Hoewel veel dieren een eeuw geleden in aanzienlijk grotere aantallen aanwezig waren dan vandaag, was het ook toen zeker niet eenvoudig ze goed voor de lens te krijgen. Sterker nog: men moest werken met een diafragma niet lager dan 8 en ISO-waarden waarover we nu hard zouden lachen. Dat betekent inventief zijn. Wie denkt dat schuilhutten en remote controls iets van tegenwoordig zijn, heeft het mis.
Om écht goede foto’s te maken, was er eigenlijk maar één oplossing: nestfotografie. Tegenwoordig is de wereld te klein als er nog maar een indicatie bestaat dat de foto in de omgeving van een nest genomen is. Sterker nog, veel websites en stockbureaus weigeren dergelijke beelden. Natuurlijk deels terecht, want verstoring van kwetsbare soorten door onkundige fotografen kan beter voorkomen worden. Nu is nestfotografie één ding. Voor de Tweede Wereldoorlog verplaatste je gewoon het nest als dit op een onbereikbare plek zat.
Zo zijn in de expositie meer wonderlijke beelden te vinden. Wat te denken van een uitgegraven vossenhol om de jonge vosjes goed in beeld te kunnen brengen of het aanbieden van een visje bij jonge aalscholvers. Zou iemand dit nu kunnen bedenken? Vandaag bekijken we dit soort foto’s met een beschamende glimlach. Hoe zullen ze over 100 jaar over onze natuurfotografie denken?
4 reacties
Vroeger deden ze dingen die eigenlijk niet konden, en dat is nu niet anders. Mens en natuur gaan niet altijd foutloos samen
Beschamende glimlach is helemaal niet nodig. Ik heb er helemaal geen bezwaar tegen als mensen die het effect van wat ze doen kunnen beoordelen hun ding doen. Liefst met vermelding er bij hoe je herkent wanneer je moet stoppen. Het is toch prachtig dat mijn dochters kikkers vangt en in nestjes kijkt? Als wij natuurfotografen dan een foto maken zou het niet meer mogen? Ik probeer haar ondertussen bij te brengen te kijken en lezen over hoe de beesten er op reageren. Daar zouden de beginnende natuurfotografen ook mee moeten beginnen. En op tijd met rust laten, en dus ook niet doen in het park met 30 medeleerlingen/medefotografen.
…of de baardmannetjes die op TV hun kunst van natuur- en nestverstoring ten toon spreiden…..
ik kijk bijna geen tv dus weet niet wat je bedoelt, Rinus.