D mkII met L lenzen en dat werd uiteindelijk
  na een paar uur een molensteen om je nek.
  Ik besloot ivm het gewicht een 80D te kopen, dat was de grootste vergissing omdat de L lenzen onder de maat presteren op een cropsensor.
  Ik zag op onze fotoclub resultaten van een Fujifilm XT-1 en was meteen verkocht.
  Wat een scherpte en vooral de prachtige kleuren rechtstreeks uit de camera.
  Ik besloot al mijn Canon spullen in te ruilen voor de XT-2
  met de kitlens 18-55 mm en de 10-24 mm.
  En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.
  Ik durf te beweren dat ik ondanks dat ik van full frame
  naar crop sensor ben gegaan er toch op vooruit ben gegaan.
  Ik val van de ene naar de andere verbazing wat deze kleine
  geweldenaar voor mij op de geheugenkaart zet.

 6. Afgelopen zomer ook overgestapt omdat ik ook klachten kreeg a.g.v. het gewicht. Ook steeds het stofprobleem op de sensor door het wisselen van lensen was een dingetje. Daarom overgestapt van fullframe naar compact. De sony cybershot 10 mark 3 met Carl Zeis lens (24 – 600 mm equivalent) . Geen moment spijt van gehad. Geen gesjouw met met een zware rugzak en geen gedoe met met het reinigen van de sensor. En de kwaliteit van de foto’s zijn voor mij als amateur ruim voldoende. Afdrukken op A3- formaat is geen enkel probleem.

 7. Wat leuk om zoveel positieve reacties te lezen over de systeem camera. Waar velen van jullie zijn overgestapt, wilde ik pas 2 jaar gelden een serieuze camera aanschaffen. Ik zat aan zo’n mooie grote Nikon te denken. De man in de fotozaak vroeg of ik dat nou wel wilde doen. Vervolgens pakte hij de Nikon met daarbij behorende set van lenzen (standaard, macro en tele) en pakte toen een systeem camera (de Lumix GX8) met zo’n zelfde set lenzen. Hij liet met het verschil in formaat van de producten zien en toen het verschil in gewicht voelen. En vroeg toen, wil je daar nou echt een hele dag mee op je rug mee rondlopen? Ik heb voor de GX8 gekozen en ben nog steeds heel blij met mijn keuze van toen.

  1. Fijn dat je bij zo’n goede fotozaak bent geweest die met je meedenkt. Als je na 2 jaar dan ook nog steeds tevreden bent met je beslissing is het een goede aankoop geweest. Veel plezier met de fotografie verder.

  1. Handige link Frank, ik denk ook dat de grote jongens op moeten passen dat ze de slag niet gaan missen. Mijn vermoeden is ook dat dit de toekomst wordt, zeker als er meer lenzen op de markt komen voor de verschillende camera’s. De (nabije) toekomst zal het leren.

 8. Proficiat Jan met de systeemcamera.Wat is het genieten, zoals jij dat beschrijft. Ben zo benieuwd naar je ontwikkeling nu. Ik begon 4j geleden met een compacte van Canon, die ik nu nog gebruik. Ben een langzame leerling en ken nog niet alle mogelijkheden, maar lonk al wel een tijdje naar systeem. Zag nooit de spiegelreflexers zitten, vanwege het voor mij te moeilijke systeem en ook zeker het gewicht. Houd van de reisreportage en kan met die van mij leuke reportages maken. Kom zeker soms kwaliteit tekort, maar doe het ermee. Ik kan tevreden zijn met wat ik heb. Zal komend jaar me voor laten lichten over systeem en ben benieuwd of ik dat aandurf. De compacten ontwikkelen ook steeds meer. Wat hebben we iig een geweldige hobby/passie. Genietse 🙂

  1. De hobby is inderdaad geweldig Judith. Ik geniet elke dag dat ik op stap ben met de camera. En de keus welk type camera, dat blijft moeilijk. Ik ken je foto’s en die zijn nu ook heel fraai. Wel zijn de mogelijkheden van de systeemcamera’s groter dan die van de compactcamera’s. Blijft een moeilijke beslissing.

 9. Ook ik ben vanwege het gewicht over gegaan naar een systeem camera en wel de Olympus. Ik ben er zeer tevreden mee. Mooi verhaal Jan.

    1. Oeps. Ik beantwoord zelf maar. Toch gevonden in je tekst.Omdat ik als “ouwe lul” het sjouwen ook steeds bezwaarlijker begin te vinden overweeg ik ernstig ook de overstap naar systeem.Alleen reuze moeilijk een afgewogen keuze te maken.Daarom mijn vraag aan jou; waarom Fuji?Ook naar de keuze van anderen zeer benieuwd.Zelf hang ik erg naar Olympus vanwege 2x cropfactor en omdat de 400 dan zo’n beetje mijn standaardlens zal worden.

     1. Tja waarom de Fuji. Eerste keus was dat het systeem lichter moest zijn dan de huidige camera. Daarna dat ik niet veel aan kwaliteit wilde inleveren. Vervolgens bleven er na intensieve uren lezen op het grote internet en het informatie inwinnen bij fotovriendjes een paar opties over waaronder de Olympus OM-DE-M1 mark II en de Fuji X-T2. Beide heb ik vervolgens enkele dagen geleend bij Cameratools. Daarna had ik een beter gevoel bij de Fuji dan bij de Olympus. Ik vond de camera net wat plezieriger werken, wat lekkerder in de hand liggen en de foto’s kwalitatief net iets beter. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke beoordeling. Mijn keus is echter wel door de probeerdagen door. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met de keuze !

 10. Ik neem soms maar één lens mee (bijvoorbeeld een 35mm lens) op mijn zware fool-frame camera…. heerlijk.
  Maar, telt dat ook?

 11. Mooi stukje, Jan. Voor mij nog steeds een dilemma. Ik ben nog steeds erg gehecht aan mijn 5d3, maar de 4 is zo onvoorstelbaar duur gemaakt, dat die er echt niet gaat komen. Ook niet als ik hem zou kunnen betalen. Onze tweede camera is al een paar jaren een systeemcamera en die bevalt prima. Enige dat me soms in de weg zit, is mijn eigen onhandigheid door de vele knopjes op een klein oppervlak. Beeldtechnisch is het verschil voor ons hobbyfotografen verwaarloosbaar. Enige FF alternatief en tussenweg is de Sony 7 serie, maar dan hou je de zware lenzen.

  1. Herkenbaar Ruud, ik moest er ook even aan wennen maar net als met de canon leert ook dit snel. En ben het helemaal met je eens dat het voor een hobbyfotograaf beeldtechnisch geen verschil maakt.

 12. Zeer herkenbaar, heb ik 2 jaar terug ook gedaan, beste apparatuur besluit ooit. Meteen lekker veel kastruimte na de grote inruil. Heel prettig als je op reis gaat ook. En we weten het allemaal (en zeggen het ook tegen anderen): aan de camera ligt het eigenlijk toch nooit. Als we daar nou ook nog es naar kunnen leven, leven we lichter en gezonder en rijker 🙂

 13. Nou, goed verhaal. Qua resolutie voldoen mijn x-t2’s perfect. En alle lenzen ter wereld die ik erop kan schroeven, van pancake tot supertele, van canon tot yashica en zeiss.. ik kom af van Canon: 1000d, 600d, 60d, 70d, en toen fuji x-e1 erbij, erna 2x X-T1 en nu 2x X-T2… en ik kijk nooit meer terug..!

 14. Goed verhaal en daarbij heb ik dezelfde beslissing genomen als jij. Van fullframe naar systeem. Minder gesjouw en nog steeds perfecte natuur opnames.

 15. Jaaa, je weet t al he, ook ik ben over en heel blij! Zelfde camera, en een prachtige lenzenset. Ben nog in de leren kennen fase, maar het is veelbelovend en mooi van kleur en scherpte. Heel leuk en herkenbaar artikel .

 16. Goed geschreven, het is wel de toekomst. Voor de ‘specialisten’ zijn er nog wat weinig lenzen beschikbaar, zoals macro, extreme groothoek of snelle groothoek voor de nacht. Als dat aanbod groeit, denk ik dat Canon en Nikon niet weten wat ze overkomt.

  1. Dank Marijn. Ik denk dat dit wel eens sneller kan gaan dan ze bij Nikon en Canon denken. Er is net een nieuwe veelbelovende macrolens van Fujinon. Ik vermoed dat als er een lichtsterke prime telelens komt dat het dan helemaal snel zal gaan. We zullen zien !

 17. Beste Jan,
  Ik zit met een vergelijkbaar dilemma dat ik erg tevreden ben met mijn fullframe camera en bijbehorende lenzen, maar graag met minder gewicht en volume op reis ga, zonder in kwaliteit inboet. Welke camera en lenzen gebruik jij nu?

 18. Fijn artikel… ‘k Ben ook heel hard aan ’t twijfelen want door de artrose in handen en polsen wordt de 5DIII steeds moeilijker te hanteren. Maar volledig nieuwe uitrusting (body + lenzen), is een dure zaak….

 19. Jan , wat een mooi geschreven artikel. Ik ben het helemaal met jou eens dat het gewicht (als je ouder wordt/bent) er erg toe doet i.v.m rug etc. Ik wens jou heel erg veel plezier met je nieuwe uitrusting. Wat ik zo lees is het een top camera, ik heb de Olympus serie waar ik binnenkort de pro lenzen bij zal kopen. Al heb jij me wel aan het denken gezet over de fuij xt2, maar die is voor mij niet te betalen, helaas. Nogmaals veel plezier met foto’s maken, er komt sneeuw dus weer een uitdaging voor je camera om te proberen. Groetjes

  1. Klopt helemaal wat je zegt Jan Willem. Dat staat niet helemaal duidelijk in mijn verhaal. Het verschil zit hem in de fullframe sensor en de kleinere sensor van mijn huidige Fujifilm camera. Beide zijn CMOS sensoren. Excuus.

 20. Ik doet het ook. Ik neem op mijn wandeltochten door het bos en de polder bij mij in de buurt niet mijn dure DX of FX mee, maar een compact van een ander merk mee. Laatst kwam ik op nog geen vijftig meter afstand een ooievaar tegen. Mooi een foto gemaakt, die iedereen mooi vond. Mijn DX of FX neem ik alleen mee met een speciaal doel.

 21. Ik snap het ook. Ik neem vaak mijn camera helemaal niet meer mee. Heb nu twee pups en daar heb ik mijn handen al aan vol. Heb dan geen zin om nog een camera mee te zeulen.

  1. Ook zonder camera is het natuurlijk heerlijk om van de natuur te genieten, ik denk dat vrijwel elke natuurfotograaf alleen daarom al naar buiten wil. Laat de camera lekker thuis en geniet met je honden !

 22. Ik snap je helemaal. Bij mij gaat er steeds minder mee en ga ik met een doel op pad en enkel de daarbij behorende lenzen. Wat fijn dat je zo blij bent met je overstap!

  1. Het is natuurlijk ook een prima oplossing om gericht op pad te gaan en zo minder mee te hoeven nemen. Dat past echter niet bij mijn karakter, zoals gezegd wil kan ik niet kiezen. Zwaktebod misschien, maar ook wel heel leuk dat er dan zo’n andere oplossing voorhanden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 reacties

 1. tegenwoordig zie je massaal de overstap naar systeemcamera (geen spiegel).logisch ook, want waarom zou je nog een klapperende spiegel willen?
  ikzelf fotografeer al jaren met diverse systeem-camera , en dit is voor mij niks nieuws, er zitten grote voordelen aan, en niet alleen het gewicht.

 2. Ik ben benieuwd of je ook in je overweging naar een lichte systeemcamera, de Canon M5, hebt meegenomen? Zeker gezien de lenzen en overige apparatuur die je al van Canon had. Ik stel deze vraag omdat ik met dezelfde overweging zit, overstappen naar een heel nieuw systeem of een combinatie ervan.

  1. Nee Jacolien, die heb ik niet in mijn overweging mee genomen. En wel om de volgende reden, de lenzen van de canon zijn behoorlijk aan het gewicht, en juist het gewichtsvoordeel is voor mij de reden geweest om over te stappen. Alleen wat gewichtsbesparing in de body is voor mij niet voldoende. Voor de kwaliteit hoef ik tenslotte niet over te stappen, die is ook van de canon perfect.

 3. Hi Jan, ik ben blij eindelijk eens zoveel positieve reacties te lezen naar systeemcamera’s toe. Heb zelf een Fuji XT2 en recent een Xe3 bijgekocht. Deze laatste is nog veel lichter en super handig in gebruik en met dezelfde sensor als de Xt2 . De prijs van de body is ongeveer de helft van die van de Xt2. Dus als tweede body en dan samen in de tas met de nodige lenzen kom je nog niet in de buurt van het gewicht van mijn vroegere Nikon uitrusting. De kwaliteit van de foto’s is er zelfs beter op geworden door de betere beeldstabilisatie van Fuji.
  Nog veel fotoplezier zonder nekpijn ?
  Grtz Leslie

  1. Ik gebruik al 4 jaar de systeemcamera’s camera’s van Olympus M1 en M1 mark 2, met fototas weegt 7,5 kg met 3 pro lenzen, flitser, lader, reserve batterij en nog andere toebehoren, als liefhebber van vogels haal ik in beweging mijn camera met 300 mm lens en 1,4 converter samen goed voor 840 mm met de 2x kropfactor. voor mij geen dikke zware reflex meer.
   Mvg, Patrick

  2. Dank je Leslie, ik ben de laatste keren zonder nekpijn thuis gekomen van mijn foto uitstapjes. Super. Wat betreft de kwaliteit, ook deze is super van de Fujifilm X-T2, maar dat was de canon ook. Ik denk op de pixel beschouwd zelfs nog iets beter dan de Fuji, maar op het nivo waarop ik fotografeer heb ik deze laatste paar procent verschil niet nodig.

 4. Hallo Jan, wat een druk mail verkeer. Iedereen wil jou wel iets vertellen.
  Ik heb een vraag: al jaren met een Nikon D80 en Later D5200 geschoten. Nu een kleine maar fijne sony DMC RX 100 M4 aan de slag. En telkens weer de vraag: welke camera neem ik mee? En ook een beetje belerkt in het zoombereik (24-70)
  Zou ik de hele handel inruilen voor een (speelgoed) systeemcamera?

  1. Ans dat is natuurlijk een hele persoonlijke vraag. Mij bevalt de camera uitstekend, maar dat is ook afhankelijk van het verwachtingspatroon dat je ervan hebt. En natuurlijk van je doelstellingen. Wil je zo nu en dan een leuk plaatje maken, of wil je serieus fotograferen op amateur nivo of misschien wel op professioneel nivo. De Fujifilm X-T2 is natuurlijk weer een hoop meer mee te nemen spullen dan je huidige Sony. Maar daar staat tegenover dat je mogelijkheden ook fors toenemen, zeker als je er een aantal verschillende lenzen bij aanschaft. Kwalitatief is het echter een uitstekende camera waar je naar mijn idee zeker geen miskoop aan zult hebben. Maar of het ook het type camera is dat jij nodig hebt dat zul je zelf moeten bepalen. Leen/huur er anders eens eentje bij de gerenomeerde fotozaak. Er zijn meerdere zaken die dit doen.

 5. Jouw verhaal had wel van mij kunnen zijn, dus heel herkenbaar.
  Ik had een Canon 5D mkII met L lenzen en dat werd uiteindelijk
  na een paar uur een molensteen om je nek.
  Ik besloot ivm het gewicht een 80D te kopen, dat was de grootste vergissing omdat de L lenzen onder de maat presteren op een cropsensor.
  Ik zag op onze fotoclub resultaten van een Fujifilm XT-1 en was meteen verkocht.
  Wat een scherpte en vooral de prachtige kleuren rechtstreeks uit de camera.
  Ik besloot al mijn Canon spullen in te ruilen voor de XT-2
  met de kitlens 18-55 mm en de 10-24 mm.
  En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.
  Ik durf te beweren dat ik ondanks dat ik van full frame
  naar crop sensor ben gegaan er toch op vooruit ben gegaan.
  Ik val van de ene naar de andere verbazing wat deze kleine
  geweldenaar voor mij op de geheugenkaart zet.

 6. Afgelopen zomer ook overgestapt omdat ik ook klachten kreeg a.g.v. het gewicht. Ook steeds het stofprobleem op de sensor door het wisselen van lensen was een dingetje. Daarom overgestapt van fullframe naar compact. De sony cybershot 10 mark 3 met Carl Zeis lens (24 – 600 mm equivalent) . Geen moment spijt van gehad. Geen gesjouw met met een zware rugzak en geen gedoe met met het reinigen van de sensor. En de kwaliteit van de foto’s zijn voor mij als amateur ruim voldoende. Afdrukken op A3- formaat is geen enkel probleem.

 7. Wat leuk om zoveel positieve reacties te lezen over de systeem camera. Waar velen van jullie zijn overgestapt, wilde ik pas 2 jaar gelden een serieuze camera aanschaffen. Ik zat aan zo’n mooie grote Nikon te denken. De man in de fotozaak vroeg of ik dat nou wel wilde doen. Vervolgens pakte hij de Nikon met daarbij behorende set van lenzen (standaard, macro en tele) en pakte toen een systeem camera (de Lumix GX8) met zo’n zelfde set lenzen. Hij liet met het verschil in formaat van de producten zien en toen het verschil in gewicht voelen. En vroeg toen, wil je daar nou echt een hele dag mee op je rug mee rondlopen? Ik heb voor de GX8 gekozen en ben nog steeds heel blij met mijn keuze van toen.

  1. Fijn dat je bij zo’n goede fotozaak bent geweest die met je meedenkt. Als je na 2 jaar dan ook nog steeds tevreden bent met je beslissing is het een goede aankoop geweest. Veel plezier met de fotografie verder.

  1. Handige link Frank, ik denk ook dat de grote jongens op moeten passen dat ze de slag niet gaan missen. Mijn vermoeden is ook dat dit de toekomst wordt, zeker als er meer lenzen op de markt komen voor de verschillende camera’s. De (nabije) toekomst zal het leren.

 8. Proficiat Jan met de systeemcamera.Wat is het genieten, zoals jij dat beschrijft. Ben zo benieuwd naar je ontwikkeling nu. Ik begon 4j geleden met een compacte van Canon, die ik nu nog gebruik. Ben een langzame leerling en ken nog niet alle mogelijkheden, maar lonk al wel een tijdje naar systeem. Zag nooit de spiegelreflexers zitten, vanwege het voor mij te moeilijke systeem en ook zeker het gewicht. Houd van de reisreportage en kan met die van mij leuke reportages maken. Kom zeker soms kwaliteit tekort, maar doe het ermee. Ik kan tevreden zijn met wat ik heb. Zal komend jaar me voor laten lichten over systeem en ben benieuwd of ik dat aandurf. De compacten ontwikkelen ook steeds meer. Wat hebben we iig een geweldige hobby/passie. Genietse 🙂

  1. De hobby is inderdaad geweldig Judith. Ik geniet elke dag dat ik op stap ben met de camera. En de keus welk type camera, dat blijft moeilijk. Ik ken je foto’s en die zijn nu ook heel fraai. Wel zijn de mogelijkheden van de systeemcamera’s groter dan die van de compactcamera’s. Blijft een moeilijke beslissing.

 9. Ook ik ben vanwege het gewicht over gegaan naar een systeem camera en wel de Olympus. Ik ben er zeer tevreden mee. Mooi verhaal Jan.

    1. Oeps. Ik beantwoord zelf maar. Toch gevonden in je tekst.Omdat ik als “ouwe lul” het sjouwen ook steeds bezwaarlijker begin te vinden overweeg ik ernstig ook de overstap naar systeem.Alleen reuze moeilijk een afgewogen keuze te maken.Daarom mijn vraag aan jou; waarom Fuji?Ook naar de keuze van anderen zeer benieuwd.Zelf hang ik erg naar Olympus vanwege 2x cropfactor en omdat de 400 dan zo’n beetje mijn standaardlens zal worden.

     1. Tja waarom de Fuji. Eerste keus was dat het systeem lichter moest zijn dan de huidige camera. Daarna dat ik niet veel aan kwaliteit wilde inleveren. Vervolgens bleven er na intensieve uren lezen op het grote internet en het informatie inwinnen bij fotovriendjes een paar opties over waaronder de Olympus OM-DE-M1 mark II en de Fuji X-T2. Beide heb ik vervolgens enkele dagen geleend bij Cameratools. Daarna had ik een beter gevoel bij de Fuji dan bij de Olympus. Ik vond de camera net wat plezieriger werken, wat lekkerder in de hand liggen en de foto’s kwalitatief net iets beter. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke beoordeling. Mijn keus is echter wel door de probeerdagen door. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met de keuze !

 10. Ik neem soms maar één lens mee (bijvoorbeeld een 35mm lens) op mijn zware fool-frame camera…. heerlijk.
  Maar, telt dat ook?

 11. Mooi stukje, Jan. Voor mij nog steeds een dilemma. Ik ben nog steeds erg gehecht aan mijn 5d3, maar de 4 is zo onvoorstelbaar duur gemaakt, dat die er echt niet gaat komen. Ook niet als ik hem zou kunnen betalen. Onze tweede camera is al een paar jaren een systeemcamera en die bevalt prima. Enige dat me soms in de weg zit, is mijn eigen onhandigheid door de vele knopjes op een klein oppervlak. Beeldtechnisch is het verschil voor ons hobbyfotografen verwaarloosbaar. Enige FF alternatief en tussenweg is de Sony 7 serie, maar dan hou je de zware lenzen.

  1. Herkenbaar Ruud, ik moest er ook even aan wennen maar net als met de canon leert ook dit snel. En ben het helemaal met je eens dat het voor een hobbyfotograaf beeldtechnisch geen verschil maakt.

 12. Zeer herkenbaar, heb ik 2 jaar terug ook gedaan, beste apparatuur besluit ooit. Meteen lekker veel kastruimte na de grote inruil. Heel prettig als je op reis gaat ook. En we weten het allemaal (en zeggen het ook tegen anderen): aan de camera ligt het eigenlijk toch nooit. Als we daar nou ook nog es naar kunnen leven, leven we lichter en gezonder en rijker 🙂

 13. Nou, goed verhaal. Qua resolutie voldoen mijn x-t2’s perfect. En alle lenzen ter wereld die ik erop kan schroeven, van pancake tot supertele, van canon tot yashica en zeiss.. ik kom af van Canon: 1000d, 600d, 60d, 70d, en toen fuji x-e1 erbij, erna 2x X-T1 en nu 2x X-T2… en ik kijk nooit meer terug..!

 14. Goed verhaal en daarbij heb ik dezelfde beslissing genomen als jij. Van fullframe naar systeem. Minder gesjouw en nog steeds perfecte natuur opnames.

 15. Jaaa, je weet t al he, ook ik ben over en heel blij! Zelfde camera, en een prachtige lenzenset. Ben nog in de leren kennen fase, maar het is veelbelovend en mooi van kleur en scherpte. Heel leuk en herkenbaar artikel .

 16. Goed geschreven, het is wel de toekomst. Voor de ‘specialisten’ zijn er nog wat weinig lenzen beschikbaar, zoals macro, extreme groothoek of snelle groothoek voor de nacht. Als dat aanbod groeit, denk ik dat Canon en Nikon niet weten wat ze overkomt.

  1. Dank Marijn. Ik denk dat dit wel eens sneller kan gaan dan ze bij Nikon en Canon denken. Er is net een nieuwe veelbelovende macrolens van Fujinon. Ik vermoed dat als er een lichtsterke prime telelens komt dat het dan helemaal snel zal gaan. We zullen zien !

 17. Beste Jan,
  Ik zit met een vergelijkbaar dilemma dat ik erg tevreden ben met mijn fullframe camera en bijbehorende lenzen, maar graag met minder gewicht en volume op reis ga, zonder in kwaliteit inboet. Welke camera en lenzen gebruik jij nu?

 18. Fijn artikel… ‘k Ben ook heel hard aan ’t twijfelen want door de artrose in handen en polsen wordt de 5DIII steeds moeilijker te hanteren. Maar volledig nieuwe uitrusting (body + lenzen), is een dure zaak….

 19. Jan , wat een mooi geschreven artikel. Ik ben het helemaal met jou eens dat het gewicht (als je ouder wordt/bent) er erg toe doet i.v.m rug etc. Ik wens jou heel erg veel plezier met je nieuwe uitrusting. Wat ik zo lees is het een top camera, ik heb de Olympus serie waar ik binnenkort de pro lenzen bij zal kopen. Al heb jij me wel aan het denken gezet over de fuij xt2, maar die is voor mij niet te betalen, helaas. Nogmaals veel plezier met foto’s maken, er komt sneeuw dus weer een uitdaging voor je camera om te proberen. Groetjes

  1. Klopt helemaal wat je zegt Jan Willem. Dat staat niet helemaal duidelijk in mijn verhaal. Het verschil zit hem in de fullframe sensor en de kleinere sensor van mijn huidige Fujifilm camera. Beide zijn CMOS sensoren. Excuus.

 20. Ik doet het ook. Ik neem op mijn wandeltochten door het bos en de polder bij mij in de buurt niet mijn dure DX of FX mee, maar een compact van een ander merk mee. Laatst kwam ik op nog geen vijftig meter afstand een ooievaar tegen. Mooi een foto gemaakt, die iedereen mooi vond. Mijn DX of FX neem ik alleen mee met een speciaal doel.

 21. Ik snap het ook. Ik neem vaak mijn camera helemaal niet meer mee. Heb nu twee pups en daar heb ik mijn handen al aan vol. Heb dan geen zin om nog een camera mee te zeulen.

  1. Ook zonder camera is het natuurlijk heerlijk om van de natuur te genieten, ik denk dat vrijwel elke natuurfotograaf alleen daarom al naar buiten wil. Laat de camera lekker thuis en geniet met je honden !

 22. Ik snap je helemaal. Bij mij gaat er steeds minder mee en ga ik met een doel op pad en enkel de daarbij behorende lenzen. Wat fijn dat je zo blij bent met je overstap!

  1. Het is natuurlijk ook een prima oplossing om gericht op pad te gaan en zo minder mee te hoeven nemen. Dat past echter niet bij mijn karakter, zoals gezegd wil kan ik niet kiezen. Zwaktebod misschien, maar ook wel heel leuk dat er dan zo’n andere oplossing voorhanden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer columns van deze auteur

Wellicht ook interessant voor u