Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uitslag Wildlife Photographer of the Year 2021

De competitie van de prestigieuze natuurfotografiecompetitie Wildlife Photographer of the year 2021 bestond uit 19 categorieën, waaronder drie nieuwe groepen: oceanen, wetlands en natuurlijke kunst. De winnaars werden geselecteerd uit meer dan 50.000 inzendingen uit 95 landen! Voorwaar een enorme klus voor de jury. De verschillende categorieën laten de uiteenlopende schoonheid van de natuurlijke wereld zien en zetten cruciale ecosystemen in de schijnwerpers, waarvan er vele in gevaar zijn. Elke inzending werd door de jury anoniem beoordeeld op originaliteit, verhaal, technische uitmuntendheid en ethische praktijk. Esthetiek speelde bij de jurering dus een ondergeschikte rol.
Creation
Creation. Fotograaf: Laurent Ballesta

De winnaars van de Wildlife Photographer of the year competitie

De Franse onderwaterfotograaf en bioloog Laurent Ballesta werd dit jaar uitgeroepen tot natuurfotograaf van het jaar. Hij won de hoofdprijs met zijn raadselachtige foto “Creation”. De foto (zie boven) laat enkele camouflage-tandbaarzen zien die in het water hun melkachtige wolk van eieren en sperma afgeven. De foto is gemaakt in Fakarava, Frans-Polynesië.

Rosamund ‘Roz’ Kidman Cox, schrijver, redacteur en juryvoorzitter, zegt over de foto: ‘Het beeld werkt op zoveel niveaus. Het is verrassend, energiek en intrigerend, en heeft een buitenaardse schoonheid. Het legt ook een magisch moment vast – een werkelijk explosieve creatie van leven – waarbij het uiteinde van de exodus van eieren een moment als een symbolisch vraagteken blijft hangen.’

Bij de jeugd won 10-jarige (!) Vidyun R Hebbar uit India met een fraaie foto van een hangmatspin. De foto heeft mooie achtergrondkleuren (door een voorbij rijdende tuktuk!). Mooi dat ook zo’n alledaags onderwerp, mits origineel gefotografeerd, kan winnen.

Dome Home.
Dome Home. Fotograaf: Vidyun R Hebbar

Een selectie van de andere winnaars

Het is niet mogelijk hier de winnaars van de 19 verschillende categorieën te bespreken. Een aantal noem ik wel.

Winnaar in de categorie Behaviour: Birds werd Shane Kalyn met een prachtige, intieme opname (The intimate touch) van twee raven.

The intimate touch.
The intimate touch. Fotograaf: Shane Kalyn

Een foto die mij als spinnenliefhebber ook erg aanspreekt is de technisch enorm knappe opname “Spinning the cradle” van Gil Wizen in de catergorie Behaviour: Invertebrates.

Spinning the cradle.
Spinning the cradle. Fotograaf: Gil Wizen

De foto van twee vechtende rendieren (“Head to head”) in de cat. Behaviour: Mammals van Stefano Unterthiner mag er ook wezen. Wat een emotie en de compositie met de geweien is heel fraai.

Head to head.
Head to head. Fotograaf: Stefano Unterthiner

De drone opname van Javier Lafuente, winnaar in de categorie Wetlands – The Bigger Picture laat esthetisch fraai en ook heel indringend de verstorende invloed van de mens op wetlands zien.

Road to ruin.
Road to ruin. Fotograaf: Javier Lafuente

Dramatisch is de foto van Adam Oswell, winnaar in de categorie Photojournalism. Het betreft een foto van een olifant die in een groot aquarium wordt getoond aan een zich blijkbaar prima vermakend publiek.

Elephant in the room.
Elephant in the room. Fotograaf: Adam Oswell

Winnaar van de categorie Photojournalist Story Award werd Brent Stirton met een ontroerende en heel intieme serie over mensen die jonge chimpansees redden, nadat ze wees zijn geworden door jagers die uit zijn op het vlees van deze apen.

The healing touch.
The healing touch. Fotograaf: Brent Stirton

Belgisch en Nederlands succes

David ‘Billy’ Herman verdiende een Highly Commended met een intrigerende en heel creatieve opname van guanaco’s, een lamasoort die te vinden is op de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten. Een waakzame guanaco wordt onscherp weergegeven tegen de spitse bergtoppen van zijn leefomgeving. Die onscherpte van het hoofdonderwerp is een prima vondst die de spanning van de foto sterk vergroot. Het bijschrift bij de foto is als volgt: “At dusk the herd of 40 guanacos grew increasingly nervous. Using his thermal camera to scan the area, Billy noticed the presence of pumas – guanacos’ main predators. Spread in small groups, dominant guanacos, like this one, were getting ready to defend their grazing territory”. Van harte!

Peak sentinel
Peak sentinel Fotograaf: David 'Billy' Herman

Jasper Doest won een Highly Commended in de categorie Photojournalist Story Award met een fraaie serie over de vangst, handel en consumptie van boskrekels in Oeganda. Door verlies aan biotoop loopt de vangst van deze krekels, belangrijk voor de lokale bevolking, terug. Enorm knap hoe deze fotograaf er telkens weer in slaagt zulke aansprekende series te maken.

Lured by Light.
Lured by Light. Fotograaf: Jasper Doest

Tot slot. Deze bespreking is verre van compleet. Om alle winnende foto’s van de Wildlife Photographer of the year competitie te bekijken kun je deze pagina bekijken.

Doen!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: