HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Er is iets gaande op de Veluwe

Vooral tijdens de schemeruurtjes lijkt het zich in het verborgene af te spelen ..
Opgewonden mannen en ontvankelijke vrouwen, paarlustige, hitsige schepsels.
De vrouwen zijn nu op hun allermooist , en waar zij zijn zie je de mannen.
Mannen die je soms het hele jaar niet gezien hebt verschijnen nu plotseling ten tonele; stinkend naar urine en luid schreeuwend  proberen ze indruk te maken op  de wulpse vrouwen. 
 
Nee, niet de Hoenderlose kermis, de edelhertenbronst is begonnen!

statief
Fotograaf: Arjen Drost

In de bossen, en meer nog op de heide rond Hoenderloo, kunnen we weer van dit oerspektakel genieten. Binnen de rasters van het park de Hoge Veluwe begint de brons altijd wat eerder dan op de vrije wildbaan. Het is nu dan ook al gezellig druk aan het worden langs de Wildbaanweg. De Wildbaanweg is dè plek waar de herten gelokt worden met wat appeltjes en schapenbrok; natuurliefhebbers en fotografen verdringen elkaar hier om maar niets van de liefdesperikelen van de bronstige dieren te missen. Als het imposante plaatshert z’n kop achterover gooit en z’n oergeluid laat horen wordt deze burl bijna overstemd door het geratel van vele tientallen spiegelreflexcamera’s.
Het is dan zaak heel deze kermis te negeren en te genieten van de natuurbeleving!
Edelhert

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gert-jan op 21 september 2015 om 18:52

  De foto van Henri van Vliet vind ik mooi, maar de hoos aan Herte foto’s die in het verleden op Nederpix voor bij kwam heeft niets met natuurfoto beleving te maken.(Zou er voor geen goud tussen willen staan).Gelukkig is daar paal en perk aangesteld.

 2. Zelfde verhaal als bij die Finse beren, beesten worden gevoerd en idd in die droge hei is geen gezicht, bruin hert in de paarse hei en wat een natuurbeleving. Het is gewoon een wat uit de kluiten gewassen dierentuin niets mee niets minder. Heeft niet zoveel met natuurbeleving te maken. Geld ook voor die Finse Beren. Wat een ongein, alles voor een foto.

 3. Door Bart van houten op 8 september 2015 om 13:07

  Je mist eigenlijk een hek tussen het onderwerp en de grote lenzen in.
  Net als in een dierentuin.

  Ik spot ze hier wel zo in mijn achtertuin en dat geeft me een beter gevoel dat dat ik daar tussen zou moeten staan.

 4. Verbazing vooral omdat de herten in een volkomen a-typisch habitat lopen: droge, kale en arme zandgrond. Daar zijn wildweitjes aangelegd maar om de herten tussen de lila heide te krijgen worden er appeltjes en Bix-brokken gestrooid. Anders zouden de dieren de noodzakelijke mineralen missen en uiteindelijk sterven binnen de hekken van NP de Hoge Veluwe. Maar gezellig is het daar wel als je op tijd je auto hebt ingeparkeerd.

 5. De natuurbeleving is natuurlijk geweldig, althans dat lijkt mij. Ik heb hier in de laatste jaren al vele beelden van voorbij zien komen en ja dat is best indrukwekkend. Voor mij nemen de beelden van de kudde met fotograferen de overhand en zal ik zelf niet zo snel gaan staan. Ik moet het dan maar doen met het spotten van wild tijdens een wandeling, maar dat geeft mij voldoende voldoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *