Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips over de foto rugtas

Eén van de eerste artikelen die ik altijd lees in het blad Natuurfotografie Magazine is: 'De rugzak van…..'. Ik ben dan altijd benieuwd naar de hoeveelheid die mijn collega-fotografen in hun tas hebben zitten. Niet zozeer om te weten welk merk camera, welke objectieven of welke filters ze meenemen. Nee, ik ben meer nieuwsgierig naar het gewicht wat er in hun tas zit. Is dit nog draagbaar? En natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig naar welke tas ze gebruiken. Is dit een rugtas, een slingbag of een schoudertas?
Abstract. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Een goede fotorugtas

Met een fotorugtas neem je je camera gemakkelijk mee en het vergroot ook nog eens het draagcomfort. Helemaal handig als je bijvoorbeeld vaak de natuur in trekt en een stuk wilt of moet wandelen om bij je favoriete fotoplek te komen. De meeste fotorugtassen hebben een apart compartiment voor camera’s en lenzen, met scheidingsstukken erin die naar wens kunnen worden ingedeeld. Ook zijn er meestal zijvakjes aanwezig voor accessoires en zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld een statief te bevestigen. In grotere rugzakken zitten vaak ook nog aparte vakken voor bijvoorbeeld een laptop en/of documenten.

Maar een fotorugtas is niet alleen handig als je een stuk moet wandelen, maar deze tas is natuurlijk ook handig op de fiets of op reis. De inhoud verschilt per tas en kan worden afgestemd op jouw eigen apparatuur en het gewicht en de grootte daarvan. Het comfortabele is terug te vinden in de zachte draagbanden met tussenband, waarmee de tas eenvoudig horizontaal over de borst kan worden vastgemaakt. Bij sommige modellen biedt een heupriem extra stabiliteit, zodat de rugzak goed op zijn plek kan worden gehouden. Bewegingsvrijheid is namelijk belangrijk wanneer je door drukke straatjes of dichtbegroeide natuur loopt. Hierdoor wordt de fotorugtas geen lastobject.

Ritme. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Pasvorm

De pasvorm van de rugtas is belangrijk. De fotorugtas moet goed passen bij jouw lichaam en voorzien zijn van een heupband om zo het gewicht goed te verdelen over je bovenlichaam en je schouders. Bij voorkeur heeft de tas verstelbare gewatteerde schouderbanden. Zo kun je de rugtas op een fijne draagbare hoogte instellen.

De meeste mensen laten zowel het gewicht als het formaat van een rugzak met name afhangen van hun apparatuur. Wat moet er allemaal in passen en wat moet er allemaal mee? Toch is dit niet handig. Een rugtas zou niet zwaarder moeten zijn dan tien procent van je eigen lichaamsgewicht. Weeg je dus 70 kilo, dan zou je rugtas maximaal 7 kilo mogen wegen. Zwaarder heeft een slecht effect op je wervelkolom.

Online zijn heel veel rugtassen te koop maar het beste kun je toch een nieuwe rugtas in de winkel kopen. Je kunt de tas dan passen en zo weet je of de tas niet te lang is voor je rug en of je de fotorugtas door middel van de schouderbanden en heupbanden wel goed passend kunt maken.

Vind je het lastig een keuze te maken, vraag dan bijvoorbeeld aan andere fotografen welk met rugtas voor hen goed werkt.

Tureluur Fotograaf: Ina Bouhuijen

Eigen ervaring

Voorheen nam ik mijn camera, al mijn objectieven (je moet toch voldoende millimeters bij je hebben), filters, statief, broodjes, koffie en een fles water mee in een ruime rugzak. Een heel gewicht om mee te nemen, maar tegenwoordig gaat dat mij niet zo gemakkelijk meer af. Ik heb dus gekozen voor kleine compacte rugtas voor als ik moet/ga wandelen. Er gaat dan nog maar 1 camera mee, 1 objectief, hooguit 3 of 4 filters en een carbon statief. Natuurlijk heeft dat nadelen, want het kan betekenen dat je met je meegenomen 200 mm objectief niet die schitterende zeearend in die verre boom kunt fotograferen. Maar… het heeft ook een andere kant, namelijk het leert je ook creatief te kijken omdat je alles met dat ene objectief moet doen. Naast mijn compacte fotorugtas gebruik ik mijn grote, ruime rugtas als ik al mijn apparatuur mee wil nemen en niet ver hoef te lopen.

4 reacties

  1. Toen ik de foto en de kop van het artikel las, dacht ik dat er tips gevraagd werden naar aanleiding van een foto van een gevonden rugtas – een verdwenen kind, verdrinking, ontvoering?
    Maar nee, het gaat over een fotorugtas!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Toen ik de foto en de kop van het artikel las, dacht ik dat er tips gevraagd werden naar aanleiding van een foto van een gevonden rugtas – een verdwenen kind, verdrinking, ontvoering?
    Maar nee, het gaat over een fotorugtas!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: