Menu

Onderdeel van Pixfactory

Auke-Florian Hiemstra maakt kans op ‘Peoples Choice Award’ bij WPOTY

Deze foto van Auke-Florian Hiemstra, van een vis verstrikt in een corona handschoentje is shortlisted voor de 'Peoples Choice Award' van het prestigeuze 'Wildlife Photographer of the Year', de belangrijkste prijs voor natuurfotografie.
De foto van Auke-Florian Hiemstra van een vis verstrikt in een handschoentje is shortlisted voor de 'Peoples Choice Awards' van WPOTY.
Deze foto van een vis verstrikt in een corona handschoentje is shortlisted voor de 'Peoples Choice Award' van het prestigeuze 'Wildlife Photographer of the Year'. Fotograaf: Auke-Florian Hiemstra

De foto die Auke-Florian Hiemstra maakte tijdens het begin van de pandemie was de basis van een wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center naar de impact van corona afval op de natuur. Dit onderzoek is hier te lezen.

Als bioloog werkend aan het plastic probleem, documenteert hij met een middenformaat camera zijn vondsten, om zo meer mensen te laten zien hoe het gaat met de natuur

Wegwerpmaatschappij

Het beeld is sindsdien gepubliceerd in the Guardian, stond wereldwijd in de National Geographic en haalde eerder dit jaar ook al eens CNN. In het interview dat Hiemstra aan CNN gaf zegt hij het volgende: “De foto confronteert ons met onze wegwerpmaatschappij”.  Ik wil deze foto graag opdragen aan al onze opruimvrijwilligers en zwerfvuilrapers wereldwijd, die de impact van plastic op onze dieren in het wild proberen te voorkomen.” “De mensheid is verslaafd aan plastic, maar dieren moeten de gevolgen onder ogen zien,” voegde hij eraan toe. “Hopelijk zet het beeld mensen aan het denken over hun eigen gedrag.”

Stemmen kan nog

De foto van Auke-Florian Hiemstra is gekozen uit 38,575 foto’s van fotografen uit 93 landen en is één van de 25 kanshebbers! Op de website van het Natural History Museum te Londen kan nog gestemd worden tot 2 februari. Het wordt nu dus heel spannend!

De vis is ontdekt tijdens de Plastic Spotter clean-ups in het centrum van Leiden. Elke week gaan daar vrijwilligers in kano’s de grachten door om zwerfvuil op te ruimen en in kaart te brengen. De handschoenvis was één van de eerste slachtoffers van ons corona afval en laat ironisch genoeg zien dat het materiaal wat ons juist beschermt, voor de natuur een groot gevaar kan zijn. En wij zijn corona nu vrijwel helemaal vergeten, ons leven gaat weer door, maar de natuur heeft nog steeds last van de mondkapjes die we destijds massaal lieten slingeren.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: